- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Razboiul declaratiilor pe \’\’cel mai ieftin apartament\’\’: Constructorii si producatorii de materiale se acuza reciproc

21 Apr, 13:19 • razvan.codorean
Declaratiile facute de reprezentantii constructorilor privind pretul minim la care se poate construi un apartament in Romania determina reactia producatorilor de materiale de constructii. Intr-un comunicat de presa, acestia acuza constructorii si dezvoltatorii ca nu vor sa renunte la marjele ridicate de profit.
Razboiul declaratiilor pe \'\'cel mai ieftin apartament\'\': Constructorii si producatorii de materiale se acuza reciproc

Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania, a declarat ca afirmatiile reprezentantilor constructorilor, facute pentru DailyBusiness.ro, conform carora pretul unui apartament nou in Romania nu poate cobori sub nivelul de 400-500 euro/mp, fara a se face rabat la calitate, tind sa creeze in opinia publica un curent defavorabil, care sa contracareze mecanismele pietei libere si concurentiale.

Producatorii de materiale de constructii spun ca au mai multe solutii constructive care coboara pretul sub 400 de euro/mp si care corespund din punct de vedere calitativ standardelor europene de locuire. In plus, ”recentele standarde de cost aprobate de guvern prevad un pret de constructie de 380 euro/mp pentru locuinte, ceea ce denota justetea celor afirmate ”, a declarat Claudiu Georgescu.

In opinia presedintelui APMCR, ”afirmatiile de genul :< ”la preturile existente pe piata, ma indoiesc ca poti iesi sub 400 euro/mp pentru o constructie de calitate”- declarǎ fostul director al Asociatiei Constructorilor, Dl. Liviu Daschievici> sau <”ce e sub acest pret, de 400-500 euro pe metru patrat, cred ca trebuie analizat cu atentie” -Liviu Rogojinaru, directorul firmei Ronda Construct.> ”In general, astfel de oferte probabil includ materiale de constructii din China, mai ieftine, dar mai slabe calitativ, partea de sanitare cu siguranta este realizata la un nivel de calitate 3, iar peretii sunt, cel mai probabil, din rigips, fara izolatii.”- nu fac decat sa aduca deservicii producatorilor de materiale de constructii, ignorandu-se si activitatea organelor de stat abilitate cu controlul pietei, respectiv ISC”.

[quote=Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii]Ce nu spun acesti specialisti si cei care le canta in struna este faptul ca domnii constructori si dezvoltatori nu vor sa renunte la marjele ridicate de profit[/quote]

Potrivit APMCR, din datele statistice rezulta ca piata constructiilor a scazut in 2009 cu 14% iar cea a materialelor de constructii cu 27%.

”Acesta diferenta de scadere, tradusa in cifre de ordinul a catorva sute de milioane de euro arata clar unde se duc banii. Se pare ca remarca guvernatorului Isarescu de acum cateva zile privind faptul ca ”managerii au cam uitat de productivitate” ascunde un mare adevar in ceea ce priveste si pe consrtructorii ce lucreaza cu tehnologii vechi si au managementul defectuos al proiectelor pe care le executa. Acest fapt, impreuna cu marjele de profit anuntate de unele companii de constructii arata facorii ce contribuie in mare masura la mentinerea unor preturi ridicate”, a mai afirmat Georgescu.