- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Unde trebuie sa-si pastreze banii cei care au in vedere o investitie in euro

11 Nov, 00:01 • gecad.net
Romanii care au in plan pentru anul viitor o investitie in euro, principala moneda in care se deruleaza tranzactiile de valoare mare pe piata locala, trebuie sa gaseasca cea mai buna modalitate de a isi pastra banii, asa incat la momentul achizitiei sa aiba suma necesara, fara ca aceasta sa se fi depreciat intre timp.
Unde trebuie sa-si pastreze banii cei care au in vedere o investitie in euro

Care este cea mai potrivita metoda de a pastra banii?

Daca suma pe care o detine investitorul este in lei, atunci posesorul ar putea fi tentat sa profite de dobanzile inca mari ale depozitelor in moneda nationala, care au o medie de 8 – 9% pe an.

Banii nu sunt impozitati de stat, iar multe din bancile locale au renuntat chiar la unele din comisioanele percepute pentru depozite, cum ar fi cel de mentenanta sau cel de retragere numerar, ceea ce face ca plasamentul in depozite sa devina foarte tentant.

Insa un element de care trebuie sa tina cont investitorul care are o suma in lei, si vrea sa faca ulterior investitia in euro, este eventuala depreciere a leului in raport cu moneda europeana. In timp ce unele banci straine si locale prevad o apreciere a leului fata de euro, la finele anului, pana la 4 – 4,15 lei/euro, altele sustin ca presiunile de depreciere ar putea conduce cotatia la un nivel de circa 4,5 – 4,6 lei/euro, ceea ce ar insemna o scadere de circa 4,6% a leului in raport cu euro, fata de nivelul actual.

Unii dintre cei care anticipeaza cresterea euro prevad chiar ca in primul trimestru din 2010 am putea vedea maximul de depreciere pentru leu, ceea ce inseamna ca moneda ar putea cunoaste chiar o depreciere de peste 4,6%, in interval de cateva luni. Opinia este sustinuta de ING Bank Romania. De asemenea, in opinia analistilor casei de brokeraj X-Trade Brokers, leul va cunoaste o depreciere pana la 4,5 lei/euro pe final de an.

Doar in urma deprecierii, castigul dintr-un depozit in lei s-ar putea asadar reduce chiar sub 3-4%. Mai precis, odata transformata in euro, suma va fi cu minim 3-4% mai mica decat este in prezent.

Analistii care sustin ca leul se va deprecia spun insa ca nivelul de 4,5 – 4,6 lei/euro nu va fi unul de rezistenta pentru leu. Potrivit lor, in a doua jumatate a anului viitor, moneda s-ar putea aprecia din nou, catre o cotatie de 4,4 sau chiar 4,3 lei/euro. Astfel, deprecierea ar fi urma sa fie de scurta durata, cateva luni, intanzandu-se pe finalul anului 2009 si inceputul lui 2010, ceea ce inseamna ca se expun pericolului de scadere a sumei din cont doar acele persoane care au in vedere desfiintarea depozitului tocmai in aceasta perioada de slabiciune pentru leu.

Ce pot face cei care doresc sa faca investitii in euro in urmatoarele luni? In perioade de fluctuatie a cursului de schimb, specialistii ii sfatuiesc pe cei care doresc sa depoziteze bani la banca sa aleaga un cont in moneda in care doresc sa realizeze investitia.

„Cred ca recomandabil pentru clienti ar fi sa se protejeze in fata riscului valutar”, a comentat pentru DailyBusiness.ro Liviu Voinea, directorul Grupului pentru Economie Aplicata.

In prezent, dobanzile la depozitele in euro au o medie de circa 3% pe an.

Potrivit unui studiu recent, realizat de Raiffeisen Investment, luand in calcul randamentele actuale pe care le ofera depozitele in lei si euro, si perspectiva deprecierii leului, economiile in lei sunt mai rentabile daca nivelul cursului este sub 4,55 lei/euro, pentru cei care au de investit in euro.

Daca leul isi va reveni insa in a doua jumatate a anului viitor, cei care au in vedere o investitie in euro si au banii in depozite in lei nu se vor confrunta cu o devalorizare a sumei pregatite pentru investitii. Mai precis, aceasta nu va fi afectata de o depreciere majora.

Concluzionand, potrivit celor mai pesimiste prognoze ale analistilor locali legate de curs, cine vrea sa faca o investitie in euro spre finalul anului sau la inceputul lui 2010 ar fi bine sa isi tina economiile in euro, iar cei care intentioneaza sa investeasca in a doua jumatate a lui 2010 isi pot pastra economiile si in lei.

„Pentru a isi mari randamentele pe care le obtin de pe urma depozitelor, clientii ar fi bine sa investeasca in depozite pe termen scurt, care ofera in prezent cele mai atractive dobanzi, iar apoi sa reinnoiasca depozitul”, a sugerat Vlad Selaru, fostul director adjunct al Bank of Cyprus.

O posibila diminuare suplimentara a castigului din depozite ar putea veni la anul din includerea in noul Cod Fiscal a unei prevederi de impozitare a dobanzilor la economii.

Vlad Selaru sustine ca impunerea unui impozit pentru castigurile din depozite va depinde foarte mult de cine vine la guvernare: „Dupa cum vedem, sunt unii candidati care sustin ca taxarea este la un nivel redus in prezent si altii care spun ca impozitele vor trebui reduse de indata ce va fi posibil”.

Cand e oportuna investitia

O alta variabila la care investitorii in euro trebuie sa fie atenti este evolutia preturilor bunurilor pe care doresc sa le achizitioneze. Altfel spus, investitorul trebuie sa puna in balanta riscurile de depreciere ale fondurilor pe care le are in cont cu posibilitatea ca preturile bunurilor sa scada. Daca se poate anticipa ca preturile respectivelor produse vor urma un trend descendent, atunci nu exista niciun pericol ca suma din cont sa devina insuficienta pentru achizitionarea imobilului, in situatia in care riscul deprecierii a fost luat in calcul.