- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BNR isi ia ochii de la curs in 2010, pentru ca se axeaza pe scaderea dobanzilor si a inflatiei

08 Feb, 00:04 • gecad.net
Daca anul trecut banca centrala s-a preocupat in mod prioritar de reglarea cursului pe piata monetara, anul acesta lucrurile se schimba. Leul, ajutat de perceptia externa, pare a se apara singur, iar preocuparea BNR va fi mai degraba relansarea creditarii, dar si atingerea unei inflatii cat mai mici, a declarat vineri Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
BNR isi ia ochii de la curs in 2010, pentru ca se axeaza pe scaderea dobanzilor si a inflatiei

Cel mai recent comunicat al bancii centrale contine o schimbare de ton interesanta: BNR va controla „adecvat” lichiditatea de pe piata monetara, si nu „ferm”, ca pana in prezent. Modificarea a aprins mintile analistilor care s-au tot intrebat cum poate fi interpretata. Explicatiile au venit vineri, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei.

Adecvat, a spus guvernatorul BNR, inseamna ca nu ne putem astepta de la banca centrala sa contracareze toate instabilitatile pietei externe, sarind in sprijinul leului de fiecare data cand investitorii vor penaliza moneda.

„Sunt miscari pe care nu putem sa le contracaram prin cresteri si scaderi ale ratei BNR, dar nici prin operatiuni de piata, deoarece ar trebui sa introducem si sa scoatem lichiditate in sistem in fiecare zi”, a spus guvernatorul, completand ca o interventie a BNR pentru reglarea cursului i-ar face totodata „cam lenesi” pe dealerii bancilor comerciale.

Sa fie acesta un semnal de alarma pentru debitorii in valuta? Adica putem sa fortam o interpetare de genul „Ne luam mana de pe leu, oricare ar fi consecintele. Cei care au probleme cu deprecierea sa se descurce”?

Nicidecum, a lasat sa se inteleaga Isarescu. Daca anul trecut cotatiile au explodat pe pietele financiare, in special din cauza lipsei de increde a investitorilor, stabilitatea pare a fi revenit in 2010 iar impresia investitorilor despre Romania s-a imbunatatit. In traducere, leul se poate descurca in mare parte si singur, bucurandu-se de sprijinul extern.

La nevoie, nici interventia BNR nu trebuie exclusa, asa incat aparatorii leului slab sa nu-si faca sperante. „Anul trecut ne-a aratat ca o volatilitate crescuta nu ne face bine. Polonia a lasat zlotul sa ajunga la 5 zloti/euro si a avut crestere economica, dar nu exista legatura intre cele doua. A avut crestere economica pentru ca nu a trebuit sa aiba grija de contul curent si nici de inflatie” a mai spus guvernatorul.

Eliberata de o parte din sarcina cursului, BNR se va putea insa indrepta spre prioritati ramase in plan secund in 2009, din cauza cursului, ar putea suna o interpetare mai „adecvata” a mesajului guvernatorului Mugur Isarescu.

Care ar fi acestea? Pe de-o parte inflatia, iesita in 2009 din tinta pentru al treilea an la rand si din cauza cursului, care a atins cote destul de inalte, determinand cresterea preturilor. BNR a agreat o anumita depreciere a leului, deoarece ajuta la scaderea deficitului de cont curent. isa, in 2010, BNR nu doar ca isi va atinge tinta, ci indicele se va plasa chiar in intervalul inferior, deci va fi cel mult 3,5%, este convingerea sefului BNR.

In al doilea rand, preocuparea BNR vor fi dobanzile interbancare. In 2009, costurile creditelor in lei au urcat exploziv, bancherii spunand ca nu pot oferi imprumuturi la dobanzi apropiate de rata BNR, de frica faptului ca, atunci cand se va pune problema refinantarii de pe piata interbancara, vor trebui sa se finanteze scump, tocmai pentru ca BNR a lasa dobanzile sa zburde, fiind atenta doar la leu. Ce va fi in 2010? „Gestionarea adecvata poate insemna si dobanzi scazute la lei”, a spus Mugur Isarescu.

Sa asteptam deci preturi scazute in 2010? Leul, productia agricola buna, sunt cel putin doua atuuri pentru o inflatie mica, a spus Isarescu, atragand insa atentia ca nu sunt excluse si evolutii care pot aprinde inflatia pe parcursul anului.

Vor urma scaderi de dobanzi la creditele in lei? Angajamentul BNR de a mentine dobanzile scazute pe piata monetara creeaza in orice caz o premisa pentru credite mai ieftine. Mugur Isarescu mizeaza pe o crestere a creditarii in lei, dar nu intr-un ritm alert.