- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Iancu Guda: ”A doua mașină a familiei, un moft, o aroganță. Dacă nu mergi cu mașina cam 1000 de km pe lună, achiziția este o decizie financiară greșită”

06 Nov, 14:34 • Andrei Alina
Familiile care dețin și a doua mașină cheltuie în plus circa 10.000 de euro în 5 ani, conform unor calcule făcute de economistul Iancu Guda.
Iancu Guda: ”A doua mașină a familiei, un moft, o aroganță. Dacă nu mergi cu mașina cam 1000 de km pe lună, achiziția este o decizie financiară greșită”

Economistul Iancu Guda a vorbit despre decizia achiziției unei mașini. Conform economistului, românii au mai multe mașini decât au nevoie.

”Dacă ne uităm la cifre, avem o populație adultă, activă, de 10 mil. de locuitori (…) și avem, atenție, 9 milioane de mașini înmatriculate în România! Este cea mai mare pondere din Europa, dacă raportăm la segmentul 18 – 65 de ani. Eu cred că avem mai multe mașini decât avem nevoie, din cauza unor dorințe, a unor situații punctuale, a unor momente în viață – când mergem în concediu cu toată familia. Avem familii cu două mașini și vedem că nu ambele rulează al fel de mult. A doua mașină a familiei – chiar și a treia – devine un moft, o aroganță și nu este o decizie financiară care să ne facă bine. Unele familii își permit, pentru că au atât de mulți bani încât au un garaj cu șapte mașini și este o chestie de statut, de moft, poate de pasiune în unele cazuri. Din păcate, altele nu-și permit și aici intervine o problemă: avem mai multe mașini decât avem nevoie” , a spus Iancu Guda pentru ProMotor.

Citește și: Preț carburanți 6 noiembrie 2023. Motorina standard a înregistrat noi scumpiri

 

Iancu Guda, sfaturi pentru familiile care se gândesc să achiziționeze a doua masina: Dacă nu mergi cu mașina cam 1000 de km pe lună, achiziția este o decizie financiară greșită. Alternativa de a merge cu taxiul este mai ieftină

Economistul spune că, în momentul în care-ți cumperi o mașină, blochezi banii familiei.

Citește și: Marile orașe din Transilvania vor fi legate de autostradă până la finalul 2023. Lucrările vor fi gata cu 9 luni înainte de termen

”Lumea zice că dacă-mi iau o mașină cu 30.000 și o revând peste 5 ani cu 20.000, am pierdut 10.000. Fals! Ai pierdut 10.000, în primul rând. Dar acei 30.000 dacă-i aveai și nu-i blocai într-o mașină?”. ”A nu bloca 30.000 de euro pe 5 ani, înseamnă, la 10% pe an, cel puțin 15.000 de euro. Deci, pe lângă pierderea prețului, mai ai și banii pe care puteai să-i investești și care nu mai lucrează pentru tine. Apoi, a avea o mașină implică și combustibil, întreținere, revizie anuală, asigurări, cauciucuri”, a mai spus Iancu Guda, pentru ProMotor.