- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Calendar ortodox iulie 2023. Ce sărbători cu cruce roşie avem în această lună. Superstiţii vechi pentru a avea o recoltă bogată la toamnă

01 Jul, 08:25 • Dobran Viorel
Calendar ortodox iulie 2023. Cea mai importantă sărbătoare creștină din luna iulie este Sfântul Ilie, dar alături de aceasta avem și alți sfinți sărbătoriți, care și-au adus contribuția în istoria noastră creștină.
Calendar ortodox iulie 2023. Ce sărbători cu cruce roşie avem în această lună. Superstiţii vechi pentru a avea o recoltă bogată la toamnă

Calendar ortodox iulie 2023. Luna iulie este a șaptea lună a anului, fiind considerată cea mai călduroasă din an. Acesta este și motivul pentru care mai este cunoscută sub denumirea de “Cuptor“, “Luna fierbințelilor“ sau “Luna coacerilor“. Cele patru săptămâni ale lunii poartă și ele fiecare câte-o denumire, și anume: „Săptămâna secerișului”, „Săptămâna Panteliilor”, „Săptămâna lui Santilie” și „Săptămâna Verii”. Astfel, prima săptămână este dedicată muncilor agricole.

Cea de-a doua reprezintă zilele aprige sau surorile Sfântului Ilie – zeițele soarelui ce trimit arșițe și provoacă incendii. A treia săptămână are ca eveniment principal sărbătoarea Sfântului Ilie, responsabil de ploi însoțite de tunete și fulgere. Ultima săptămână este dedicată verii.

An de an, Sfântul Ilie Tesviteanul este sărbătorit la data de 20 iulie. Mai mult decât atât, acest Sfânt etse notat în calendarul creștin ortodox cu o cruce roșie, arătând astfel importanța sărbătorii. Cum arată calendarul complet al sărbătorilor din luna iulie 2023.

Prognoza meteo lunară. Vine arşiţa, El Nino se activează din luna iulie, temperaturile trec de 30 de grade Celsius

Calendar ortodox iulie 2023. Printre cele mai importante sărbători ale lunii, se numără Sfântul Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul și Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți. La data de 31 iulie 2023, are loc Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului, o altă sărbătoare importantă ce se regăsește în calendarul ortodox.

Calendar ortodox iulie 2023. Sf. Ilie, sărbătoare cu cruce roșie pe 20 iulie 2023

An de an, la data de 20 iulie este celebrat Sfântul Ilie. Mai mult decât atât, în calendarul creștin ortodox fiind notat cu o cruce roșie. Tot în această zi se mai sărbătorește și Ziua Aviației Române, astfel Sfântul Ilie a ajuns să fie considerat de credincioși ocrotitorul aviatorilor.

Despre acest Sfânt cunoaștem faptul că el a fost fiul preotului Sovac din Tesvi și s-a născut în urmă cu 800 de ani, iar acesta este cunoscut ca și Făcătorul de minuni și cel care a adus ploaia.

Tot despre Sfântul Ilie cunoaștem faptul că el a fost ales de Dumnezeu pentru a îl certă și învăța binele pe regele Ahab, dar și pe ceilalți oameni ce își doreau să fie păgâni, iar după ce a observat că aceștia nu își doreau să îi asculte sfaturile și cuvintele sfinte, Sfântul Ilie a decis să îi pedepsească.

Anual, peste 150.000 de români își serbează numele în această importantă zi, iar dintre aceste persoane, peste 111.685 sunt bărbaţi și peste 20.000 de femei poartă numele acestu sfânt. Numele pe care le sărbătorim de Sf. Ilie 2023 sunt: Ilie, Eliade, Elias, Elie, Elis, Ilia, Iliev, Ilies, Iliuș, Iliuță, Lică, Eliana, Ilia, Iliana, Ilinca, Ilincuța, Liuța, Lia, Lica.

Calendar ortodox iulie 2023. Sărbători cu cruce neagră

Sărbătorile notate în calendarul ortodox cu o cruce neagră sunt 8 la număr, iar acestea sunt zilele de 1, 2, 9, 12, 16, 23, 30 și 31 iulie. Iată care este calendarul ortodox al lunii iulie 2023.

– 1 iulie 2023: Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți;

– 2 iulie 2023: Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în biserica Vlaherne;

– 9 iulie 2023: Cinstirea Ic. Maicii Domnului „Îndrumătoarea” de la M. Neamț;

– 12 iulie 2023: Cinstirea Ic. Maicii Domnului „Prodromița” de la Muntele Athos;

– 16 iulie 2023: Sf. Sfințit Mc. Atinoghen cu cei 10 ucenici ai săi;

– 20 iulie 2023: Sfântul Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul;

– 23 iulie 2023: Aducerea Moaștelor Sf. Sfințit Mc. Foca;

– 30 iulie 2023: Sf. Ap. Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic;

– 31 iulie 2023: Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului.
Calendar ortodox iulie 2023. Sărbători religioase în iulie 2023. Tradiții și superstiții de Cosmandin, Sf Ilie, Sf Pantelimon

Calendar ortodox iulie 2023. Superstiţii şi obiceiuri în luna IULIE

Denumită popular luna lui Cuptor, luna Iulie se mai numeşte şi luna fierbinţelilor şi a coacerilor. Se spune că aşa cât e de cald în luna lui Cuptor, tot aşa va fi de frig în Faur (sau Făurar, Februarie). Lună prin tradiţie consacrată secerişului, temerea principală a oamenilor era aceea de a nu-şi pierde recolta obţinută cu atâta trudă. De aceea, luna iulie este plină de zile în care este evitat lucrul, din dorinţa de a nu chema grindina sau incendierea grânelor.

Ana-Foca

În prima zi a lunii este Ana-Foca, o sărbătoare a focului, care poate cuprinde tot ce are mai de preţ gospodarul. Se spune că cine nu păzeşte Ana-Foca şi lucrează la vie, soarele îi va dogori via şi aceasta se va usca. Această zi e rea de trăsnet şi de foc şi se ţine pentru a fi ferit tot anul de dăuna prin foc sau prin roaderea lucrurilor din casă de către şoareci.

Cosmandinul

Tot pe 1 Iulie se ţine şi ziua fraţilor Cosma şi Damian, porecliţi Doctori fără de arginţi, căci umblau şi tămăduiau fără să ia plată; ziua lor – zisa Cosmandinul – se ţine pentru a fi feriţi de boli.

Țigările ajung la un nou preț record. Cât va trebui să scoți din buzunar pentru un singur pachet, începând cu luna iulie

Calendar ortodox iulie 2023.  Sfântul Sisoe

Acesta, pomenit de mulţi, a fost de fapt un cuvios credincios în Christos, care a trăit în vremea Romei antice, retras în pustie, vindecând şi făcând miracole. Pentru cuvioşia sa, poporul l-a numit „sfânt” şi mulţi îl invocă, fără însă a-i cunoaşte povestea (mai multe detalii – aici). Ziua lui este pe 6 Iulie şi este ţinută pentru copiii ce zac de „strânsoare”, de gâlci, de bube şi de alte suferinţe.

Panteliile

Surorile lui Sf. Ilie, Panteliile, reprezintă punctul culminant al sărbătorilor de vară: şapte zile înainte şi şapte zile după Sf.Ilie, în care acţionau severe interdicţii de lucru, în vederea bunei stări a recoltelor. Panteliile se ţin în perioada 13-27 Iulie; deoarece ele pot să pârjolească şi să ardă recoltele, forţa lor distrugătoare putea fi diminuată prin diferite interdicţii de muncă, în cele 14 zile de Pantelii, care sunt pline de superstiţii. În acest interval, sunt trei zile numite Circovii Marinei, 15-17 Iulie. Prima dintre ele, Ciurica, era o divinitate răzbunătoare, care „ciuruia” în bătaie pe cei care lucrau de ziua ei, care se ţine pentru sporul casei, superstiţia spunând că nu se dă nimic din casă.

Altă superstiţie de Ciurică: dacă vrei să nu-ţi moară păsările de arşiţa verii să dai de pomană o găină neagră; sau se făceau cercuri de flori, prin care se treceau copiii bolnavi şi cei apucaţi de spaime. În cea de a doua zi de Circovii Marinei, superstiţia spune că nu e bine să te piepteni, să tai unghiile, să scoţi gunoiul din casă; e primejdie de jigănii: lupii vin şi strică vitele, fiind rău de pocitură, lovituri sau „luat din iele”. Sunt zile rele de cusut, de măturat, iar în noaptea de Marină, deci pe 16/17 Iulie, femeile goale zvântă balegă de nuielele gardului, ca să se usuce, aceasta fiind bună pentru bube şi descântat.

Calendar ortodox iulie 2023. Marina sau Paliile

A treia zi a Circovilor Marinei, este Marina măcinica sau Paliile, când oamenii se fac fraţi de cruce şi se numesc fraţi, iar femeile surate. Superstiţiile sunt numeroase: nu se toarce, nu se coase, nu se taie în potloage şi nici cu foarfecele nu se umblă; se spune că cine nu ţine Marina, are parte de opăreala câmpului, de lupi, de pocituri; dar cine o ţine are lipici în dragoste. Este recunoscută şi magia făcută la Circovii Marinei, cu pelin, mărar sau cu buruieni de câmp, pe care o bătrână le face un cerc, prin care trec bolnavii şi copiii care au diferite suferinţe.

Tot în ziua de Sf. Marina se culege in, din care se fac baiere (legături) de dragoste. Se spune că, aşa cum e vremea la Marina, aşa va fi toată toamna. Cântatul cicoarelor (mici insecte de câmp) prevesteşte o toamnă lungă şi îmbelşugată.

Calendar ortodox iulie 2023. Sfântul Ilie sau Parliile

Calendar ortodox iulie 2023
Calendar ortodox iulie 2023, Sfantul Ilie

Acest sfânt, sărbătorit pe 20 iulie, este prin excelenţă patronul verii, al arşiţei, incendiilor, dar şi al grindinei, pe care o poate trimite asupra recoltelor, dacă nu-i este respectată ziua; Sf. Ilie este şi patronul albinelor. Superstiţia spune că nu e bine să mănânci mere înainte de Sf. Ilie, iar atunci, întâi duci merele la biserică sau dai de pomană la copii. Dacă nu duci mere întâi la biserică, copacii nu mai rodesc anul viitor; cine nu ţine ziua lui, nu are noroc la albine.

Altă superstiţie este ca până în această zi să nu arunci mere în sus sau să le tăi cu cuţitul, pentru că e rău de grindină. La fel, se spune că dacă bate piatra de Sf. Ilie, după aceea nu mai e pericol; dacă va tuna în această zi, nucile şi alunele vor fi viermănoase.

Magie : de Sf. Ilie se culeg plante din câmp, se stropesc cu sânge de cocos şi se folosesc drept scaldă pentru cei betegi, care altminteri nu se mai pot vindeca (mai multe despre datina de Sf. Ilie puteţi citi – aici). Pe 21 iulie, Circovul lui Sf. Ilie al din urmă, este ziua dintâi a săptămânii Parliilor, zi în care e rău de foc, de arşiţă şi de boli arzătoare.