- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Bonus de 3.000 de euro pentru fiecare cetățean. Care este condiția pusă de guvernanți

31 Oct, 21:13 • stefan.vlad
Bonus de 3.000 de euro pentru fiecare cetățean. Grecii vor putea obține suma prin scanarea chitanţelor prin aplicaţia „appodixi” (care permite cetăţenilor să verifice autenticitatea şi conţinutul chitanţelor de la casele de marcat) şi identificarea unora care fie nu sunt autentice, fie nu au fost transmise Autorităţii Independente pentru Venituri Publice (AADE).
Bonus de 3.000 de euro pentru fiecare cetățean. Care este condiția pusă de guvernanți

Bonus de 3.000 de euro pentru fiecare cetățean. Conform datelor AADE, peste 235.000 de cetăţeni au descărcat deja aplicaţia iar numărul acestora ar urma să crească după anunţarea acordării „bonusului”, informează publicaţia elenă Ekathimerini.

Din ziua în care a fost activată aplicaţia, au fost transmise 135.000 de plângeri, din care 75.000 anonime şi 60.000 cu numele trimiţătorului.

În plus, Ministerul Economiei şi AADE au prezentat luni o altă platformă „pentru plângerile cetăţenilor”, disponibilă pe portalul digital myAADE (prin care părţile interesate pot transmite automat plângerile şi informaţiile lor, cu precizarea numelui sau în mod anonim, pe diverse teme: corupţie, evaziune fiscală şi încălcări ale dispoziţiilor vamale.

Citește și: Grecia, în pericol! Scăderea natalității a devenit o problemă pentru greci. Populația țării s-ar putea reduce cu peste 1 milion de persoane până în 2050

Bonus de 3.000 de euro pentru fiecare cetățean

Noua măsură pregătită de guvernul condus de premierul Kyriakos Mitsotakis vine după ce în luna iunie guvernatorul Băncii Centrale a Greciei, Yannis Stournaras, a afirmat că evaziunea fiscală în ţară depăşeşte 60 de miliarde de euro anual.

Suntem consideraţi campionii Europei” la evaziune fiscală, în pofida progreselor înregistrate cu majorarea veniturilor fiscale ca procent din PIB, a declarat Stournaras.

De-a lungul anilor, dar cu precădere după izbucnirea crizei datoriilor suverane care a afectat puternic Grecia, autoritățile elene au folosit sau au propus o serie de măsuri „creative” în vederea combaterii evaziunii fiscale, de la utilizarea dronelor pentru identificarea evazioniștilor, la folosirea turiștilor pe post de „spioni” fiscali.

În 2012, în plină criză a datoriilor suverane și în contextul eforturilor autorităților elene de a combate evaziunea, unii localnici din Hydra i-au atacat cu pietre pe inspectorii fiscali care s-au deplasat pe insulă.

În pofida problemelor persistente cu evaziunea fiscală, agenția de rating Standard and Poor’s a îmbunătățit vinerea trecută ratingul datoriei Greciei, scoțând-o din categoria „speculativă” pentru prima dată de la criza datoriilor din 2010.

Ratingul a fost ridicat de la BB+/B la BBB-/A-3, ceea ce îl plasează în categoria „investiții adecvate”. Premierul Kyriakos Mitsotakis a promis investitorilor că Grecia va menține disciplina fiscală și va înregistra un excedent primar de 0,7% din PIB anul acesta.