- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Alocaţii copii. Cum a încasat o familie de români, ilegal, peste 240.000 de euro pentru 13 copii care trăiau cu bunicii

11 Oct, 11:48 • Dobran Viorel
Un caz de fraudă cu alocaţii a fost dezvăluit în Belgia, unde doi soți români sunt acuzați că au primit ilegal suma de 241.000 euro în perioada octombrie 2015 – septembrie 2021.
Alocaţii copii. Cum a încasat o familie de români, ilegal, peste 240.000 de euro pentru 13 copii care trăiau cu bunicii

Alocaţii copii 2023. Doi soți români au fost acuzați de autorităţile belgiene că au încasat ilegal suma de 241.000 euro în perioada octombrie 2015 – septembrie 2021. Suma reprezenta alocaţia pentru cei 13 copii ai familiei care trăiau în România.

Familia, care a beneficiat în timp de ajutorul unor rude rezidente în Wavre, Belgia, nu a putut dovedi că tatăl, Daniel, de 48 de ani, trăia efectiv în această țară.

El s-a înregistrat ca lucrător independent în 2015 și a cerut dreptul de a primi alocații din Belgia pentru cei treisprezece copii care locuiesc în România. S-a constatat însă că bărbatul nu vorbește franceza și nu deține nici un telefon și nici o mașină în Belgia.

În timpul celor două vizite domiciliare efectuate în Wavre, în mai 2020 și septembrie 2021, anchetatorii nu au găsit nicio fotografie sau obiect personal care să-i aparțină românului. Persoana care l-ar fi găzduit a dat declarații contradictorii cu privire la camera în care acesta ar fi locuit.

Alocații 2024. Inflația, marea piedică în procesul de majorare a alocațiilor. Ce spune Guvernul despre înghețarea cuantumului actual

O analiză a conturilor bancare din Belgia nu a relevat nicio cheltuială sau retragere de bani pentru viața de zi cu zi în această țară.

Cu toate că a emis câteva facturi pentru două companii, niciunul dintre manageri nu l-a recunoscut în fotografii, deși au identificat doi nepoți de-ai săi.

Tribunalul a achitat-o pe mama copiilor şi pe rudele din Belgia, deoarece nu existau dovezi că aceștia ar fi știut despre fraudă. Daniel L. a primit o amendă de 16.000 euro cu suspendare, cu obligația însă de a returna cei 241.000 euro.

Alocaţii copii

Alocația pentru copii din Belgia

>Eligibilitatea alocației pentru copii este condiționată de achiziționarea asigurării sociale obligatorii în Belgia, care este o condiție de angajare . Aceasta înseamnă că, dacă lucrați în Belgia, probabil că sunteți acoperit de asigurările sociale obligatorii și sunteți eligibil pentru alocație.

Sistemul belgian de prestații pentru copii este distinct prin faptul că fiecare regiune belgiană este responsabilă de administrarea prestațiilor. Aceasta înseamnă că cantitatea alocației și regulile asociate pot varia în funcție de regiunea în care locuiți. Regiunile Belgiei constau din Flandra, Bruxelles și Valonia.

Cine poate primi ajutor pentru copii?

În Belgia, regula generală este ca mama să primească cu prioritate alocație pentru copii. Cu toate acestea, există excepții, care se aplică în cazuri specifice, după cum urmează:

  • părinții nu locuiesc împreună și copilul este înregistrat ca rezident la tată – în acest caz, tatăl poate primi alocație pentru copii,
  • părinții nu locuiesc împreună, iar copilul petrece cea mai mare parte a timpului cu unul dintre părinți – părintele cu care copilul petrece cea mai mare parte a timpului primește alocație pentru copii,
  • părinții sunt divorțați – părintele căruia copilul i s-a încredințat îngrijirea personală primește alocația,
  • copilul nu locuiește cu părinții – persoana căreia i s-a încredințat copilul cu îngrijirea personală (de exemplu, un asistent maternal sau un bunic) primește alocația.

Alocația pentru copii în 2023

Prestațiile familiale constau dintr-o sumă de bază și o alocație suplimentară. Valoarea suplimentului depinde de o serie de factori familiali (venitul familiei, concubinaj, componența familiei, vârsta copiilor). Beneficiile și suplimentul se plătesc lunar conform sistemului fiecărei regiuni, în următoarele sume:

Cuantumul prestației sau al sumei de bază la Bruxelles (pentru copiii născuți după 2020) – cuantumul alocației pentru copii depinde de componența familiei și de vârsta copiilor:

Vârsta copilului Suma de bază
0 – 11 ani 175,76 €
12 – 17 ani 187,47 €
18 – 24 ani (fără studii superioare) 187,47 €
18 – 24 ani (cu studii superioare) 199,19 €

Sursa: www.kidslife.be

Excepție: o familie cu un copil și cu un venit mai mare de 37.126,55 EUR are dreptul la o alocație de 175,76 EUR, indiferent de vârsta copilului.

Cuantumul alocației sau al sumei de bază în Flandra

 (pentru copiii născuți după 2019) Alocațiile pentru copii se acordă în aceeași sumă pentru fiecare copil și anume 173,20 €.

Cuantumul alocației sau al sumei de bază în Valonia (pentru copiii născuți după 2020) Cuantumul alocației depinde de vârsta copilului, după cum urmează:

Vârsta copilului Suma de bază
0 – 17 ani 181,61 €
18 – 24 ani 193,33 €

Sursa: www.kidslife.be

Informații despre cuantumul alocațiilor pentru copiii născuți înainte de 2019 și 2020 pentru toate regiunile pot fi găsite pe kidslife.be.

Plata alocației pentru copii

Există o serie de organizații publice care administrează și plătesc alocații pentru copii în diferite regiuni ale Belgiei. Fiecare reclamant poate alege dintre următoarele organizații din regiunea sa:

Organizații pentru regiunea Bruxelles – Famiris, Infino, Parentia, BrusselsFamily, KidsLife.

Organizații pentru regiunea Flandra – MyFamily, Infino, Fons, Parentia, KidsLife.

Organizații pentru regiunea Valonia – Camille, Infino, KidsLife, Famiwal, Parentia.

Prin intermediul acestor organizații este posibil să se solicite și alte alocații pentru copii (de exemplu, alocație pentru copii mici, alocație școlară, alocație de sănătate), fiecare organizație având propriul sistem și tip de alocație.

Alocațiile pentru copii au fost majorate, în Austria. Se va face diferență în funcție de numărul de copii dintr-o familie

Este posibil să se transfere într-o regiune la o altă organizație care administrează alocațiile familiale.

Solicitarea alocațiilor pentru copii

O cerere de alocație pentru copii trebuie depusă la organizația specifică la alegerea solicitantului. Fiecare organizație are propriile reguli cu privire la modul de aplicare. Cu toate acestea, majoritatea vă permit să aplicați prin poștă, e-mail sau cerere online.

Pentru a aplica, veți avea nevoie de:

  • un formular de cerere – acesta este disponibil pe aplicația online a fiecărei organizații,
  • o copie după certificatul de naștere al copilului – pentru a dovedi existența copilului.

Dacă un părinte lucrează în Belgia, iar celălalt părinte locuiește cu copilul într-o altă țară din UE, va trebui, de asemenea, să depuneți aceste formulare împreună cu cererea dvs.:

  • Formular E 401 – certificat de componență a familiei,
  • formular E 411 – pentru a verifica dacă dreptul la prestații nu a apărut și în țara de origine. În acest caz, Belgia poate plăti solicitantului alocații suplimentare pentru copii sau diferența de sumă,
  • formular E 402 – certificat de continuare a studiilor în scopul prestațiilor familiale,
  • formular P12 – declarație de situație privată și de muncă. Formularul este eliberat de organizația de prestații familiale aleasă de solicitant.