- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Agenţia Internaţională a Energiei: energiile regenerabile vor detrona cărbunele în 2025. Ce carburant va deveni principalul producător de electricitate

24 Jan, 13:31 • Alexe Raluca
Energiile regenerabile vor deveni principala sursă de producţie de electricitate la nivel mondial în 2025, depăşind cărbunele, a estimat miercuri Agenţia Internaţională a Energiei (IEA).
Agenţia Internaţională a Energiei: energiile regenerabile vor detrona cărbunele în 2025. Ce carburant va deveni principalul producător de electricitate

În raportul anual cu privire la piaţa electricităţii, Agenția Internațională a Energiei prognozează că ponderea energiilor regenerabilelor în producţia totală de electricitate va urca până la 37% în 2026, de la 30% în 2023, în principal ca urmare a reducerii costurilor pentru energia fotovoltaică.

Citește și: Ministerul Energiei şi Transgaz au semnat contractele de finanţare de 93 de milioane de euro pentru construirea conductelor de gaze Marea Neagră – Podişor şi Gherceşti – Jitaru

Energiile regenerabile vor detrona cărbunele în 2025

Producţia de electricitate pe bază de cărbune ar urma să scadă, în medie, cu 1,7% pe an până în 2026, în principal ca urmare a diminuării utilizării acestui combustibil fosil în China.

De asemenea, producţia de electricitate a centralelor nucleare din întreaga lume este prognozată să atingă un nou maxim istoric, pe măsură ce producţia centralelor din Franţa îşi va reveni după valorile scăzute din 2022, mai multe centrale din Japonia vor fi repuse în funcţiune, iar noi reactoare vor începe să producă electricitate în China, India Coreea de Sud şi Europa.

În aceste condiţii, ponderea combustibililor fosili în producţia de electricitate se va reduce de la 61% în 2023 la 54% în 2026, ceea ce înseamnă că vor coborî sub pragul de 60% pentru prima dată de la debutul publicării datelor statistice, în anul 1971.

Sectorul electricităţii produce în prezent mai multe emisii de CO2 decât orice alt sector al economiei mondiale aşa că este încurajator că creşterea rapidă a regenerabilelor şi expansiunea constantă a energiei nucleare urmează să acopere întreaga creştere a cererii globale de electricitate în următorii trei ani”, a declarat directorul IEA, Fatih Birol.

Datele IEA arată că va crește cererea de electricitate, în medie, cu 3,4% începând din 2024 şi până în 2026, după ce ritmul de creştere a încetinit uşor până la 2,2% în 2023. În paralel, emisiile globale de CO2 ar urma să scadă cu 2,4% în 2024, urmate de scăderi mai mici în 2025 şi 2026, după cum se precizează în raportul „Electricity 2024” publicat miercuri.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Citește și: Rețeaua de termoficare a Bucureștiului, reînnoită cu 20 de capacități modulare pentru producerea energiei termice. A fost scos la licitație un contract de 79 de milioane lei