- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Ce sunt alergiile alimentare și cum ne ferim de ele. Iată care sunt alimentele cu cel mai mare risc

12 Mar, 22:19 • Claudia Simion
Alergiile alimentare sunt destul de des întâlnite atât la adulți, cât mai ales la copii, și se manifestă în diverse moduri, fie că vorbim despre eczeme, mâncărime la nivelul gurii, umflături la nivelul gurii sau al limbii, greață, vărsături, dificultăți de respirație, amețeli.
Ce sunt alergiile alimentare și cum ne ferim de ele. Iată care sunt alimentele cu cel mai mare risc

Alergologul Poliana Leru a explicat cum recunoaștem aceste alergii alimentare și care sunt cele mai alergene alimente.

Cei mai întâlniți alergeni alimentari sunt reprezentați de anumite proteine ale laptelui și produselor derivate ale acestuia, fructe (căpșuni, fructe de pădure, kiwi, avocado), pește (fructe de mare) care determină reacții alergice de tip imediat sau tardiv.

Iată cum recunoaștem alergiile alimentare

„De obicei ne dăm seama că avem o reacţie alergică, doar dacă am mâncat acel aliment care ne-a făcut rău. Este mai complicat să ne dăm seama atunci când mâncăm mai multe alimente în același timp sau dacă avem o alimentație combinată. Sigur că dacă ne știm alergici și avem o stare de rău după alimente, deci dacă avem o altă boală alergică, probabilitatea de a face o alergie alimentară manifestată clinic este mai mare.

În ceea ce priveşte simptomele, de cele mai multe ori sunt frecvente reacțiile cutanate, deci prurit sau o stare de rău digestivă. Acestea pot fi simptome care pot să ne indice o reacție alimentară, dar pot fi și alte semne mult mai grave, de tip anafilactic.

Alergiile se agravează în timp, pentru că cresc prin expunere. Deci, prin contactul cu anumit aliment, crește gradul de sensibilizare. Sunt și factori care contribuie la manifestarea clinică a unei reacții alergice severe, de exemplu, efortul.

Știm că sunt alimente care pot fi mâncate fără să producă o reacție severă, dar dacă faci un efort, imediat după ce l-ai mâncat, să se declanşeze o reacţie alergică. Vorbim aici despre alergia la grâu, care este declanşată de efort.”, a spus alergologul Poliana Leru, luni, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN.

Citește și Circulaţia trenurilor Gara de Nord – Aeroport Otopeni va fi închisă temporar săptămâna viitoare. Traseul alternativ pus la dispoziție de STB

Alergia alimentara se manifestă în principal prin:

  • probleme digestive
  • urticarie
  • inflamarea căilor aeriene.

Alimentele cu cel mai mare risc de alergie

„Alimentele cu cel mai mare risc de a produce alergii sunt: grâul, laptele, ouăle, peștele, fructele de mare și fructele înrudite cu arahide, nuci, migdale.

De exemplu, în Statele Unite, arahidele reprezintă alimentul situat pe primul loc ca și cauză a alergiilor alimentare la adult.

Pe lista alimentelor cu risc mai sunt şi soia, susan, muștar, semințe, condimente. Cât despre condimente, amintim aici coriandrul, care este o plantă care poate să producă alergii. De aceea, este bine să fim atenţi atunci când mâncăm shaorma.

Am avut paciente care au făcut alergie severă după ce au mâncat shaorma, care conținea și coriandru. Alimentația de tip oriental, exotic, cu cât este mai exotic, cu atât este mai periculoasă, pentru că nici nu știm totdeauna ce mâncăm.

Simptomele pot apărea la un interval cuprins între 30 – 120 minute. Apariţia simptomatologiei depinde de tipul de digestie, dar şi de nişte factori particulari. Dacă persoana este sensibilizată mult la un anumit aliment, simptomatologia poate apărea şi în jumătate de oră sau mai repede.

Citește și Record la tranzacțiile electronice. Românii au făcut plăți cu cardul de peste 4,1 milioane de lei la florării. Cele mai multe au fost înregistrate de 8 Martie

Este important ca fiecare pacient care se cunoaşte cu alergii să aibă asupra lui o trusă de urgenţă, care să conţină adrenalină. Acest medicament se poate auto administra imediat. Deci, este un medicament care salvează viața.

Dacă se confirmă o reacție alergică, de exemplu, la arahide, există imunoterapie. Imunoterapia înseamnă administrarea supravegheata a unui extract din această substanță, care induce toleranță imunologică. Cu alte cuvinte sistemul imunitar învaţă să tolereze acel medicament,”, a mai spus alergologul Poliana Leru.

Este indicat ca atunci când aveți impresia că vă confruntați cu simptome de alergie alimentară să mergeți cât mai rapid la medicul curant sau la alergolog. Unele situații pot fi o urgență, spre exemplu atunci când simțiți că respirați dificil, când vă scade tensiunea arterială sau aveți simptome de amețeală.