- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Comisia Europeană: Se vor aloca 600 de milioane euro pentru proiecte de infrastructuri energetice, ce contribuie la decarbonizare şi la securitatea aprovizionării

25 Jan, 18:42 • Fundeanu Madalina
Comisia Europeană investește milioane de euro în proiecte de infrastructuri energetice. Acestea vor contribui la decarbonizare şi la securitatea aprovizionării.
Comisia Europeană: Se vor aloca 600 de milioane euro pentru proiecte de infrastructuri energetice, ce contribuie la decarbonizare şi la securitatea aprovizionării

Comisia Europeană a decis să aloce aproximativ 600 de milioane euro pentru proiecte de infrastructuri energetice ce contribuie la decarbonizare şi la securitatea aprovizionării, conform News.ro.

Comisia Europeană investește milioane de euro în proiecte de infrastructuri energetice

Comisia Europeană a alocat 594 de milioane euro, în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE) pentru 8 proiecte de infrastructuri energetice transfrontaliere cărora li s-a acordat statutul de proiecte de interes comun (PIC) în 2022.

Investiţie face parte din eforturile mai ample ale UE având ca obiectiv decarbonizarea sistemului energetic şi atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră stabilite în Pactul verde european.

Conform comunicatului de presă al Executivului european, fondurile au fost alocate mai multor proiecte legate de dioxidul de carbon (CO2), printre care se numără:

  • o sumă maximă de 189 de milioane euro pentru D’Artagnan,
  • o platformă de export de CO2 din portul Dunkerque din Franţa,
  • 157 de milioane euro pentru infrastructurile de CO2 din portul Rotterdam (Ţările de Jos), cuprinzând atât un terminal de import, cât şi o secţiune submarină de 200 km,
  • 2,54 milioane de euro pentru interconexiunea CSC a UE, un proiect de infrastructură pentru CO2 din Gdansk (Polonia).

Citește și: Transportatorii blocați la frontiere nu vor mai fi amendați pentru rovinieta expirată. CNAIR va construi o parcare pentru camioane pe DN 56

Comisia Europeană
Comisia Europeană

Iniţiativa Northern Lights, un proiect transfrontalier ce reuneşte iniţiativele de captare a CO2 din mai multe state membre ale UE şi din Norvegia, a primit, de asemenea, 131 de milioane euro. Aceste proiecte vor ajuta la crearea unui lanţ valoric european al carbonului, în condiţiile în care Comisia Europeană lucrează la o nouă strategie de gestionare industrială a carbonului, menită să contribuie la realizarea obiectivelor sale climatice.

De asemenea, va fi acordată o finanţare de 100 de milioane euro pentru proiectul de reţele inteligente Gabreta, situat între Cehia şi Germania, iar proiectul de consolidare a interconexiunii electrice Lonny-Achêne-Gramme dintre Franţa şi Belgia a primit 1,22 milioane euro pentru finanţarea unor studii.

12,77 milioane euro au fost acordate instalaţiei de înmagazinare a gazelor naturale Depomureş din România, în vederea creşterii capacităţii sale de funcţionare, pentru a contribui astfel la securitatea aprovizionării în regiune.

Decizia de finanţare adoptată astăzi vine ca urmare a cererii de proiecte din cadrul MIE din 2023, care a fost ultima cerere de proiecte cu statutul PIC lansată în temeiul regulamentului TEN-E anterior, şi anume Regulamentul (UE) nr. 347/2013, pentru care erau eligibile şi proiecte din domeniul gazelor naturale.

Regulamentul revizuit introduce o excludere generală a finanţării combustibililor fosili. La 7 decembrie, după evaluarea solicitărilor de către Comisia Europeană, statele membre au votat în favoarea propunerii Comisiei în cadrul Comitetului de coordonare al MIE. Agenţia Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură şi Mediu (CINEA) va pregăti acum acordurile de grant cu beneficiarii.

Vezi și: Intră piața imobiliară în criză în 2024? Dezvoltatorii de plâng de lipsa forței de muncă, costurile tot mai mari și de numărul mic de tranzacții