- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Industria modei, cea mai mare sursă de poluare de pe planetă. UE dorește ca modelul dăunător de consum de îmbrăcăminte de tip fast fashion să devină istorie

07 Aug, 18:37 • Constantin Cristina
Industria fashion este responsabilă pentru aprox. 20% din apele reziduale ale planetei și pentru aprox. 10% din emisiile de gaze cu efect de seră. Domeniul a devenit cea mai mare sursă de poluare de pe planetă. Iată o serie de măsuri impuse de UE.
Industria modei, cea mai mare sursă de poluare de pe planetă. UE dorește ca modelul dăunător de consum de îmbrăcăminte de tip fast fashion să devină istorie

Europarlamentarii au adoptat recomandări și politici pentru industria fashion cu haine mai rezistente, reparabile și reciclabile, după ce domeniul modei a devenit unul dintre cei mai mari poluatori din lume. Luna trecută, aceștia au sugerat că producția trebuie să îndeplinească toate criteriile, precum drepturile omului, drepturile sociale și de etichetă, bunăstarea animalelor și mediul înconjurător, pe tot parcursul lanțului de aprovizionare, a transmis Euronews.

Citește și: 42.000 de clienți au fost blocați de un mare retailer de modă online. Care este, de fapt, motivul

Industria modei, cea mai mare sursă de poluare de pe planetă. UE dorește ca modelul dăunător de consum de îmbrăcăminte de tip fast fashion să devină istorie

„Consumatorii singuri nu pot reforma sectorul textil global prin intermediul obiceiurilor lor de cumpărare. Dacă lăsăm piața să se autoreglementeze, lăsăm ușa deschisă pentru un model fast fashion care exploatează oamenii și resursele planetei”, explică europarlamentarul Delara Burkhardt, adăugând: „UE trebuie să oblige legal producătorii și marile companii de modă să opereze mai durabil”.

În timp ce mulți consumatori, impulsionați de generația Z care se declară „trezită”, pretind că vor să fie mai sustenabili în alegerea hainelor, tendința ar putea fi doar o iluzie. Liderii din industrie – Boohoo, Pretty Little Thing și ASOS și-au văzut într-adevăr profiturile afectate în ultimii ani, dar Zara și H&M au înregistrat câștiguri uriașe.

De asemenea, Shein a reușit să atragă foarte mulți clienți în scurtă vreme, datorită hainelor ieftine și la modă pe care le pune la dispoziție pe site-ul său web, deși s-a confruntat de nenumărate ori cu reclamații privind drepturile de autor. Gigantul sediu din China poate să adauge zilnic peste 6.000 de piese noi, sugerând conceptul de fast fashion.

industria fashion
industria fashion

Burkhardt și nenumărați alți eurodeputați au cerut de mult timp schimbări în industria de fast fashion, criticând atitudinea sa iresponsabilă față de ființe umane și mediu.

„Dezastrele care au avut loc în trecut, cum ar fi prăbușirea fabricii Rana Plaza din Bangladesh, creșterea depozitelor de textile din Ghana și Nepal, apa poluată și microplasticele din oceanele noastre, arată ce se întâmplă atunci când nu urmărim acest principiu”, spune ea. „Am așteptat destul de mult – este timpul să facem o schimbare!”.

Mai mult, deșertul Atacama a câștigat titlul de „tomberon al lumii”, în urma unor rapoarte potrivit cărora în acest spațiu se află aprox. 741 de hectare de haine abandonate. Chile este primul importator de îmbrăcăminte second-hand din America de Sud, dar volumul mare de produse fast fashion care se produce înseamnă că o mare parte din acestea sunt pur și simplu aruncate la gunoi.

Acesta este, de asemenea, cazul unor țări din Africa, precum Ghana.

Această țară importă în fiecare săptămână 15 milioane de articole de îmbrăcăminte second-hand. Cunoscută pe plan local sub numele de „obroni wawu” – sau „hainele omului alb mort”, Ghana este cel mai mare importator de haine uzate din lume.

Alte articole: Mircea Miclea: E o modă acum că trebuie să-i lăsăm pe copii să facă numai ce le place lor să facă. Nu e bine. Educă-te să-ți placă ceea ce ești obligat să faci, nu să faci doar ceea ce îți place