- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ce probleme poate avea banca locala atunci cand grupul-mama da de bucluc

16 Dec, 00:03 • gecad.net
Stirea de marti ca Volksbank Austria ar putea avea probleme de lichiditate, care sa conduca chiar la nationalizarea bancii, a aprins spiritele pe piata locala, lumea intrebandu-se cat de solida poate fi banca locala, in conditiile in care grupul mama are mari probleme. Care pot fi consecintele pentru bancile din Romania, in astfel de cazuri?
Ce probleme poate avea banca locala atunci cand grupul-mama da de bucluc

Doua dintre masurile la care ar putea recurge un grup bancar cu probleme de lichiditate sunt intreruperea liniilor de credit catre filiale si lipsa oricarui sprijin oferit acestora pentru o eventuala capitalizare. Probabilitatea ca acestea sa se intample este insa mica, au spus analistii consultati de DailyBusiness.ro.

Desi speculatiile legate de Volksbank au fost in cele din urma infirmate, ele au lasat in urma o intrebare de principiu: ce dificultati ar putea aparea pentru o filiala locala atunci cand banca mama are probleme?

O problema ce poate aparea este ca bancile mama sa nu mai poata contribui la capitalizarea filialelor, in conditiile in care aceasta ar nevoie de mentinerea unui anumit grad de solvabilitate. „Nu mi se pare o situatie probabila. Aceasta era intr-adevar temerea de acum cativa ani, dar in prezent, pe piata, bancile au la dispozitie atat metodele clasice pentru capitalizarea proprie, cat si solutii neconventionale. Nu sunt nevoite sa ia bani de la filiale”, a declarat Adrian Mitroi, secretar general in cadrul asociatiei analistilor financiari CFA Romania.

Metodele clasice prin care bancile centrale pot furniza lichiditate bancilor comerciale sunt dobanda cheie si rezervele minime obligatorii. In plus, pe fondul crizei, bancile centrale sunt pregatite sa intervina prin mijloace neconventionale pentru a capitaliza bancile.

„Exista linii de credit ce pot merge si pe o scadenta de pana la un an, ce pot fi furnizate de BCE bancilor din zona euro. Apoi, sunt facilitatile repo, respectiv injectiile de lichiditate, sau vanzarea de titluri de stat”, a spus Adrian Mitroi.

De altfel, tot luni, oficialii Volksbank Romania au spus ca banca va beneficia de o majorare de capital de 200 milioane de euro, in conditiile in care gradul sau de solvabilitate este oricum foarte bun, de 16%, dublu fata de nivelul cerut de banca centrala.

Retragerea de lichiditati de la filialele locale ar putea fi o alta solutie la care sa recurga grupurile mama aflate in dificultate. Recent, Valentin Lazea, economistul sef al BNR, mentiona in cadrul unui seminar economic ca retragerea resurselor de la „bancile fiice” este o solutie de ultima instanta la care recurg grupurile bancare europene, dupa ce au trecut prin vanzari de active si incercarea de a isi reinnoi liniile de credit de pe piata interbancara.

In conditiile in care primele doua variante au fost epuizate, multe din bancile straine s-ar putea afla acum exact in situatia in care sa retraga fonduri de la bancile fiice, mai ales ca activele au fost vandute la un pret destul de scazut, iar actorii de pe piata interbancara sunt destul de reticenti sa acorde finantari bancilor cu probleme.

Lazea punea astfel sub semnul intrebarii chiar si angajamentul luat recent de cele 9 mari banci locale de a isi mentine expunerile pe filialele locale, angajament cerut de FMI pentru perioada de derulare a acordului de imprumut, 2009-2010.

Decizia de a retrage lichiditati ar putea avea implicatii extrem de dure asupra business-ului filialelor locale, cum ar fi rescadentarea in avans a creditelor pentru marii datornici.

Adrian Mitroi de la CFA Romania nu crede insa in acest scenariu negativ, in conditiile in care sprijinul pe care bancile centrale sunt dispuse sa le acorde pietelor este de durata.

„Autoritatile europene nu doresc inca sa retraga sprijinul acordat economiilor. In momentul in care vor cere inapoi banii poate aparea un semn de ingrijorare, dar cu siguranta decizia se va baza pe faptul ca beneficiile aduse economiei prin aceasta masura sunt mai mari decat problemele ce pot aparea”, a spus analistul CFA.

O alta solutie, ceva mai radicala, la care ar putea apela banca mama, ar fi vanzarea filialei locale, din dorinta de capitalizare. Recent, grupul RBS anuntase chiar ca are in vedere vanzarea mai multor active, in randul carora se inscriau si cele din Romania.

„Nu cred ca pretul oferit in acest moment de piata ar putea determina bancile sa renunte la filiale. In plus, in cazul RBS decizia de vanzare a filialei locale nu era o decizie luata din cauza lipsei de lichiditati, ci datorita trecerii la o noua strategie de business, care indica faptul ca prezenta pe piata locala a bancii nu mai are sens”, a declarat Adrian Mitroi.