- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Economistul Mircea Coșea a etichetat „patriotismul economic” promis de PSD: „O manipulare electorală, populistă”

14 Jun, 14:51 • Stefan Simion
PSD promite că prin intermediul Guvernului Marcel Ciolacu, va implementa „patriotismul economic", o inițiativă ce ridică suspiciuni în rândul profesorului Mircea Coșea. Celebrul economist nu-i dă șanse. 
Economistul Mircea Coșea a etichetat „patriotismul economic promis de PSD: „O manipulare electorală, populistă

În opinia lui Mircea Coșea, patriotismul economic este doar o himeră, pentru a lua ochii electoratului atras de discursul populist.

„Situația economică e foarte grea, bugetul e în situația în care este, PNRR-ul e în întârziere, avem rate foarte mari și așa mai departe. Eu aștept din partea acestei coaliții a noului Guvern, un program economic adevărat nu niște cârpeli sau niște aberații pentru că problema cu patriotismul economic este aberantă.

Se scrie foarte mult astăzi în lume despre acest lucru și e categorisit ca fiind absolut o manipulare electorală, populistă pentru că acest patriotism economic, care poate fi tratat din trei puncte de vedere, e foarte greu de aplicat în condițiile în care faci parte dintr-un sistem european, în condițiile în care nu poți să iei niște măsuri împotriva capitalului străin, pentru că fără acest capital străin economia României cade.

Deci, este o chestiune care probabil că place unora care au început să fie aburiți de faptul că suntem tratați de capitalul străin ca fiind o colonie, că suntem sclavii altora. Lucrurile aici trebuie spuse cu foarte mare grijă”, a comentat Mircea Coșea, pentru Antena 3.

Mircea Coșea nu are încredere în impozitarea progresivă: „Noi avem nevoie de un singur lucru important acum”

Mircea Coșea nu privește cu ochi buni nici măcar impozitarea progresivă. În opinia economistului, PSD+PNL trebuie să-și schimbe atitudinea față de mediul de afaceri. Antreprenorii autohtoni și-au pierdut aproape complet încredere în executiv.

„Impozitarea progresivă, nu știu dacă e bună sau nu. În unele țări a dat rezultate, în altele nu a dat. În România nu e aplicată pentru că impozitarea progresivă trebuie să aibă o bază informatică foarte bine pusă la punct. Aici nu vorba de impozitarea progresivă a salariului ci a veniturilor, ori noi nu avem o evidență a veniturilor, nu putem să avem o evidență pe termen scurt.

Noi avem nevoie de un singur lucru important acum, și anume, schimbarea atitudinii față de mediul de afaceri. Mediul de afaceri e singurul care creează valoare în România”, a mai precizat cunoscutul economist, pentru sursa citată.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult