- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

\”Psiho-fizio-terapeutii ajuta la combaterea stresului in companii\”

16 Apr, 00:01 • sergiu.mihalcea
Catalina Flore este vicepresedinte la ABN-Amro Olanda, are o experienta internationala de 14 ani in sistemul bancar, in 2005 a inceput sa lucreze ca personal development coach, iar la sfarsitul lui 2007 si-a deschis propria firma de coaching, in Olanda, numita C.D. Flore International (CDFI).
\Psiho-fizio-terapeutii ajuta la combaterea stresului in companii\

Flore, in varsta de 40 de ani, este absolventa a EMBA (Executive MBA) la Asebuss la University of Washington si este calificata sa administreze Myers-Briggs Type Indicator (MBTI), un instrument psihometric recunoscut international, care are aplicatii in comunicare, in problem-solving, coaching, dezvoltare in cariera si alte domenii.

Ea s-a aflat saptamana trecuta in Romania, pentru a sustine, impreuna cu Bogdanka Militescu, director al clinicii Heartmony, un seminar cu tema „stres-management”, in colaborare cu Asebuss – ExecEdu.

DailyBusiness: Cum credeti ca trebuie sa gestioneze angajatorul roman stresul in cadrul companiei?
Catalina Flore: Nu cred ca exista o reteta. Stres este peste tot, doar situatiile sunt diferite. Atunci cand nu putem controla sursa, este important ce se intampla „intre urechile noastre”.

DB: La ce va referiti?
CF: La felul in care abordam stresul in general. O solutie universal valabila pentru toata lumea nu exista pentru ca suntem indivizi unici, cu personalitati unice. Stresul este raspunsul nostru la stimulii externi, la amenintari care pot fi reale sau inchipuite. Situatiile cu care ne confruntam sunt diferite, deci pentru fiecare om trebuie dezvoltat si aplicat un program care sa i se potriveasca.

DB: Va ganditi sa deschideti o filiala CDFI in Romania?
CF: Am lansat CDFI la sfarsitul anului trecut in Olanda, o sa crestem organic si vom vedea daca ne vom deschide o filiala in Romania. Avantajul de a face coaching este ca poti avea clienti din diverse tari, fara sa fie nevoie sa fii prezent fizic peste tot.

DB: Nu credeti ca avand filiala in tara respectiva se dezvolta un „know-how” al situatiei de acolo?
CF: Aici depinde si de ce teme sunt abordate in coaching. Intr-adevar este mai bine sa dialoghezi fata in fata, dar stres este peste tot si tratamentul este in general acelasi, cu variatii in functie de personalitatea oamenilor. Deocamdata viata mea este in Olanda, dar intentionez sa fac si business in Romania. Pe viitor nu se stie, depinde cum cresc, cum imi dezvolt afacerea si o sa vad si de ce este nevoie pe piata din Romania.

Potentialul vine din „piata de preventie”

DB: Care sunt diferentele dintre programele de stres-management in diverse tari?
CF: La companiile mari din Occident, la cele din America, se fac multe programe de stres-management, ceea ce nu pot spune ca am vazut in Europa de est. Asta nu inseamna ca ele nu exista, dar nu se axeaza atat de mult pe preventie. Cred ca aceasta e o nisa cu foarte mare potential.

DB: Care ar fi dezavantajul lipsei unuia astfel de program?
CF: Sunt multi oameni care ajung la „burn-out” (epuizare fizica si nervoasa – n.r.), deoarece nu fac recuperare intre perioadele de stres maxim, iar companiile platesc sume fabuloase pentru reintegrarea lor.

DB: De ce credeti ca lipsesc programele de stres-management din oferta angajatorului roman?
CF: Am observat ca stres-managementul este o notiune noua in Romania. Lumea nu se gandeste la acest concept, iar notiunea este de cele mai multe ori o nebuloasa. Nu stii „de unde sa o apuci” si ai nevoie de ceva practica, iar aici intervine coach-ul care te ajuta sa o intelegi si sa faci ceva ca sa te tratezi.

DB: Cum credeti ca poate fi evitat „burn-out-ul” angajatilor?
CF: Cheia sta in preventie, la fel ca si in cazul bolilor. Daca investesti in corpul si in santatatea ta, este mai bine decat sa tratezi o boala. Asa ii scoatem din business pe doctori – exagerez un pic, dar asta e ideea – este mai bine si mai ieftin sa previi decat sa gestionezi pagubele.

La finalul zilei, barbatul pleaca fericit acasa, iar femeia devine mai stresata

DB: Cine este mai afectat de stres, barbatul sau femeia?
CF: Am citit un studiu efectuat in America, care arata ca barbatilor le scade nivelul de stres atunci cand pleaca de la birou acasa, in timp ce in cazul femeilor situatia se intampla invers, acestora le creste nivelul de stres. In opinia mea, este greu de spus care este sexul cel mai afectat de stres. Problema se pune in functie de cum abordam stresul si care este impactul pe care il are asupra noastra. In general, la nivel inalt in organizatii, oamenii isi dezvolta anumite calitati de gestionare a stresului, au o bariera mai inalta in ce priveste nivelul de stres si atunci pot face fata mai bine mediului.

DB: Care este motivul de crestere a stresului la femei la plecarea de la birou?
CF: Majoritatea au familii, copii, iar atunci cand se duc acasa, nu se duc sa se relaxeze, ci se duc la jobul numarul 2, pentru ca acasa „sunt luate de proaspete”. Pentru ca sunt si mama a trei copii, am inceput sa dezvolt un program de maternity-coaching, post-maternity coaching si sa lucrez cu femei care se reintorc in campul muncii dupa ce au nascut. Este minunat sa fii mama si e minunat sa faci cariera, dar problema este cum le impaci pe amandoua si cum ai timp si pentru tine, pentru ca, in fond, daca nu ai energie nu poti sa dai mai departe altora.

DB: Ce sfat le-ati da femeilor stresate?
CF: Eu spun intotdeauna ca trebuie ca femeile sa se poarte cu ele la fel cum se poarta cu cea mai buna prietena a lor.

DB: Ce probleme au femeile la revenirea in campul muncii si de unde provin?
CF: Au probleme de adaptare, de revenire in cariera dupa ce au stat o perioada acasa cu copilul, au probleme de apreciere si respect a propriei persoane, de reintegrare. Asta se intampla pentru ca femeile sunt invatate sa expuna o imagine falsa, sa arate ca totul este perfect.

Terapeutii pot rezolva probleme din trecut care-i afecteaza pe angajati

DB: Care sunt cele mai eficiente metode de gestionare a stresului?
CF: Exista multe metode de gestionare a stresului, iar daca faci coaching trebuie sa stai de vorba cu omul si in functie de asta sa folosesti metodele potrivite fiecaruia. Aici intervin si terapeutii, care ajuta oamenii in rezolvarea problemelor care tin mai ales de trecut.

DB: Aici va referiti la probleme intampinate in trecut in companie?
CF: Ma refer la probleme legate de traume, personale sau profesionale, pe axa prezent-trecut, pe cand eu, in coaching, iau un om din prezent, asa cum este. Daca este ok, pentru ca in caz contrar poate ar trebui sa fie consultat de un terapeut.

DB: Sunt companii care folosesc terapeutii in stres-managementul angajatilor?
CF: Aici depinde de situatia din companie, dar in mod cert este nevoie de un specialist care sa ajute oamenii sa isi exprime nevoile, nu in mod agresiv sau pasiv, ci in mod productiv, sa dezvolte tehnici de time-management. De exemplu, la ABN-Amro exista un fizio-terapeut.

DB: De ce este nevoie de asa ceva?
CF: Stresul apare sub forma de diverse dureri, de intepeniri, ne incordam muschi care nu ar trebui incordati, plus ca stam prost la birou, asa ca avem un fizio-terapeut care ajuta angajatii companiei in astfel de situatii, iar relaxarea fizica ajuta la relaxarea mentala.

DB: Cum ati ajuns sa sustineti acest prim curs de stres-management in Romania?
CF: Am demarat proiectul de stres-management din Romania in colaborare cu Asebuss. Este un inceput si se pare ca exista cerere pe piata romaneasca pentru asa ceva, dar trebuie vazut ce va fi pe viitor.

DB: Care sunt tarifele pentru un astfel de program de stres-management?
CF: Detaliile pentru Romania sunt inca in discutie, pentru ca programele sunt in dezvoltare, dar ce va pot spune este ca acestea depind de tariful practicat de coach. In general acesta poate fi de 2.000-3.000 de euro pe zi, dar tariful nu e universal. Acesta depinde de multe variabile, cum ar fi tipul programului si de companie, si poate ajunge pana la 10.000 de euro pe zi sau chiar mai mult.

DB: De unde „se apuca” programul de stres-management?
CF: In companii se incepe cu coaching pentru nivelul de senior management, este tendinta de a dezvolta coaching-ul ca stil de leadership. Managerul isi dezvolta abilitatile de coach si nu mai are un stil autoritar, astfel ajungand sa-si ajute angajatii. Trebuie sa schimbi ceva de la top-management pentru a ajuta toti angajatii companiei, pentru ca pana la urma climatul organizatiei are impact asupra performantei acesteia si climatul e dat de stilul de leadership.