- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Un român bea, în medie, 11 litri de alcool pur pe an. Topul ţărilor în UE în funcţie de consumul de băuturi spirtoase

25 Aug, 18:11 • Dobran Viorel
Cum a evoluat consumul de băuturi alcoolice în ultimii 50 de ani: ce bem astăzi, ce beau părinţii noştri, dar bunicii? Un român bea astăzi, în medie, 11 litri de alcool pur pe an, din care aproape jumătate din cantitate o reprezintă alcoolul din bere, arată o analiză Ziarul Financiar.
Un român bea, în medie, 11 litri de alcool pur pe an. Topul ţărilor în UE în funcţie de consumul de băuturi spirtoase

România se află  în topul țărilor europene unde se consumă cel mai mult alcool. Cum a evoluat consumul de băuturi alcoolice în ultimii 50 de ani: ce bem astăzi, ce beau părinţii noştri, dar bunicii? Un român bea astăzi, în medie, 11 litri de alcool pur pe an, din care aproape jumătate din cantitate o reprezintă alcoolul din bere, arată o analiză Ziarul Financiar.

Cum a evoluat consumul de alcool în ultimii 50 de ani

Un român bea astăzi, în me­die, aproape 11 litri de alcool pur pe an, cantitatea fiind cu circa 40% mai mare decât acum cinci decenii, dar totuşi uşor sub ni­velul de acum 40 de ani, arată o analiză ZF făcută pe baza in­for­maţiilor de la Organizaţia Mon­­dială a Sănătăţii (OMS). Da­tele se referă la consumul per capita în rândul populaţiei de peste 15 ani. E vorba de litri de alcool pur, ceea ce înseamnă că, ţinând cont de concentraţia de alcool din fiecare băutură, con­­sumul e mult mai mare. Spre exemplu, la vin, concen­tra­ţia de alcool e de 13-15%, ceea ce înseamnă că pentru a obţine consumul de li­cori ale lui Bacchus trebuie mul­tiplicată valoarea de 6-7 ori.

Guvernul renunță la taxa pe zahăr pentru sucuri și bere fără alcool. Noi măsuri fiscale din toamnă

ZF a ales să analizeze da­tele aferente ultimilor 50 de ani pentru a vedea evoluţia consu­mului de alcool, dar şi pentru a remarca în ce mod s-au schim­bat preferinţele consumatorilor când vine vorba de tipul de băuturi. Mai exact, în 1969, românii beau în medie 8 litri de alcool pur per capita pe an, din care mai bine de jumătate din canti­tate era reprezentată de alcoo­lul din vin.

Un român bea, în medie, 11 litri de alcool pur pe an

Tăriile contribuiau cu aproape 30% la total, în timp ce berea era la început de drum. Spre comparaţie, un român bea as­tăzi, în medie, aproape 11 litri de alcool, din care aproape jumătate din cantitate o reprezintă alcoolul din bere. Vinul contribuie cu 3,38 litri la total, iar tăriile cu 2,25 litri. Este ast­fel inte­re­sant cum s-a schimbat com­porta­mentul de consum de-a lungul dece­niilor şi al generaţiilor, cum bu­ni­cii şi părinţii noştri preferau alte licori faţă de noi astăzi. În prezent, România este una dintre ţările cu cel mai mare consum per capita de bere, pe când această băutură abia îşi făcea loc în piaţă acum 50 de ani.

Țările din Europa cu cel mai mare consum de alcool: Ce loc ocupă România

Din cele 10 țări cu cel mai mare consum de alcool din lume, nouă sunt din Uniunea Europeană. Iar între statele UE există diferențe mari la acest capitol.

Fiecare european cu vârsta de cel puțin 15 ani consumă anual, în medie, 9,5 litri de alcool pur. Această cantitate echivalează cu 190 de litri de bere, 80 de litri de vin sau 24 de litri de băuturi spirtoase, arată raportul de sănătate europeană întocmit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

E un calcul mediu realizat doar pe baza consumului fiscalizat de alcool, fără a lua în considerare consumul de alcool produs pentru autoconsum sau alcoolul de contrabandă.

Experiment: Cum influențează consumul de alcool sau de substanțe interzise viteza de reacție la volan

Consumul de alcool pe cap de locuitor a scăzut cu 2,5 litri (21%) între 2000 și 2019 în regiunea europeană a OMS care include 53 de țări, inclusiv Rusia și foste republici sovietice.

Oamenii continuă, însă, să bea mult. Din cele zece țări cu cei mai mulți consumatori de alcool din lume (lăsând la o parte consumul turiștilor), nouă sunt din Uniunea Europeană, notează Euronews.

În 2019, 8,4% din populația adultă din UE (minimum 15 ani) a consumat alcool zilnic, 28,8% săptămânal, iar 22,8% lunar, în timp ce 26,2% a declarat că nu a consumat niciodată sau în ultimele 12 luni băuturi alcoolice.

Datele Eurostat pe 2019 arată că există diferențe mari în consumul de alcool, dar o tendință este prevalentă: bărbații beau mai mult decât femeile – mai exact, 13% din bărbați, în comparație cu 4,1% consumă zilnic alcool. Iar 36,4% din bărbați și 21,7% din femei beau săptămânal.

Cele mai mari diferențe la acest capitol se înregistrează în Portugalia (33,4% din bărbați și 9,7% din femei beau zilnic) și în Spania (20,2% bărbați și 6,1% femei).

Țările unde se bea cel mai mult alcool

În 2019, primele 10 țări cu cel mai mare consum fiscalizat de alcool pe cap de locuitor erau Cehia (14,3 litri), Letonia (13,2) și Republica Moldova (12,9).

România ocupa locul 10, cu 12,3 litri pe cap de locuitor, fiind devansată cu două poziții de Bulgaria (12,5). Ungaria s-a situat pe locul 17, cu 11,1 litri.

 

Consumul total de alcool pe cap de locuitor (litri de alcool pur) în UE, în 2019
Consumul total de alcool pe cap de locuitor (litri de alcool pur) în UE, în 2019

Cât de des beau europenii

Datele arată că, pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, beau mai mult alcool.

Persoanele din segmentul de vârstă 15-24 de ani alcătuiesc grupul cel mai mic de consumatori zilnici (doar 1%), în timp ce grupul celor de peste 75 de ani include mai multe persoane care beau zilnic alcool (16%).

În același timp, grupul seniorilor are și cel mai mare segment de oameni care nu consumă deloc alcool sau care nu a mai consumat de 12 luni – 40,3%.

Consumul zilnic de alcool în UE în funcție de vârstă

Consumul zilnic de alcool în UE în funcție de vârstă

Țările din UE cu cei mai mulți consumatori zilnici de alcool sunt Portugalia, unde o cincime din populație bea în fiecare zi (20,7%), urmată de Spania (13%) și Italia (12,1%). La polul opus, Letonia și Lituania au sub 1% din populație care bea zilnic alcool.

În România, 2,9% din populație bea zilnic alcool. Ungaria are un rezultat dublu (6,3%), iar Bulgaria e chiar pe locul 5 în acest clasament, cu 10,2%, potrivit Eurostat.