- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analisti: E prima crestere sanatoasa a leului. Daca politicul nu mai gafeaza, va fi chiar de durata

03 Dec, 13:23 • gecad.net
Moneda nationala a atins joi cel mai bun curs din ultimele 2 luni, de 4,2171 lei/euro, iar aprecierea leului a putea fi una de durata, in conditiile in care, de aceasta data, se bazeaza pe revenirea sentimentului pozitiv al investitorilor in raport cu piata autohtona, au declarat pentru DailyBusiness.ro specialisti de pe piata valuara.
Analisti: E prima crestere sanatoasa a leului. Daca politicul nu mai gafeaza, va fi chiar de durata

„Este prima apreciere sanatoasa a leului din ultimul timp”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Victor Safta, directorul general al casei de brokeraj X-Trade Brokers Romania.

„Moneda a inceput sa castige incredere in ochii investitorilor, care par a fi satisfacuti de felul in care se contureaza imaginea din punct de vedere politic. De data aceasta, aprecierea leului nu s-a produs pe seama unor evolutii externe”, a mai spus Safta.

Acesta a precizat ca investitorii par fi safisfacuti de perspectivele fiscale care se contureza si au prins incredere in moneda nationala.

„Potentialii castigatori politici au mentionat ca nu au in vedere modificarea taxelor sau introducerea altora noi, atata timp cat nu sunt semne ce s-a reluat cresterea economica”, a completat Victor Safta. Totodata, clarificarea situatiei politice inseamna dezghetarea relatiilor cu Fondul Monetar International (FMI).

Potrivit acestuia, cei mai multi dintre investitorii prezenti pe piata locala sunt nerezidenti, iar volumele tranzactionate sunt de circa doua ori mai mari decat erau in urma cu doua luni.

La randul sau, Narcis Noaghe, dealer in cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR), a declarat pentru DailyBusiness.ro ca leul se apreciaza datorita retrezirii increderii investitorilor in piata locala.

„Pana in octombrie-noiembrie, investitorii judecau Europa de Est la nivel global si plasau in majoritatea monedelor din regiune. In noiembrie, din cauza tensiunilor politice, leul a iesit din calculele investitorilor. Acestia dau acum insa semne de revenire”, a spus Noaghe.

Acesta a mentionat ca o oarecare influenta asupra leului o joaca si factorii de conjunctura, ordinele comerciale de pe piata monetara ajutand la randul lor la intarirea monedei.

Victor Safta a atras atentia ca leul beneficiaza de cel mai mare randament, respectiv dobanda cheie, in zona. Pana in prezent, moneda nu putea beneficia de acest avantaj, in conditiile in care situatia politica era una instabila, iar evolutia monedei era una foarte incerta. Pe masura ce situatia se clarifica, plasamentele in lei devin incep sa devine extrem de atragatoare, a explicat seful X Trade Brokers Romania.

El crede ca pana la finele anului nu mai este posibila o depreciere acuta a leului. „De-abia din februarie cred ca am mai putea vorbi de aparitia unor presiuni de depreciere pe leu. Totul depinde de felul in care se va contura situatia la nivel politic si de viitorul acordului cu FMI”, a explicat Safta.

Narcis Noaghe de la BCR considera ca pe termen scurt, leul are inca potential mare de apreciere si ar putea ajunge la 4,1 lei/euro, de la 4,2171 lei/euro in prezent.