- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

De ce nu se vand bancile mici de pe piata locala

07 Oct, 00:01 • gecad.net
Mai multe banci de mici dimensiuni de pe piata locala sunt interesate sa vanda, dar inca nu exista cerere pentru ele, putinii cumparatori din zona fiind interesati de pietele mai stabile din jur, cum ar fi Cehia, si de vanzatori care nu exagereaza cu pretentiile de pret, sustin reprezentantii caselor de investitii.
De ce nu se vand bancile mici de pe piata locala

„Stiu un singur fond de investitii care a dori sa sumpere in zona, dar acesta este interesat doar de piata din Cehia, in conditiile in care Ucraina, Bulgaria, Rusia, sunt considerate piete prea riscante pentru investitori”, a declarat Mihai Pop, partener in cadrul casei de investitii Osprey Partners.

Pop a mentionat ca in prezent o mare banca din Republica Moldova a anuntat ca ar dori sa se vanda, „si nu este nimeni interesat sa cumpere, desi perspectivele de crestere ale pietei sunt foarte bune, piata fiind destul de putin aglomerata, atat pe segmentul de consumer finance cat si de factoring”.

Mihai Pop sustine ca bancile interesate sa vanda la noi sunt cele care detin sub 2% cota de piata la nivel local, si pentru care restrangerea acuta a creditarii din ultima perioada face activitatea foarte greoaie.

Andrei Diaconescu, partener al casei de investitii Capital Partners, este de parere la randul sau ca multe din bancile straine prezente pe piata locala si care sunt de mici dimensiuni (sub 1% cota de piata), sau chiar bancile mici cu capital romanesc ar putea lua decizia de a vinde.

Diaconescu sustine ca pentru a avea succes la vanzare, bancile ar trebui insa sa isi fixeze un pret corect. „La pretul corect cred ca ar exista si tranzactii. Trebuie tinut cont ca banii pe care sunt dispusi sa ii ofere investitorii acum sunt mult mai putini ca inainte. Daca inainte de criza vorbeam de un multiplu de 2,5 sau chair 3 aplicat la valoarea activelor, acum avem de-a face cel mult cu un multiplu de unu”, a spus Diaconescu.

Daca din partea investitorilor straini nu exista interes pentru achizitii, in schimb banci locale s-au aratat interesate sa se extinda prin cumpararea unui competitor. Recent, OTP Bank Romania anuntase ca este interesata de achizitionarea unei banci de mici dimensiuni, Laszlo Diosi, seful OTP, declarand chiar ca stie banci locale care intentioneaza sa vanda, iar cu unele a lansat deja discutii.

Cu toate acestea, intentiile de vanzare, daca exista, nu sunt facute publice la nivelul pietei locale. „Cel mai probabil, daca o vanzare ar avea loc, discutiile s-ar purta in Londra sau in alt oras din afara, si nu local”, este de parere Mihai Pop, care considera ca la nivelul bancilor care doresc sa-si lichideze activitatea in Romania exista o teama justificata ca anuntarea vanzarii ar produce panica in randul clientilor proprii, care ar deveni neincrezatori si ar putea refuza sa mai lucreze cu banca.