- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cireașa de pe tort! Inflația continuă să pună control pe viețile oamenilor. Populația este la un pas de protest. Care este situația României în cazul alimentelor

04 Apr, 13:07 • Constantin Cristina
Inflația duce la o adevărată luptă pentru hrană! Disperați că nu mai pot face față prețurilor, oamenii din întreaga Europă amenință că ies în stradă! Ce se întâmplă și în România?
Cireașa de pe tort! Inflația continuă să pună control pe viețile oamenilor. Populația este la un pas de protest. Care este situația României în cazul alimentelor

Guvernele Europei macină întregul continent, încercând să lupte și să țină frâu inflației care tot crește pe zi ce trece. „Armele” cu care Guvernul ține piept acestei situații critice sunt reducerile de taxe, plafonările de prețuri și controalele mai stricte. Oamenii duc vremuri cumplite datorită prețurilor, care le complică viața, deoarece trăiesc cu frica mâncării de mâine. Așadar, poporul este la un pas distanță să nu pornească un protest, a anunțat Bloomberg, citat de businessmagazin.ro.

Citește și: Inflația lovește în forță: cât au ajuns să coste sarmalele de post, la târgurile organizate înainte de Paște

Inflația continuă să pună control pe viețile oamenilor

Pentru guvernele din regiune, chiar daca inflația pare să scadă la nivel global, presiunea prețurilor umflate la alimente rămâne încă o bătaie de cap. Gospodarii cheltuie din ce în ce mai mult pe cumpărături, iar de exemplu, zahărul, care este folosit în foarte multe produse, a ajuns săptămâna trecută la cel mai înalt nivel din ultimii zece ani.

Din cauza situației actuale, oamenii intenționează să iasă în stradă în întreaga Europă, pentru a cere salarii mai mari, deoarece multe familii au ajuns să lupte să ajungă cu bine la sfârșitul lunii. Astfel, Guvernul trebuie să ia măsuri cât mai rapid.

Inflația, tarifele alimentelor majorate
inflația, tarifele alimentelor majorate

Conform economistului senior al Rabobank Group, Maartje Wijfelaars, tarifele la alimente în zona euro, cresc într-un ritm alert. Datele de săptămâna trecută au arătat că inflația din zona euro a scăzut la 6,9% în martie. În Franţa, aceasta a încetinit la 6,6%. Însă creşterea preţurilor la alimente s-a accelerat la aproximativ 16%. Germania se confruntă cu un scenariu similar , unde inflaţia alimentelor depăşeşte 20%.

Datorită accelerării prețurilor, guvernele europene au hotărât să urgenteze măsurile. De exemplu, Portugalia a eliminat taxele pe produsele esențiale, în timp ce Franța a forțat supermarketurile să își reducă marjele de profit, iar Suedia a îndesit controalele asupra magazinelor alimentare. Norvegia ia măsuri similare şi a declarat că organismul său de supraveghere va primi „mai multă putere” pentru a interveni „mai devreme şi mai puternic acolo unde constată probleme de concurenţă”.

„Nimeni nu s-a aşteptat ca inflaţia să afecteze în acest fel Europa, dar cu preţurile la alimente care cresc cu 15-20%, pentru anumite produse, guvernele încep să fie din ce în ce mai agitate. Inflaţia alimentară este cu adevărat o problemă, iar oamenii devin foarte furioşi”, a declarat Angel Talavera, şeful departamentului de economie europeană de la Oxford Economics.

Alte articole: Alimentele vor avea TVA 0%! Măsura care ar trebui să combată inflația