CARIERE

Re>patriot: Ce rezultate a obtinut in primul an proiectul de repatriere prin antreprenoriat

07 martie 2016, ora 14:43 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
repatriot.jpg
Proiectul Re>patriot și-a prezentat realizările la un an de la înființare în prezența unor antreprenori romani, membri ai Fundației Romanian Business Leaders.

350 de antreprenori și executivi de top au urmarit reacțiile românilor din Diaspora surprinse în filmările din timpul conferințelor din ultimul an din Italia, Spania, Germania Marea Britanie și Irlanda.


"Repatriot nu mai este un proiect obișnuit, este o mișcare, o luptă continuă pentru noi și copiii noștri. Noi nu am facut decât să catalizăm mai multe forțe și-mi doresc ca în fiecare zi să câștigăm noi soldați în această acțiune de unificare. Steagul a fost ridicat deja și de Președinte și de Primul Ministru. Noi suntem soldați ai acestei cauze. Dezvoltarea tehnologiei și internetului ne ajută în această misiune. Autostrăzile comunicaționale care ne leagă cu lumea întreagă vor aduce românii mai aproape de țară", a spus Marius Bostan, inițiatorul proiectului și Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională.

"Îi felicit pe cei care s-au întors acasă, nu e o decizie ușoară. Majoritatea celor care au plecat și excelează în străinătate și-au pus bazele aici acasă, ceea ce suntem noi azi, suntem datorită acestei țări," a spus Gabi Szabo, prezentă în panelul Re>patriot.

Re>patriot, proiect lansat în urmă cu un an de RBL, prin participarea voluntară și cu fonduri proprii a peste 30 de antreprenori români, continuă cu noi obiective. Printre acestea cele mai importante sunt Gala Repatriot si organizarea anuală a unui Summit al Diasporei.

Gala Repatriot face parte campania de strângere de fonduri cu scopul de a da amploare proiectului și va avea loc  pe 17 martie.

Ca o avanpremeieră a licitației, Mircea Tudor, fondator MB Telecom și inventator român premiat la Geneva, a oferit 10.000 de euro pentru racheta din anii 70 a lui Ilie Nastase, donată proiectului Re>patriot  de Dragoș Dinu, CEO al Țiriac Holding.

La licitația de la Gală se vor putea licita printre altele obiecte sau experiențe cu Simona Halep, Horia Tecău, Felix Pătrășcanu, Dragoș Anastasiu, Mihai Marcu, Gabi Szabo, Mircea Lucescu, Nadia Comaneci, Ilie Nastase, Ion Tiriac și alții.
Ne dorim să devenim o platformă completă de consiliere și mentorat pentru românii care doresc să investească în România. În acest sens am pornit o campanie de strângere de fonduri prin organizarea unei Gale cu licitație care să ne permită să oferim pro-bono ajutor românilor interesați și să organizăm un Summit anual care să faciliteze schimburi de idei între cele două Românii: diaspora și țara. În egală măsură vom continua să cerem statului român să promoveze politici în sprijinul Diasporei", a spus Felix Tătaru, fondator GMP Group si membru al echipei Re>patriot.

Re>patriot, proiect de repatriere prin antreprenoriat lansat de Romanian Business Leaders în urmă cu un an și-a îndeplinit cel mai important obiectiv pe care și l-a propus la lansare: determinarea statului să accepte că Diaspora este o prioritate națională. În 23 februarie, anul curent, președintele Klaus Iohannis și primul ministru Dacian Cioloș au declarat Diaspora prioritate națională în contextul conferinței „Diaspora romneasca – Vector de dezvoltare".

"Sunt RePatriot și vă spun sincer că a meritat! Repatriot este un proiect de suflet pentru că ştiu cum e să fii de ambele părţi. Aici e locul nostru, aici sunt oportunităţile, aici e nevoie de noi. Diaspora e cel mai de preţ lucru pe care îl avem în acest moment. Aceşti oameni au acumulat cunoştinţe, au o altă perspectivă, o altă viziune, şi-au schimbat mentalitatea. Oportunităţile mari pentru oamenii cu iniţiativă sunt aici", Dragoș Anastasiu, fondator Eurolines România.

Participarea voluntarilor la proiect se face cu scopul de a oferi inspirație și consiliere românilor plecați care vor să investească în România.

În anul trecut de la inaugurare, Repatriot a organizat șapte conferințe în Italia, Spania, Marea Britanie, Germania și Irlanda și două în România, la Alba Iulia și Focșani, intrând în legatură cu peste 1500 de români interesați de proiectul repatrierii prin antreprenoriat.


Pe 1 decembrie peste 150 de participanti au lansat „noua declarație de la Alba Iulia" cu scopul de a uni cele două Românii: Diaspora și Tara și de a determina autoritățile să considere Diaspora drept prioritate națională. 

Anul acesta Re>patriot și-a propus să organizeze cel puțin alte șase conferințe în țări ca Germania, Franța și Italia și un Summit Re>patriot în toamnă.

Felix Pătrășcanu, unul din liderii proiectului,  a susținut în fața participanților la eveniment: „Principalele bariere de percepție ale românilor plecați care doresc să investească în țară țin de corupție, lipsa informațiilor și teama de a nu pierde banii investiți. Ne-am propus să îi ajutăm cu informații despre ce presupune să deschizi  o afacere în România, despre procedurile legale, despre finanțare, despre ocaziile de a face afaceri în diferite domenii. Pentru a încuraja să-și depășească neîncrederea, vom promova povești de succes ale antreprenorilor români și vom fi alături de ei dacă hotărăsc să revină. Suntem abia la început, dar acest prim an, prin interacțiunile avute cu românii din diaspora dar și cu cei din țară, ne încurajează să ne implicăm și mai bine, cu toata experiența noastră de antreprenori care poate fi de folos celor care doresc să vină acasă".
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 09:46
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter