- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Studiu OMS: Nu exista o legatura certa intre utilizarea telefonului mobil si tumorile cerebrale

18 May, 15:32 • Redactia DailyBusiness
Un studiu international condus de Agentia pentru Cercetare a Cancerului din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) nu a gasit o legatura concludenta intre utilizarea telefonului mobil si diversele tipuri de tumori cerebrale. Aceasta este cea mai extinsa cercetare de acest fel de pana acum, efectuata pe un esantion de 10.000 de persoane, potrivit Bloomberg.
Studiu OMS: Nu exista o legatura certa intre utilizarea telefonului mobil si tumorile cerebrale

Cercetarea sugereaza insa ca ar putea exista o legatura intre folosirea intensiva a telefonului mobil si gliom, o forma de tumoare canceroasa ce afecteaza creierul, noteaza autorul unui articol publicat de International Journal of Epidemiology, care comenteaza studiul. Datele referitoare la acest aspect sunt insuficiente, noteaza autorii studiului, precizand ca este nevoie de alte cercetari care sa stabileasca o legatura clara.

Acest studiu este cel mai recent dintr-o serie lunga de asemenea cercetari, ale caror rezultate s-au dovedit a fi contradictorii. Dezbaterea a pornit de la faptul ca telefoanele emit unde radio, iar daca nivelul de emisii este prea mare (mai mare decat cel emis de regula de telefoanele mobile), aceste unde incalzesc tesuturile corpului si stimuleaza tumorile, potrivit informatiilor publicate pe site-ul Institutului National de Cancer din Statele Unite.

Pana acum, studiile, dintre care unele sunt efectuate la cererea producatorilor de telefoane mobile, nu au demonstrat o cauzalitate directa intre utilizarea telefonului mobil si aparitia tumorilor canceroase.

„Un risc crescut pentru cancerul la creier nu a fost stabilit”, a declarat Christopher Wild, directorul. Agentiei pentru Cercetare a Cancerului din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care a precizat ca in ceea ce priveste legatura dintre utilizarea intensiva a telefonului mobil si aparitia tumorilor, mai este nevoie de alte studii.

Printre participantii la studiu s-au numarat 5.117 pacienti care erau diagnosticati cu meningiom sau cu gliom, doua tipuri de tumori cerebrale. Acestia au fost analizati prin comparatie cu persoanele care nu au fost diagnosticate cu astfel de afectiuni, dar care obisnuiau sa vorbeasca la telefonul mobil, in medie, 2-2,5 ore pe luna.