- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Pe ce piata se vor bate polonezii de la ABC Data, care au cumparat distribuitorul IT Scop Computers?

03 Dec, 00:02 • emanuel.ceciu
Piata de distributie IT din Romania ar putea atinge anul acesta valoarea de 1,1 miliarde euro, in crestere cu 10% fata de anul precedent, conform jucatorilor din piata. Revigorarea pietei ar putea fi unul dintre motivele pentru care polonezii de la ABC Data au preluat recent controlul asupra companiei locale Scop Computers. Cum arata piata autohtona pe care o ataca polonezii, cine sunt principalii jucatori si care sunt tendintele?
Pe ce piata se vor bate polonezii de la ABC Data, care au cumparat distribuitorul IT Scop Computers?

Scop Computers a cedat 51% din actiuni pentru 5 mil. euro, in conditiile in care compania romaneasca a generat in 2009 profit de 1,1 mil. euro la afaceri de 80 mil. euro. Pentru 2010 Scop Computers estimeaza o crestere a cifrei de afaceri de peste 20% fata de anul trecut. Compania romaneasca are peste 130 de angajati, parteneriate cu peste 30 de producatori si o retea de distributie formata din peste 1.000 de parteneri.

ABC Data intra practic in Romania printr-o companie care detine o cota de piata de circa 30% pe segmentul notebook-urilor, una dintre cele mai dinamice segmente de piata la momentul actual.

Oficialii liderului de piata, Asesoft Distribution, au subliniat in toamna acestui an ca jucatorii si-au revenit de pe urma socului de anul trecut, cand segmentul de hardware a inregistrat o scadere de aproape 60% fata de 2008.

In primul semestru al acestui an, Asesoft Distribution a inregistrat o cifra de afaceri de 54 de milioane de euro, in crestere cu 33% fata de anul precedent. Nou intrata ABC Data va avea de infruntat nu doar o piata dezvoltata, cu multi jucatori, ci si o piata dinamica – Asesoft Distribution a achizitionat „spuma” IT-ului romanesc, cel mai mare retailer online, eMag, dar si lantul de magazine Flanco, afacerile companiei raspandindu-se pe mai multe sectoare.

Totodata, RHS, alt jucator important, tinteste afaceri de 95 de milioane de euro in acest an, comparativ cu 58,8 milioane anul trecut. „In primul semestru, RHS a avut o crestere a afacerilor cu 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 35 de milioane de euro”, a declarat Dragos Popescu, directorul general al companiei. De asemenea, RHS Company vrea sa obtina in acest an un profit net de 1,9 milioane de euro, fata de 875.000 de euro de anul trecut.

Popescu nu a oferit detalii despre rezultatele financiare ale Tornado Sistems, cu care RHS Company si-a integrat anul trecut operatiunile, pentru eficientizare.

Anul trecut, Tornado Sistems a avut o pierdere de 4,1 milioane de euro, iar afacerile au scazut dramatic de la aproape 100 de milioane de euro in 2007 la 16,4 milioane de euro, potrivit Registrului Comertului.

„In ceea ce priveste rezultatele financiare din 2009, noi ne-am atins obiectivele. Obiectivul principal al RHS pentru anul 2009 a fost de a-si creste cota de piata pe toate segmentele pe care activeaza si de a nu pierde bani. Am crescut cota de piata pe toate categoriile de produse pe care le vindem, de asemenea pe toate canalele de vanzare pe care suntem activi”, a spus Popescu.

Si in cazul acestui distribuitor, cele mai bine vandute produse sunt notebook-urile, care vor reprezenta, pe anul acesta, circa 30% din vanzari. Segmentul consumer are o cota de 35-40% din afacerile RHS.

Principalii jucatori de pe piata de distributie IT din Romania au mizat anul acesta pe rularea mai rapida a stocurilor, orientandu-se catre canalele de distributie cu un ciclu de vanzare rapid. Aceasta tendinta s-a facut simtita inca din 2009, cand criza economica „a trezit din amorteala” atat retailerii cat si distribuitorii, acestia incepand sa se dinamizeze.

Razvan Ziemba, director executiv Asesoft Distribution, spune ca „perioada mai dificila de anul trecut a pastrat companiile cu modele de afaceri caracterizate de eficienta”.

Razboiul de pe piata de distributie IT este departe de a se fi terminat. Intrarea unui jucator international, cu afaceri de peste 600 mil. euro (estimare pe 2010 pentru ABC Data – n.r.) inseamna un nou impuls pentru un segment de piata foarte concurential. Totodata, nou intrata companie se lauda cu „cea mai larga gama de produse oferite de distribuitorii IT din Europa Centrala si de Est”.

ABC Data SA activeaza pe piata poloneza de 20 de ani. In 2005, s-a extins in Republica Ceha, in 2007 in Slovacia si in septembrie 2010 in Lituania. Actiunile ABC Data au fost listate la Bursa din Varsovia la 17 iunie 2010.

Compania Scop Computers apartine de grupul Scop, din care mai fac parte si Chara Software (solutii software de business) si Docentris (solutii de procesare si management al documentelor).

Scop Computers este o firma care a fost controlata anterior tranzactiei de Alexandru Visan si Dragos Stan.

Visan si Stan au vandut anterior cate 70% din actiunile companiilor locale Fiba Software si Net Consulting grupului polonez Asseco, cei doi incasand peste 15 mil. euro.

In termen de trei ani, ABC Data va prelua integral compania romaneasca, prin achizitionarea restului de 49% din actiuni de la Mokito Management Limited.

Ce parere aveti de aceasta tranzactie? Ce influenta considerati ca va avea asupra pietei de distributie IT din Romania?