- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Românii au rămas fără bani: câți și-au mai permis să-și ridice case în 2023, față de anul trecut

10 Jul, 13:55 • Stefan Simion
Mai puțin case, din cauza crizei | Sărăcia își spune cuvântul din ce în ce mai tare în România. În 2023, puțini cetățeni și-au mai permis să-și construiască locuințe. 
Românii au rămas fără bani: câți și-au mai permis să-și ridice case în 2023, față de anul trecut

Anul 2023 a înregistrat un declin abrupt al numărului de proiecte noi începute de persoanele fizice în domeniul imobiliar. Astfel, numărul construcțiilor de case a scăzut cu 26% în primul semestru al anului curent, față de aceeași perioadă a anului trecut, adică șase luni de zile, arată datele IBC Focus.

Tendința de scădere este generală la nivelul întregului domeniu rezidențial: peste 8.811 de proiecte rezidențiale se află în diferite stadii de lucru după prima jumătate a anului la nivel național, în comparație cu 10.000 de astfel de proiecte în aceeași perioadă a anului 2022, precizează sursa citată.

Cele mai multe case construite de dezvoltatorii rezidențiali au fost consemnate în Timiș în 2023, cu 1.459 de proiecte. Pe locul secund se află București-Ilfov, cu 1.130 proiecte, iar Cluj se află pe poziția a treia, cu 977 de proiecte.

Sursa citată amintește că la construcția unei case este nevoie de aproximativ 2.500 de produse și repere, de la betonul din fundații până la prize și decorațiuni.

„Deși piața este în scădere în anul 2023, cei care construiesc acum nu sunt dispuși să facă rabat de la calitate și eficiență. De exemplu, 9 din 10 români care își construiesc o casă preferă să plătească un preț mai mare pentru soluții constructive care îi ajută să economisească ulterior bani la plata utilităților, potrivit unui studiu Victa.ro la care au răspuns 307 beneficiari care au început construcția unei case”, arată sursa citat mai sus.

Românii care-și construiesc singuri case nu solicită consultanță de la experți

Doar 1 din 5 persoane fizice care-și construiesc locuințe apelează la expertiza unor arhitecți.

„Durabilitatea în timp a produsului, garanția oferită de furnizori, funcționalitățile și recenziile clienților sunt criteriile în funcție de care beneficiarii evaluează calitatea unui produs în construcții atunci când își fac propria casă.

Cei mai mulți români se informează online când își construiesc o locuință și doar 1 din 5 folosesc expertiza arhitecților și a constructorilor ca prima sursă de informare”, a declarat Andrei Spătaru, CEO IBC Focus.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult