- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Vasilescu, BNR: Lunile acestea vom afla daca economia mondiala isi revine sau nu

18 Sep, 16:49 • gecad.net
Lipsa de incredere existenta in prezent la nivelul bancilor dar si in intreaga economie ar putea fi anulata, in conditiile in care ar exista un semnal serios din partea economiei mondiale ca isi revine din criza, semnal care ar putea fi transmis de revigorarea pietei americane, a declarat pentru DailyBusiness.ro Adrian Vasilescu, consilier al lui Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale.
Vasilescu, BNR: Lunile acestea vom afla daca economia mondiala isi revine sau nu

„Daca ne uitam la mesajele din piata locala, apare ideea ca in banci sunt bani, ceea ce inseamna ca nu e vorba de o criza de bani, atunci cand cautam cauzele stoparii creditarii, ci de una de incredere. Daca trebuie sa acorde credite unei persoane fizice, bancile se gandesc ca aceasta ar putea intra in somaj, iar daca e vorba de o companie, se gandesc ca ar putea intra in faliment”, a explicat consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Poate ca prudenta bancilor este exagerata dar, dincolo de prudenta, conditiile economice le obliga sa procedeze astfel, considera Adrian Vasilescu.

Consilierul BNR a trecut astfel la un ton mai putin aspru atunci cand vorbeste despre banci, fata de cel din interventiile sale anterioare, cand critica bancile pentru faptul ca prefera sa imprumute statul, in detrimentul economiei private.

Cine ar fi capabil sa insufle incredere in sistemul economic? Vasilescu crede ca nu este vorba de masuri punctuale, cum ar fi oferirea de garantii din partea statului pentru creditele acordate de banci in economie. „Ar fi nevoie de o schimbare la nivelul intregului sistem economic”, a explicat acesta. Foarte important este insa „mersul crizei globale”.

„Asteptam cu mare interes evolutia mediului economic international. Pe de o parte, avem opinia Fed (sistemul de banci centrale americane – n.r.), care spune ca in aceasta toamna Statele Unite ale Americii vor iesi din criza, iar pe de alta parte avem de-a face cu opinia mai multor analisti financiari care sustin ca vom avea o criza in W (pietele reintra in criza dupa o usoara revenire – n.r.)”, a explicat consilierul BNR.

In al doilea trimestru al anului, SUA a raportat o scadere anuala a economiei de 1%, mult diminuata in raport cu cea din T1, de 6,4%. Totodata, la nivel european, Franta si Germania au anuntat performante similare. Multi analisti sustin insa ca ar fi prematur sa ne gandim ca la nivel mondial putem vorbi de iesirea din recesiune, si ca pentru asta ar trebui mai intai sa vedem o consolidare a revigorarii economice.