- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Ce investitori \”pandesc\” piata imobiliara si ce vor sa cumpere

30 Jan, 00:01 • cristina.mihai
Numarul investitorilor cu cash interesati de achizitii imobiliare in Romania este in crestere, afirma specialistii din piata. Totusi, tranzactiile sunt inca rare, proprietarii nefiind inca pregatiti sa accepte ofertele propuse.
Ce investitori \pandesc\ piata imobiliara si ce vor sa cumpere

In prima jumatate a lui 2009 vor fi active fondurile oportuniste si persoanele private care incearca sa profite de acest context si sa cumpere mai ieftin intr-o perioada dificila, pe o piata cu risc crescut, a spus Mihaela Cnobloch, directorul Departamentului Investitii al companiei imobiliare DTZ.

Din a doua jumatate a anului, in functie de evolutia si durata crizei financiare, probabil ca vom reintalni acelasi tip de investitori care au fost activi pe piata si inainte de criza. Cand vor aparea primele semne de deblocare a crizei financiare, investitiile in imobiliare vor fi in continuare sigure, considera reprezentantii Atisreal.

Investitorii profesionisti sunt tot timpul „la panda de oportunitati”. Ei monitorizeaza cu atentie piata si pot intui mult mai bine decat consumatorul final, mai putin informat, atunci cand preturile au atins pragul de jos, spune Irina Petrescu, managing director al Esop. Aceasta considera insa ca in prezent, batalia se da pe segmentul apartamentelor, unde exista posibilitatea de revanzare, dar mai ales de inchiriere, in viitorul apropiat.

„Sunt investitori cu cash care vor sa cumpere. Putem sa vedem tranzactii si pe locuinte, insa la preturi foarte mici, reprezentand costurile de constructie si undeva la 5-10% peste”, a declarat Valentin Ilie, directorul executiv al Coldwell Banker.

Flerul va fi un atu important pe piata imobiliara, in viitorul apropiat.

„Noul val de investitori se va remarca nu prin volum, ci prin calitate, in sensul ca vor fi investitori mult mai experimentati si profesionisti, care vor sti sa identifice oportunitatile din piata si cel mai bun moment pentru a cumpara”, a spus Irina Petrescu.

Cine risca investitii, la ora actuala, in real-estate?

„Putem deja observa ca investitorii real interesati de piata actuala nu apartin categoriei de investitori institutionalizati. Acestia sunt mai degraba persoane individuale ce detin lichiditati, persoane juridice ce au inca acces la finantare, sau fac parte din cadrul fondurilor mici private. Produsele vizate sunt diverse”, a mai spus Mihaela Cnobloch, director la DTZ.

In curand, compania norvegiana de investitii imobiliare Romania Invest va reincepe sa cumpere locuinte in Capitala, in conditiile in care preturile de pe piata sunt in scadere, insa mai asteapta cateva luni pentru a reevalua piata.

De asemenea, oamenii de afaceri Robert si Ionut Negoita au anuntat, anterior, ca vor sa cumpere proiecte de birouri sau locuinte aflate in constructie de la dezvoltatorii cu probleme de pe piata bucuresteana.

Saptamana aceasta, s-a anuntat si prima preluare a unui proiect rezidential. Divizia de Real Estate a grupului TNG, impreuna cu antreprenorul general Baumeister, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, sunt in proces de achizitionare a ansamblului Central Apartments din Constanta de la Westhouse Group, aflat in stadiu de constructie.

„Astfel de tranzactii vor mai fi sigur pe piata”, a pronosticat Valentin Ilie de la Coldwell Banker.

Ce preturi vizeaza investitorii

Investitorii doresc sa faca achizitii pe toate segmentele, de la hoteluri la cladiri de birouri si proiecte rezidentiale, insa numai daca imobilele beneficiaza de locatii foarte bune si daca preturile de vanzare aferente ar ajunge la jumatate din valoarea de acum un an, a spus Mihaela Cnobloch de la DTZ. Aceasta considera ca randamentul mediu oferit de piata se cifreaza la 11-12%.

Tranzactiile se lasa asteptate pentru ca in acest moment nu exista preturi de referinta, in urma blocajului imobiliar, iar cumparatorul ofera cat crede. Astfel, proprietarul accepta sau nu, in functie de nevoile lui din acel moment. In tot acest context, putem spune ca roata s-a invartit si practic asistam la o piata a cumparatorului, nicidecum a vanzatorului, iar urmarile le vom vedea pe tot parcursul anului in curs, a subliniat Cnobloch.

Reprezentantii Coldwell Banker, companie care cauta proprietati in Bucuresti pentru mai multe fonduri de investitii straine, spun ca demersurile in acest sens merg mai bine la acest inceput de an fata de sfarsitul lui 2008.

„Acum proprietarii sunt mai deschisi discutiilor, accepta sa poarte negocieri la un pret mai mic”, a spus Valentin Ilie, directorul executiv al Coldwell Banker.

El a aratat ca in prezent, cele mai atractive proprietati sunt cele care produc venit, aici discutand de randamente de 10-11% anul acesta, fata de circa 7% in 2008.

„Printre oportunitatile de investitii imobiliare din 2009, putem considera spatiile de birouri, rezidentele si terenurile cu proiect sau urbanism aprobat, ale caror proprietari sunt constransi din diverse motive sa vanda sau sa intre in parteneriate”, au mai declarat analistii imobiliari ai companiei de consultanta imobiliara Atisreal.