- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

3 noi hoteluri cresc cu 12% capacitatea de cazare din Capitala

30 Jun, 13:47 • Redactia DailyBusiness
Cele mai mari 3 hoteluri amplasate in proiecte imobiliare mixte din Bucuresti vor creste capacitatea de cazare din oras cu circa 12%, adaugand aproape 1.000 de camere celor peste 7.300 din stocul deja existent.
3 noi hoteluri cresc cu 12% capacitatea de cazare din Capitala

Noile proiecte mixte planificate a fi livrate pe piata, ce vor include si unitati hoteliere, pe langa spatii office/retail/rezidente au ca tinta in principal turismul de afaceri, care ramane deocamdata predominant in industria hoteliera din Capitala, precizeaza un studiu al companiei de consultanta imobiliara Atisreal.

Cele mai mari hoteluri amplasate in ansambluri rezidentiale mixte din Capitala sunt hotelul de 4 stele cu 400 de camere, din cadrul Sema Parc, un hotel de 5 stele cu 300 de camere, planificat spre constructie in cadrul Dambovita Center, si un hotel de 250 de camere, programat in cadrul Baneasa Business&Technology Park, care urmeaza sa fie clasificat la 4 stele.

Printre companiile dezvoltatoare care planuiesc sa includa unitati de cazare in ansamblurile rezidentiale constructie se numara Cefin, AFI Europe, Trigranit si Fadesa. Hoteluri din proiectele acestora au fie un numar mai mic de camere, fie nu a fost specificat numarul exact.

Din totalul unitatilor hoteliere din Capitala peste 54,4% sunt amplasate in sectorul 1 al Capitalei, sectorul 3 si sectorul 2 urmand in top cu 12,66%, respectiv 11,39% din totalul unitatilor hoteliere, potrivit unui studiu al Autoritatii Nationale pentru Turism, citat de Atisreal.

Conform World Travel & Tourism Council, in Romania se preconizeaza o crestere a contributiei turismului la produsul intern brut (PIB) de la 5,8% (23,5 miliarde lei) in 2008, pana la 7,0% (59,1 miliarde lei) in 2018. In urmatorii 10 ani, potrivit estimarilor World Travel&Tourism Council, cererea pentru calatorii si turism va creste cu 13,45% anual.

Turismul de afaceri este predominant in Capitala acesta fiind motivul pentru care cererea inregistreaza variatii sezoniere, cu niveluri scazute de ocupare in weekend-uri si in perioadele iulie-august si decembrie-februarie.

In prima parte a acestui an, la stocul existent s-au adaugat Radisson SAS in sectorul 1 si Rin Grand Hotel (finalizarea ultimei faze) in sectorul 4.

72,88% din capacitatea de cazare hoteliera din Capitala este dispusa in unitati de 4 si 5 stele. Numarul mic al hotelurilor de 3 si 2 stele din Bucuresti este datorat in mare parte lipsei turismului de tranzit, caracteristic acestui tip de unitati, care in Bucuresti este slab reprezentat din cauza infrastructurii de slaba calitate.

Retelele hoteliere internationale care intentioneaza sa intre pe piata romaneasca sunt Hyatt, Sheraton, Ritz-Carlton, estimandu-se ca segmentul de lux va avea o evolutie buna in urmatorii ani, similara cu a altor piete din Europa Centrala si de Est, in special Praga, Varsovia si Bratislava, se precizeaza in studiul Atisreal.