- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Craciun, Eureko: Politicul nu a jucat un rol covarsitor in criza locala, a costat PIB-ul cel mult 1%

25 Sep, 14:42 • gecad.net
Influenta pe care anul politic 2009 a avut-o pana in prezent asupra economiei nu a fost una covarsitoare, in conditiile in care prabusirea economica a fost in special generata de scaderea pietelor de export si de lipsa finantarilor externe este de parere Radu Craciun (foto), directorul de investitii al Eureko Pensii.
Craciun, Eureko: Politicul nu a jucat un rol covarsitor in criza locala, a costat PIB-ul cel mult 1%

Multi reprezentanti ai segmentului priviat, dar si analisti economici considera ca daca guvernul ar fi luat masuri eficiente, atunci Romania nu s-ar fi adancit atat de tare in criza. In schimb, din cauza faptului ca 2009 este an electoral, autoritatile s-au ferit sa ia aceste masuri eficiente dar dure, deci nepopuliste.

„Putem specula ca ineficienta politicienilor a avut un impact de circa 1 punct procentual asupra evolutiei negative a PIB”, a spus Radu Craciun.

Guvernantii ar fi putut sprijini economia daca ar fi recurs din timp la disponibilizari, ceea ce ar fi permis relocarea unei parti din cheltuielile bugetare pentru salarii catre investitii, crede analistul.

Radu Craciun este de parere ca lipsa masurilor eficiente este o caracteristica a guvernelor locale. „Din pacate, toate puterile postdecembriste au ratat perioada de inceput a guvernarii, cand de regula se pot lua masuri nepopuliste, pentru ca spre final de mandat sa culeaga roadele, ceea ce le aduce capital de incredere”, a spus Radu Craciun.

„Spre exemplu, Ungaria, care inainte de criza prezenta conditii similare cu Romania, a beneficiat de un guvern in care erau si tehnocrati, si a luat masuri nepopuliste crescand taxa pe valoarea adaugata. Asta le-a permis sa atace pietele externe pentru finantare, la costuri avantajoase”, a mai declarat Craciun.

In ceea ce priveste economia locala, Radu Craciun este de parere ca anul viitor am putea vedea un PIB similar cu cel din 2009. „Cred ca evolutia PIB se va situa la circa 0%, poate usor peste sau sub acest nivel”, a comentat analistul.

In trimestrul 4 putem avea, crede Radu Craciun, si prima crestere trimestriala din acest an, raportat la trimestrul anterior.

Craciun este insa sceptic in ceea ce priveste evolutia creditelor. „Cred ca bancile vor fi in continuare reticente in a finanta economia, pentru ca starea multor companii este destul de proasta. In plus, portofoliile creditorilor nici nu sunt foarte solide, luand in calcul ca au creditat destul de hazardat in trecut, iar acum le va lua ceva timp ca sa isi linga ranile”, a spus specialistul.