- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Vanzarile de echipament de golf in Romania: \”Acum abia plantam semintele\”

03 Jan, 00:01 • cristina.mihai
Vanzarile de echipamente de golf din Romania au fost in 2008 de ordinul zecilor de mii de euro, in usoara crestere fata de anul anterior.
Vanzarile de echipament de golf in Romania: \Acum abia plantam semintele\

„La noi, vanzarile au crescut cu circa 20%. Valoarea acestora se cifreaza la ordinul miilor de euro, pentru ca piata golfului este foarte slaba”, a spus Gheorghe Negoescu, proprietarul companiei TD Rom, care detine magazinul online eTenis.ro si magazinele Tenis&golf mall din Capitala.

„Noi avem un business pe termen lung. Cu echipamentul de golf acum plantam semintele si asteptam roadele, insa daca ne-am fi sustinut business-ul doar pe golf am fi inchis de mult afacerea”, a adaugat Negoescu.

„S-a deschis si la Clubul Diplomatic un magazin de echipament de golf, o investitie italiana, dar l-au inchis”, a spus Emil Manoiu, presedintele Clubului Diplomatic.

Clubul de golf Lac De Verde din Breaza cuprinde de asemenea un magazin de echipament de profil. „Magazinul s-a deschis in 2008, ca urmare a cererii elevilor mei”, a spus Demi Papillion, instructor de golf in cadrul clubului si secretarul general al Federatiei Romane de Golf. Magazinul este detinut clubul Lac de Verde.

El a fost jucator profesionist de golf si acum este profesor, dupa ce a fost plecat din Romania timp de circa 30 de ani.

„Acest tip de afacere este un pionierat in Romania, insa cererea va creste o data cu dezvoltarea golfului”, a spus Papillon. El estimeaza ca numarul jucatorilor de golf inscrisi in Romania va creste de la 350 in prezent la peste 1.000 in 2010.

Papillon a spus ca in 2009 vor avea loc in Romania doua turnee de golf internationale.

In ceea ce priveste concurenta pe acest segment, Gheorghe Negoescu, proprietarul companiei TD Rom, spune ca „pe online oricine poate pune poze cu echipament de golf, ideea este sa si existe in stoc”.

In general, bugetele cumparatorilor de echipamente de golf variaza. Pentru echipamentul de baza, sac, 5 crose si mingi de golf, se plateste minim 300 euro. In ceea ce priveste echipamentele mai scumpe, „de obicei impatimitii de golf sunt expatii, care nu achizitioneaza echipamentul din Romania”, a adaugat Negoescu.

„Majoritatea jucatorilor de golf din Romania sunt expati”, spune si Emil Manoiu, presedintele clubului Diplomatic din Bucuresti, care a adaugat ca exista si crose care costa 6.000-8.000 euro.

TD Rom a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de peste 1,2 milioane lei (circa 360.000 euro).

In prezent pe piata romaneasca nu exista terenuri de golf profesioniste, insa s-au anuntat investitii in doua terenuri de acest gen, de 18 gauri, unul in Poiana Brasov si celalalt in apropierea Bucurestiului, in conditiile in care in prezent cel mai mare teren din Romania are 9 gauri.

„Golful va creste dupa ce romanii vor intelege ca acesta nu este doar un sport al elitelor. O lectie de golf costa 50 lei, aproximativ acelasi tarif ca pentru o lectie de tenis sau una de ski”, a mai spus Demi Papillon.

Resurse suplimentare

Interviu cu Emil Manoiu, Clubul Diplomatilor, despre golful din Romania