- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analistii cred ca BNR va mentine dobanda cheie si nivelul rezervelor minime pe 6 mai

05 May, 14:02 • gecad.net
Majoritatea membrilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) este de parere ca BNR ar putea decide in sedinta de monetara din 6 mai mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 10% pe an, precum si a ratelor rezervelor minime obligatorii la lei si valuta.
Analistii cred ca BNR va mentine dobanda cheie si nivelul rezervelor minime pe 6 mai

Unii dintre analistii care sustin ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va schimba nivelul dobanzii cheie si nici pe cel al rezervelor sunt cei ai Raiffeisen Bank Romania. Acestia sunt totdata de parere ca banca va injecta in continuare lichiditate pe piata monetara, pentru a reduce dobanzile de pe piata interbancara catre nivelul dobanzii cheie, de 10% pe an.

De altfel, mentioneaza acestia, in ceea ce priveste dobanzile pentru scadente pe termen scurt (overnight si cu scadenta la o saptamana), acestea sunt deja in vecinatatea nivelului de 10% pe an.

Scaderea dobanzilor de pe piata interbancara ar trebui sa fie urmata in scurt timp de scaderea dobanzilor la imprumuturile bancare, ceea ce va stimula creditarea gospodariilor, considera reprezentantii Raiffeisen Bank.

In randul analistilor financiari locali exista insa si voci care sustin necesitatea diminuarii dobanzii cheie, si nu exclud ca BNR sa ia o decizie in acest sens miercuri. Astfel, potrivit reprezentantilor ING Bank Romania, banca centrala ar trebui sa reduca dobanda cheie, mai ales in conditiile in care cererea a dat semne de incetinire puternica in ultimul timp.

Cererea ar putea fi incurajata prin scaderea dobanzii cheie, cu circa 0,25 de puncte procentuale, deci la 9,75%.

In acelasi timp, indica analistii ING Bank, BNR ar putea scadea rezervele minime obligatorii la lei, pentru a furniza astfel lichiditati bancilor care nu dispun de titluri de stat pentru a imprumuta bani de la banca centrala. Aceasta masura ar putea incuraja creditarea in lei, ceea ce ar sprijini economia.

In cadrul sedintei anterioare de politica monetara, de pe 31 martie, banca centrala a decis anularea rezervelor minime pentru pasivele in valuta cu scadentele de peste 2 ani ale bancilor. Masura reprezinta elibererea pentru banci a unei sume de aproape 1 miliard de euro.