- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

VIDEO Preot obligat să plătească daune morale unei enoriaşe după ce a obligat-o să cumpere un loc de veci cu 5.000 de lei pentru a-i înmormânta mama

16 Jan, 11:11 • Russo George
O clujeancă a deschis un proces împotriva unui preot care are parohia în Tăuți, Florești, pentru că a refuzat să-i înmormânteze mama fără plata unui loc de veci, în valoare de 5.000 de lei.
VIDEO Preot obligat să plătească daune morale unei enoriaşe după ce a obligat-o să cumpere un loc de veci cu 5.000 de lei pentru a-i înmormânta mama

Femeia a încercat să negocieze prețul înmormântării cu tânărul preot, dar, la final, ”sfânta față” a rămas inflexibilă. Clujeanca a plătit pănă la urmă banii, iar înmormântarea a culminat cu un scandal filmat și postat pe Facebook. În timpul înmormântării, preotul i-a obligat pe membrii familiei defunctei să-i pupe mâna, pentru a-i ierta.

Într-un final, femeia a fost înmormântată și preotul a restituit suma pretinsă, dar familia respectivă a mers totuși în instanță.

”A zis că, dacă nu îi duc 5.000, nu am ce căuta cu mama în cimitir, în curtea bisericii. Că ne scoate afară, cu sicriu cu tot. M-a umilit în ultimul hal. Eu îmi amintesc chestiile astea și nu dorm nopțile”, a declarat femeia care l-a reclamat.

După incident, preotul a fost sancționat cu dojană arhierească de către reprezentanții Mitropoliei, scrie Ziare.com.

Preot obligat la plata a 5.000 de lei daune

Instanța a decis însă că atitudinea preotului i-a cauzat fiicei defunctei suferințe care i-au amplificat durerea provocată de pierderea mamei și a stabilit ca acesta să îi plătească daune morale de 5.000 de lei. Pe de altă parte, magistrații au decis și ca rudele să îi dea parohului 2.500 de lei și să șteargă de pe conturile de pe rețelele sociale toate postările legate de înmormântare.

Preotul nu a vrut să ofere un punct de vedere.

”Practica respectivă cumva contravine unor hotărâri repetate ale Sfântului Sinod care interzic condiționarea săvârșirii slujbei de înmormântare de plata unei taxe. O taxă care chiar și pentru administrarea cimitirului putea fi luată în alte condiții și alți termeni”, a transmis Cornel Coprean, purtător de cuvânt Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Decizia Judecătoriei Cluj-Napoca nu este definitivă. Atât femeia, cât și preotul, au făcut apel.

Citeşte şi: Sondaj Eurostat: România, locul 2 pe podimul fericirii în UE, la egalitate cu Finlanda