- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Diamantele rare sau aventura discreta a colectionarilor

16 Mar, 14:02 • Redactia DailyBusiness
Cel mai scump diamant din lume costa aproximativ 16 milioane de dolari (12 mil. euro), fiind una dintre cele mai fine si reusite pietre pretioase, intr-o piata a carei regula nescrisa este discretia.
Diamantele rare sau aventura discreta a colectionarilor

Diamantul este alb, are 108 carate si este pus in vanzare de casa de licitatii Sotheby’s. Oferta este o adevarata comoara pentru cunoscatorii care se confrunta de cele mai multe ori cu o piata netransparenta, reiese dintr-o analiza a publicatiei Forbes.

De ce este discretia cuvantul de ordine pe piata de diamante? Pentru ca pietrele sunt foarte rare, iar un diamant cu adevarat fin, stralucitor si cu minim de defecte – sau chiar fara cusur – determina sentimente puternice in randul colectionarilor care consulta aproape fara incetare specialisti, case de licitatie si orice fel de zvonuri, si pentru care nu exista nicio limita financiara atunci cand au ocazia de a cumpara o astfel de comoara.

Nu pretul este limita, ci ceilalti cumparatori, astfel ca majoritatea prefera sa ramana in anonimat, sa nu faca valuri pe piata atunci cand reusesc sa cumpere o bijuterie atat de rara.

Majoritatea colectionarilor de diamante sunt barbati, lucru oarecum surprinzator avand in vedere ca majoritatea bijuteriilor din lume sunt concepute pentru femei.

Diamante scumpe pot fi gasite, atunci cand apar raritati pe piata, la dealeri de la evenimente precum Pink Diamond Tender, care comercializeaza pietre pretioase din minele din Australia de vest, sau de la casele de licitatie Christie’s si Sotheby’s care organizeaza vanzari in diferite colturi ale lumii. Cu toate acestea, piata este departe de a fi transparenta.

„Din cand in cand, pe piata apare o piatra rara, speciala, iar inainte ca informatia sa fie facuta publica, casa de bijuterii respectiva va contacta cativa colectionari mari, cunoscuti ca fiind foarte interesati, pentru a le oferi sansa de a cumpara”, explica Sally Morrison, director al Diamond Information Center, o agentie de relatii publice pentru retailerii de diamante.

Calitatea unui diamant e dat in primul rand de claritate, de cat mai putine defecte ale suprafetei, precum si de spectaculozitatea culorilor, spune Morrison.

In afara de diamantul „D-Grade Flawless” de la Sotheby’s, care costa 16 milioane de dolari, mai exista si alte comori pe piata, desi multe raman ascunse privirilor necunoscatorilor.

Una din ele este un colier cu diamante din colectia Mouawad, de 70 de carate, estimat la 12 milioane de dolari (9,07 mil. euro) Colierul, care are diamante albe si colorate, se afla in prezent la Muzeul de Istorie Naturala din Londra si este detinut de bijutierul din Geneva, Robert Mouawad, unul dintre cei mai celebri specialisti din lume.

O alta piatra pretioasa celebra este „Fancy Vivid”, considerata cel mai fin diamant colorat din lume, de 77,12 carate si cu o valoare de 10 milioane de dolari (7,56 mil. euro). Bijuteria este detinuta de bijutierul israelian Lev Leviev, care controleaza o mina de diamante. Piatra este atasata unui colier format din diamante albe.

Daca diamantele acestea se vor vinde, colectionarii mai raman cu cateva variante onorabile. Una dintre ele este inelul cu diamant Harry Winston, colorat intens in roz si cu alte doua diamante trapezoide atasate, de 10,11 carate si cu un pret de 8,3 milioane de dolari (6,27 mil. euro). Culoarea este distribuita in mod egal pe toata suprafata diamantului si este saturata pana la un grad caracteristic doar celor mai stralucitoare pietre pretioase din lume.

Alta varianta este diamantul verde de Grisogono, care are 25.06 carate si costa 7,3 milioane de dolari (5,52 mil. euro). Piatra, de o culoare rara pe piata, este fixata intr-un sistem din aur si inconjurata de 382 de diamante negre, de cate sapte carate fiecare.

Pietrele pretioase ale caror preturi incep sa devina „accesibile” – adica de la 2,5 milioane de dolari (1,89 mil. euro) in jos – sunt, de exemplu, cele Van Cleef & Arpels Drape, atasate unui colier in stil deco. Acest colier este format din 340 de diamante de marimi si calitati diferite, montate in aur si a fost executat in circa 2.100 de ore, in intervalul 1935-2006.

Printre alte diamante de mare pret mai sunt inelul Neil Lane, de 15 carate, in valoare de 1,5 milioane de dolari (1,13 mil. euro), bijuteria Kiss of the Rose, formata dintr-un diamant roz in forma de para de 10,09 carate, inconjurat de alte doua diamante fixate in platina si de alte pietre asemanatoare de 2,49 carate fiecare, sau inelul cu diamant negru din colectia de Grisogono, de 83,39 carate, care valoareaza 1,2 milioane de dolari (907.500 de euro).

Acesta din urma a uimit specialistii prin greutatea sa, fiind o raritate in segmentul diamantelor negre. Culoarea contrasteaza cu aurul in care este fixat diamantul si cu alte 958 de diamante galbene, a cate 8 carate fiecare, care il inconjoara.