- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BCR: Absorbtia fondurilor europene ar putea creste de trei ori in 2008

07 Jul, 11:45 • Redactia DailyBusiness
Anul acesta, Romania ar putea absorbi 60% din fondurile europene alocate fata de 21% anul trecut, iar un grad bun de absorbtie ar putea aduce un plus de crestere economica de 15-20% in perioada 2007-2013, estimeaza analistii Bancii Comerciale Romane in cel mai recent raport Sinteze Macroeconomice.
BCR: Absorbtia fondurilor europene ar putea creste de trei ori in 2008

Fondurile alocate Romaniei, inclusiv cele destinate agriculturii, in perioada 2007-2013 sunt de aproximativ 30 de mld. de euro. Cele mai multe dintre acestea urmeaza sa fie folosite pentru dezvoltarea agriculturii si a infrastructurii, se mentioneaza in raport.

2007 este primul an in care Romania a primit fonduri post-aderare.

Absorbtia fondurilor europene va avea un impact major asupra economiei si in special asupra agriculturii romanesti, pe care ar putea-o indeparta de stadiul de agricultura de subzistenta transformand-o intr-o agricultura moderna, mai orientata spre nevoile pietei, mentioneaza raportul.

Efectele macroeconomice benefice ale absorbtiei fondurilor ar putea fi, pe langa o crestere economica consistenta, limitarea presiunilor de depreciere a leului si cresterea in continuare a lucrarilor de constructii pe seama dezvoltarii agriculturii.

Totodata, raportul BCR mentioneaza ca in luna aprilie s-a consemnat o crestere a productiei industriale cu 13,3% fata de perioada similara a anului anterior, aceasta fiind sustinuta de industria prelucratoare si cea energetica.

Analistii BCR mentioneaza ca evolutia buna a productiei industriale este esentiala pentru reducerea deficitului dintre cerere si oferta la nivelul pietei locale si, implicit, odata cu orientarea productiei spre export, a reducerii deficitului balantei comerciale.

In ceea ce priveste inflatia, raportul bancar estimeaza un nivel anual al indicelui de 8,6% pentru iunie, urmand ca valoarea maxima a acesteia sa fie atinsa in iulie, cand ar putea varia intre 9,3 si 9,7%, pe fondul cresterii preturilor la gaze si energie.

Inflatia din luna august ar putea consemna insa inceputul trendului dezinflationist, in conditiile in care am avea un an agricol bun, iar primele efecte ale recoltei agricole si-ar putea pune amprenta asupra evolutiei preturilor din aceasta luna.

Analistii BCR intrevad o crestere economica de 7% pentru 2008, o rata anuala a inflatiei de 6,2% la finele anului si un curs mediu anual de 3,6 lei/euro in acest an.