REAL ESTATE

Colliers: Noile intrari pe piata vor stimula cererea de birouri in urmatorul an

25 septembrie 2014, ora 12:10 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Georgiana Andrei.jpg
Prima jumatate a anului s-a remarcat printr-o revenire a interesului chiriasilor pentru noi spatii de birouri, iar noile intrari pe piata aduc si mai mult optimism pe acest segment al pietei imobiliare, potrivit unui raport al Colliers International Romania.

Prima jumatate a anului a fost marcata de o revenire a interesului chiriasilor pentru noi spatii de birouri, generand un total take-up de 128.500 mp, din care net take-up-ul a fost de aproximativ 55.000 mp, o crestere de 40% comparativ cu perioada similara in 2013, arata raportul de piata.

Printre principalele tendinte ale pietei, raportul arata o continuare a dominatiei companiilor de IT & C, o crestere semnificativa a tranzactiilor de pre-leasing, cat si companii noi pregatite sa intre pe piata locala in anul urmator.

"Au fost miscari semnificative in piata spatiilor de birouri de la inceputul anului 2014 - cererea s-a intensificat pe parcursul intregii perioade, culminand cu o serie de contractari de suprafete importante pana spre sfarsitul semestrului. Dupa cinci ani de masuri de precautie luate, piata da semne evidente de restabilire a increderii, cu noi proiecte la orizont, in curs de dezvoltare, stimulate de cresterea cererii pentru noi intrari, extinderi si consolidari ale pietei. Proprietarii celor mai multe cladiri de birouri au facut eforturi persistente in a-si adapta oferta si, in pofida unor presiuni financiare, proprietarii dau dovada de creativitate si isi arata capacitatea de reactie in a se adapta la structurile cerute de chiriasi, atat in ceea ce priveste pachetele financiare, cat si a spatiului livrat", precizeaza Georgiana Andrei (foto), manager Office and Retail Division la Colliers International.Noi intrari pe piata

Un procent semnificativ din aceasta cerere a fost reprezentat de brand-urile noi care au intrat pe piata locala (Kellog si Lenovo). In avangarda acestei miscari au venit companiile de IT si cele din sectorul financiar si al asigurarilor.

Activitatea tranzactionala a fost alimentata de expansiunile si relocarile din stocul de piata necompetitiv, prin jucatorii din IT & C care au fost jucatorii principali in ceea ce priveste suprafata inchiriata. In plus, net take-up-ul este de asteptat sa-si continue trendul ascendent, datorita  valului de expansiune al companiilor din IT & C, outsourcing, dar si al companiilor complementare industriei si agriculturii care vor aduce noi cereri in a doua jumatate a anului 2014.

Noi companii din SUA si China au fost active in prospectarea pietei si cel mai probabil vor inchide tranzatii in urmatoarele 12 luni, se arata in raportul Colliers.

Segmentul bancar este, de asemenea, de natura sa produca o serie de noi consolidari datorita segmentului de Achizitii si Fuziuni, acest segment urmand a atinge apogeul intrucat unii dintre jucatori urmeaza sa anunte achizitii.

Pre-inchirierile au revenit

Perioada analizata a marcat, de asemenea, o puternica revenire a pre-contractarilor, care au reprezentat 32% din activitatea de ansamblu a pietei, in principal prin segmentul IT & C care a asigurat cea mai mare parte a tranzactiilor. Acest lucru s-a datorat in principal cresterii organice a companiilor cu experienta, care la randul lor si-au marit cerintele de spatiu.

Cel mai important contract pre-inchiriat in prima jumatate a anului 2014 a fost consolidarea operatiunilor Vodafone intr-un spatiu de 16.000 m2 de birouri in Bucuresti One, cladire de birouri dezvoltata de Globalworth in zona Floreasca-Barbu Vacarescu. Tranzactia a fost intermediata de Colliers International.

Noul stoc favorizeaza zona Politehnica

In ceea ce priveste stocul nou livrat, stocul total de birouri la sfarsitul primului semestru din 2014 a fost de 1.735.000 mp. Stocul de spatii de birouri s-a marit cu 79.000 mp, contribuind la o crestere de 5% a stocului deja existent. Mai mult de jumatate din acest volum era disponibil pentru inchiriere la sfarsitul semestrului. Singurul proiect complet preinchiriat a fost AFI 2, spatiul urmand a fi ocupat de o importanta companie producatoare de jocuri, in timp ce celelalte cladiri au avut un grad de ocupare intre 30-60%.

Datorita faptului ca cererea de spatii a depasit oferta, rata de neocupare a scazut de la 18% la 17,2%. Cele mai bune zone din punct de vedere al gradului de neocupare sunt Charles de Gaulle, Centru-Vest si Dimitrie Pompeiu, fiecare beneficiind de rate de neocupare intre 5% si 8%.

Asteptarile sunt ca pana la finalul anului sa mai fie livrate aproximativ 42.000 mp spatii noi de birouri, din care cea mai mare parte este deja inchiriata. Se asteapta ca noile livrari sa creasca stocul din zona Barbu Vacarescu-Floreasca, dar, de asemenea, sa consolideze si hub-ul IT din zona Politehnica.

Analistii Colliers se asteapta ca nivelul chiriilor sa nu mai scada, pentru ca a fost deja atins nivelul minim in multe din zonele studiate.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Materialele zilei din REAL ESTATE
in | 0 vizualizari | 0 comentarii

Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Ultima ora
Duminica, 24 Iunie 2018, 09:44
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter