- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Spatiile industriale din Bucuresti se vor tripla pana in 2010

05 Feb, 13:45 • Redactia DailyBusiness
Suprafata spatiilor industriale din Capitala va creste de peste trei ori, in urmatorii trei ani, pana la aproximativ 850.000 metri patrati, de la 250.000 metri patrati, cat este in prezent, potrivit analistilor pietei de real estate.
Spatiile industriale din Bucuresti se vor tripla pana in 2010

„Ca ritm de constructie, spatiile industriale au ramas cu mult in urma spatiilor de birouri.”, a declarat, pentru NewsIN, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Radu Zilisteanu.

„Segmentul industrial al pietei imobiliare este marcat de un deficit important de oferta. Stocul actual de 250.000 metri patrati este de circa sase ori mai mic decat cel din Varsovia, care dispune de 1,3 milioane metri patrati. Odata cu finalizarea proiectelor aflate in derulare, se asteaptã o echilibrare a pietei pe acest segment”, precizeaza un studiu remis de compania de dezvoltare imobiliara Jones Lang LaSalle.

In vestul capitalei se afla in derulare proiecte de zeci de hectare, cum ar fi : Bucharest West, Liebrecht & Wood Bucharest Logistics Centre, ProLogis, Bucharest Industrial Park sau Mercury Logistics Park, pe langa parcurile industriale deja existente, cum sunt Geodis si Cefin Logistics Park.

„Chiriile la spatiile industriale au scazut cu 25%, de la 6,5 la 5 euro/mp pe luna, ca urmare a posibilitatii de crestere a stocului, in special datorita contractelor de pre-inchiriere”, precizeaza studiul Jones Lang LaSalle.

Purtatorul de cuvant al ARAI a mai precizat ca pentru societatile comerciale cu profil industrial poate fi profitabila mutarea in afara oraselor, deoarece isi pot vinde terenul aflat in capitala cu 700 de euro metru patrat spre exemplu, uneori chiar peste 1000 euro, si pot cumpara un teren in afara orasului cu un pret de cateva zeci de ori mai mic. Pe de alta parte, terenurile din interiorul oraselor pe care au fost halele industriale dispun de toate utilitatile, astfel incat viitorul proprietar nu mai are nevoie sa faca nicio investitie, a conchis Zilisteanu.