- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Decalogul crizei, in viziunea Raiffeisen Bank

10 Nov, 12:47 • gecad.net
- Actiunile statului roman trebuie bine coordonate, pentru ca acesta joaca un rol foarte important in economie- Criza impune schimbarea modelului de business al bancilor - Cresterea gradului de interdependenta dintre sectoarele politic, economic si social cere introducerea unor noi reglementari.
Decalogul crizei, in viziunea Raiffeisen Bank

Acestea sunt primele trei puncte pe care Marinel Burduja, vicepresedintele Raiffeisen Bank, le-a inclus intr-un decalog al crizei.

Burduja a declarat ca multe din particularitatile crizei cer realizarea de noi reglementari pentru refera la protejarea tuturor participantilor din piata, in contextul schimbarilor din economie.

„Foarte multe investitii nu pot fi finantate de o singura banca, asa incat se ajunge la un credit sindicalizat, ceea ce inseamna ca riscul de credit se imparte intre mai multe banci. Trebuie adoptat un cod de conduita profesionala atunci cand sunt co-finantati anumiti actori a economiei”, a sugerat Burduja.

Pe de alta parte, el a subliniat si problema interdependentei care exista intre sistemul juridic si cel bancar, mentionand ca greva instantelor judecatoresti a adus bancilor pierderi de zeci de milioane de euro.

Alte puncte incluse de vicepresedintele Raiffeisen in decalogul crizei, care include invatamintele ce au fost trase de vicepresedintele raiffesien din criza, se refera la imposibilitatea de a mai face predictii cu privire la rezultatele financiare ale bancilor, data fiind interdependenta mare dintre evolutia acestora si parcursul economiei; nevoia de flexibilizare a strategiei de business, asa incat aceasta sa raspunda cat mai bine noilor conditii, si necesitatea ca bancilor sa li se asigure un cadru economic predictibil, asa incat sa poata face o planificare riguroasa a actiunilor viitoare.