- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Paradox: In plina criza, numarul delistarilor de la Rasdaq a scazut cu 35% in primul semestru

20 Jul, 00:01 • traian.badulescu
Chiar daca tot mai multe societati intra in faliment, pe piata Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) numarul delistarilor a scazut cu 35% in primele 6 luni, fata de aceeasi perioada din 2008. Cum s-a nascut acest paradox si cand s-ar putea inversa trendul, explica specialistii din piata.
Paradox: In plina criza, numarul delistarilor de la Rasdaq a scazut cu 35% in primul semestru

In prima jumatate a acestui an, numarul companiilor delistate de pe Rasdaq a fost de 115, in scadere fata de aceeasi perioada din 2008, cand au fost 177, potrivit datelor Bursei de Valori Bucuresti (BVB), transmise DailyBusiness.ro.

In aceeasi perioada, numarul firmelor care si-au suspendat activitatea a crescut de peste 10 ori fata de nivelul inregistrat in primul semestru din 2008, ajungand la 80.000, conform Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

Mihai Mandrutiu, analist la Interdealer Capital Invest, considera ca scaderea numarului companiilor care parasesc ringul Rasdaq poate fi legata de faptul ca si numarul firmelor radiate a scazut, in primele sase luni.

Paul Brendea, analist la Prime Transaction, apreciaza ca, „probabil, scaderea dinamicii economice, a activitatii economice in general e vinovata nu numai pentru scaderea numarului de inmatriculari de societati, dar si de scaderea radierilor”.

„Din ce statistici am vazut eu la Oficiul National al Registrului Comertului, in perioada ianuarie-mai 2008 au fost cu 20,9% mai multe inmatriculari de firme decat in ianuarie-mai 2009 (68.527 fata de 54.230). In aceleasi 5 luni, numarul de radieri din 2008 a fost cu 19,3% mai mare decat in 2009 (21.690 fata de 17.506). Cu alte cuvinte, atat inmatricularile cat si radierile au scazut cu circa 20% anul acesta, in perioada ianuarie-mai”, a explicat Paul Brendea.

Agricultura, domeniul ce cele mai multe delistari

„Domeniul in care s-au inregistrat cele mai multe delistari este cel agricol. In ultimii ani, multe agromecuri au fost delistate de la BVB ca urmare a falimentului sau a radierii de la Oficiul National al Registrului Comertului”, a spus Mihai Mandrutiu de la Interdealer Capital Invest.

Si Paul Brendea de la Prime Transaction considera ca in ultimii ani s-a facut „curatenie” pe bursa, „CNVM delistand masiv foarte multe societati, in general agromecuri”.

„A fost o reglare a unei situatii exagerate, stiut fiind faptul ca listarile s-au facut la gramada pentru a sustine modelul original de privatizare numit generic „cuponiada”. Nu m-ar mira sa aflu ca exista directori de societati care, cel putin pentru o bucata de timp nu au stiut ca societatea condusa de ei este listata pe bursa”, a adaugat Paul Brendea.

Analistul financiar Radu Ciofu apreciaza la randul sau ca „sunt foarte multe companii din agricultura (agromecuri) care nu isi mai justifica existenta”. El anticipeaza ca din acest domeniu vor fi cele mai multe delistari in continuare.

Principalele motive ale delistarilor

Conform datelor Bursei, in primul semestru s-au delistat 30 de companii de pe Rasdaq, avand ca motiv deciziile din Adunarea Generala a Actionarilor (AGA), cu una mai putin decat in aceeasi perioada din 2008.
[img=273][/img]
Mihai Mandrutiu considera ca „un motiv important pentru delistare este intentia actionarului majoritar de a controla mai usor societatea, delistarile ducand pana la urma la cresterea procentului de detinere a actionarului majoritar”.

Analistul Interdealer Capital Invest apreciaza ca multi actionari minoritari prefera sa isi vanda actiunile in cadrul ofertei publice, pentru a nu ramane captivi in cadrul actionariatului, nemaiputand astfel sa-si valorifice actiunile detinute.

„Astfel, odata ce numarul micilor actionari este mai redus si societatea nu mai este listata, actionarul majoritar, de cele mai multe ori, nu mai respecta drepturile micilor actionari si poate desfasura mult mai usor anumite operatiuni (divizari, fuziuni, majorari sau diminuari de capital)”, a spus Mandrutiu.

In plus, odata delistati nu mai trebuie sa plateasca tarifele pentru mentinerea la tranzactionare si nici nu mai trebuie sa raporteze la BVB rezultate sau orice alt eveniment care influenteaza viata companiei, a adaugat Mihai Mandrutiu.

Paul Brendea subliniaza ca „delistarea este ceva normal, mai ales cand cea mai mare parte din companii nu indeplinesc nici pe departe cerintele de cotare la bursa”.

„O problema majora e atunci cand vedem un val major de delistari in randul unor companii importante, asta ar trebui sa fie alerta maxima pentru o bursa. Din fericire, la noi in tara nu a fost un numar mare de asemenea delistari”, a mai spus Paul Brendea, de la Prime Transaction.
[quote=Paul Brendea, analist Prime Transaction]Nu m-ar mira sa aflu ca exista directori de societati care, cel putin pentru o bucata de timp nu au stiut ca societatea condusa de ei este listata pe bursa[/quote]
La randul sau, Radu Ciofu atrage atentia ca „mecanismele de finantare prin piata de capital sunt o necunoscuta pentru multi manageri ai companiilor de pe Rasdaq, iar actionarii minoritari sunt priviti ca un balast”.

„Astfel de companii au fost listate cu forta in perioada privatizarii in masa iar acum pretul a scazut atat de mult incat este rentabila rascumpararea companiilor”, a completat analistul financiar.

3 motive pentru reluarea trendului ascendent al delistarilor

Radu Ciofu, analist financiar, estimeaza ca numarul delistarilor va creste, din 3 motive. Primul motiv este ca, pentru companiile falimentare, sau care erau pe zero, impozitul forfetar este imboldul de care aveau nevoie pentru a se radia, potrivit analistului financiar.

Al doilea motiv mentionat de Ciofu este inrautatirea situatiei economice. „Unele companii vor da faliment si se vor inchide ca urmare a unui proces natural de selectie in economia de piata”, a explicat Ciofu.

El a adaugat, in al treilea rand, ca si unele companii profitabile se vor delista, pentru ca pretul actiunilor este foarte mic, iar actionarul majoritar are oportunitatea de a prelua controlul total cu foarte putini bani.

Mihai Mandrutiu anticipeaza ca „numarul delistarilor ca urmare a hotarariilor AGA se va mentine la un nivel constant. Societatiile care pana acum au dorit si au putut sa se delisteze au realizat deja operatiunea”.

Analistul Interdealer Capital Invest admite totusi ca este posibil sa apara noi societati care sa incerce sa beneficieze de scaderea preturilor medii ale cotatiilor si a activelor pentru a putea sa se delisteze la preturi mai bune pentru ei ca pana acum.

„In schimb, datorita crizei financiare este probabil sa creasca numarul societatilor aflate in faliment, dizolvare, lichidare si radiere”, a adaugat Mihai Mandrutiu.

Bursa electronica de valori mobiliare de la Bucuresti Rasdaq si-a inceput activitatea pe 26 octombrie 1996, iar la 1 decembrie 2005 a fuzionat cu Bursa de Valori Bucuresti.