- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Inflatia s-a incalzit in februarie si ia foc in martie

10 Mar, 00:03 • gecad.net
Februarie va aduce cresterea inflatiei anuale pana la cel putin 8%, dar valoarea maxima a anului este asteptata in martie, cand unii analisti preconizeaza un nivel al indicelui de 8,7%.
Inflatia s-a incalzit in februarie si ia foc in martie

Rezultatele oficiale privind inflatia pe februarie vor fi anuntate marti, 11 martie.

Cel mai recent raport saptamanal al Raffeisen Bank estimeaza ca valoarea inflatiei anuale va fi de 8% in februarie. Pentru aceeasi luna, ING Bank Romania a estimat o crestere lunara a inflatiei de 0,8% (comparativ cu ianuarie – n.r.), valoarea anualizata a indicelui fiind de 8,1%, a spus pentru DailyBusiness Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

Raportul zilnic asupra pietelor financiare prezentat vineri de ING Bank mentioneaza ca presiunile asupra cresterii preturilor sunt mentinute de majorarea salariilor. Evolutia anuala a salariilor in ianuarie tinde sa sustina presiunile inflationiste. In ianuarie, veniturile nete au inregistrat o crestere de 30%, cele mai mari majorari de la an la an observandu-se in educatie (cresteri de 64,7%), administratie publica (crestere de 48,8%) si sanatate (cu 39%), sectoare ce au o productivitate scazuta.

Pe de alta parte, cresterile salariale din domeniul public pot fi un factor de presiune pentru majorari de venituri in sectorul industrial si alte domenii.

Economistul sef al ING Bank estimeaza ca un varf de inflatie se va atinge in acest an in martie, cand se asteapta ca valoarea anualizata indicelui sa urce la 8,7%. „De aici, cred ca majorarile de preturi vor urma o panta descendenta, insa conteaza cat de abrupta va fi aceasta deoarece o coborare lenta nu ar ajuta prea mult”, a mai spus Chidesciuc.

Aprinderea preturilor este un fenomen global, atat Statele Unite ale Americii, cat si Europa confruntandu-se cu cresteri ample de preturi in ultimul timp. „Acestea sunt generate in special de socurile care exista la nivelul ofertei, de cresterea pretului la produsele alimentare, la energie, petrol etc.”, sustine Chidesciuc, care atrage atentia ca in aceste conditii eficienta politicii monetare a bancii centrale ar putea fi destul de redusa.

„Ne asteptam ca pe 26 martie banca centrala sa majoreze rata dobanzii de politica monetara la 9,5%, dar impactul asupra cresterii preturilor va fi destul de mic”, a mai spus analistul ING Bank, precizand ca efectul majorarii ratei se propaga in piata prin mecanismul creditarii in circa 4-6 trimestre.

Presiunile inflationiste au fost intretinute in aceste luni si de un leu slab, raportul Raiffeisen Bank anticipand ca moneda nationala va evolua in viitor in acord cu trendul regional, leul fiind totusi mai sensibil decat alte monede din zona la schimbarile de tendinte.

Raiffeisen vede o apreciere a leului fata de euro pana la 3,65 lei/euro in cursul lunii martie, pentru ca in septembrie cursul sa coboare la 3,55 lei/euro.

Analistii bancii anticipeaza o depreciere consistenta a leului fata de dolar pana la 2,57 lei/dolar, in septembrie.