- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Schreiner, seful Volksbank Romania: Un curs peste 4,75 lei/euro ar aduce cresterea rapida a restantelor la credite

05 Nov, 00:01 • gecad.net
Volksbank Romania, institutia care a reusit cea mai spectaculoasa crestere la nivel de sistem bancar in 2008, bazandu-se pe creditare, doreste sa se mentina in topul primelor cinci banci din sistem in acest an, iar pentru 2010 si-a planificat o majorare usoara pe segmentul creditelor, concomitent cu o crestere mai accelerata a depozitelor, a declarat pentru DailyBusiness.ro Gerald Schreiner, presedintele Volksbank Romania.
Schreiner, seful Volksbank Romania: Un curs peste 4,75 lei/euro ar aduce cresterea rapida a restantelor la credite

La finele primelor noua luni banca a inregistrat un profit inainte de plata taxelor de 41,6 milioane euro, conform standardelor IFRS.

DailyBusiness.ro : Ati fost cea mai agresiva banca anul trecut, urcand de pe pozitia a opta in clasamentul general al bancilor pe locul 3. Acum resimtiti efectele unei cresteri atat de accelerate?
Gerald Schreiner :De fiecare data sunt intrebat asta si raspund ca nu, pentru ca am crescut sanatos, acordand in special credite garantate, si prea putine credite de consum, care nu sunt garantate. Desigur, si cei cu credite ipotecare, deci garantate, sunt acum atinsi de criza, dar sunt mult mai inclinati sa plateasca pentru ca locuiesc in acel apartament. Responsabilitatea noastra ca banca este sa ii ajutam pe cei care au dificultati pe parcursul crizei.

DB: Cum ati abordat problema creditelor cu intarzieri? Ati trecut si la executari silite?
GS:Da, dar nu foarte multe. Avem circa 800 de executari silite in curs, pe segmentul retail.

DB :Ce tipuri de credite ati executat?
GS : Nu avem foarte multe credite de consum acordate, asa incat cazurile de executare silita au fost in special pe partea de credite ipotecare /imobiliare. Din cele 800 de credite care se afla acum in executare, circa 400 sunt credite ipotecare. Pana in prezent am executat circa 50 de credite.

DB :Iar in ceea ce priveste companiile?
GS :Au fost doar putine cazuri aici.

DB :Exista bancheri care se plang de faptul ca procesul de executare silita dureaza foarte mult.
GS : La creditele cu garantie ipotecara dureaza in orice caz mult mai mult decat in cazul celor de consum. Pana la finalizarea executiei trece cel putin un an.

DB :Ati reusit sa recuperati intreaga valoare a imprumutului?
GS :Este greu. De regula, (dupa ce garantia este vanduta in pierdere n.r.) clientul nu scapa de datorie, iar pentru a recupera in continuare, pana la intreaga valoare a creditului, sunt executate alte bunuri ale clientului sau se pune poprire pe salariu. In cazul a jumatate din creditele unde am executat, am reusit sa recuperam valoarea integrala a creditelor.

DB :Ce parere aveti despre o lege a insolventei?
GS :Noua, bancilor, nu ne place niciodata o lege a insolventei, pentru ca permite oamenilor sa nu isi mai plateasca ratele. Noi ca banci cred ca ar trebui sa gasim calea optima pe care sa o urmam in privinta celor care fac tot posibilul sa plateasca.

DB : Ati recurs la concedieri in ultima perioada?
GS :Nu. Nici nu avem de gand. In unele divizii am scazut numarul de angajati, iar pe alte segmente l-am crescut, dar acolo unde au existat scaderi nu am facut concedieri, ci a fost vorba de plecari naturale. La diviziile de risc, control, audit, am crescut personalul, cu circa 40 de persoane, iar pe partea de vanzari nu am inlocuit pozitiile ramase libere prin plecari naturale, care au fost cam tot atatea.

DB :Ce rata de schimb leu/euro ar fi periculoasa pentru banca si ar conduce la o crestere accelerata a creditelor neperformante?
GS :Cred ca orice rata peste 4,75 lei/euro. De-aici incolo am vedea o crestere substantiala a creditelor neperformante.

DB :Cat este rata creditelor neperformante la noua luni, respectiv restantele de peste 90 de zile?
GS :Cred ca este in jur de 7% din totalul creditelor acordate.

DB :Recent au aparut rezultate ale unor banci care anuntau o rata mult mai mare.
GS :E adevarat, insa e vorba de banci care au in portofoliu multe credite de consum, cu dobanzi mari, din care isi permit sa sustina neperformantele, asa incat nu poate fi considerata o rata nesustenabila.

DB :Cum au evoluat provizioanele la noua luni?
GS :Au fost in crestere. Cele luate in calcul de standardele internationale sunt mult mai mici decat in raportarile conform standardelor romanesti si de aceea avem conform standardelor romanesti de contabilitate la noua luni pierderi, iar potrivit standardelor internationale avem 41,6 milioane de euro profit inainte de plata taxelor.

DB :Cum se prezinta la noua luni raportul credite depozite? Anul trecut erati la nivelul pietei una din bancile care se finanta cel mai putin din surse proprii, cu un raport credite-depozite de circa 500%.
GS :Cred ca era chiar mai mare. Dar a fost rezultatul unei decizii strategice a noastra. Noi, ca management local, ne propuseseram sa crestem mai mult dobanzile la depozite, asa incat sa atragem mai multa lichiditate de pe piata locala. Dar actionarii din Austria ne-au spus ca nu are rost, pentru ca ei au suficienta lichiditate, asa incat sa pastram dobanzile actuale.

DB :Au actionarii austrieci suficienta lichiditate sa va sustina activitatea?
GS :Da, nu depindem de depozite atrase pe termen scurt, ci de linii de credit pe o perioada de 6-7 ani.

DB : Cum veti aborda piata in 2010?
GS : Cred ca va fi o crestere moderata pe partea de credite si o crestere ceva mai accelerata pe partea de depozite ca sa imbunatatim totusi raportul credite-depozite.

DB :Unde estimati ca va veti afla din punct de vedere al activelor la finele anului si la finele lui 2010?
GS :Cred ca in top 5. Sper sa ramanem tot in top 5 si in 2010. Este posibil ca alte banci sa fie mai dinamice in 2010 decat noi, ceea ce inseamna ca au ales in raport cu noi o alta strategie de business, dar nu ma astept ca liniile lor de business sa fie mult diferite fata de ale noastre.