- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Motivul pentru care Greta Thunberg a mers la Kiev, în plin război al Ucrainei cu Rusia. Ce a discutat aceasta cu Zelenski

30 Jun, 17:28 • Lupu Alexandra
Greta Thunberg l-a vizitat pe Zelenski la Kiev. Iată ce a discutat activista pentru climă cu președintele ucrainean.
Motivul pentru care Greta Thunberg a mers la Kiev, în plin război al Ucrainei cu Rusia. Ce a discutat aceasta cu Zelenski

Mari surprize. Activista pentru climă Greta Thunberg l-a vizitat joi la Kiev pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează stiripesurse.ro.

Ce a făcut Greta Thunberg la Kiev

Greta Thunberg a mers joi la Kiev pentru a atrage atenția asupra impactului războiului asupra mediului. Activista pentru climă a avut o discuție cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu oficialii din domeniul mediului. Ea atrage atenția că ecocidul și distrugerea mediului este o formă de război.

„Ecocidul și distrugerea mediului este o formă de război, așa cum ucrainenii știu prea bine până în acest moment, la fel ca și Rusia”, declară Greta Thunberg.

Citește și despre: UE mărește sprijinul pentru Ucraina cu 3,8 miliarde de dolari „Instrumentul nostru anti-circumvenție va împiedica Rusia să pună mâna pe bunurile sancționate”

Vizita ei vine după distrugerea barajului ucrainean Nova Kakhovka. Evenimentul a avut loc pe data de 6 iunie și este unul pe care activista pentru mediu îl califică drept „ecocid” rezultat din invazia Rusiei.

Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc de atacarea barajului. Din acest punct de vedere, Greta Thunberg spune că nimeni nu poate fi nepăsător în fața „evoluțiilor oribile care au loc acum în Ucraina și a crimelor comise de Rusia”. Activista pentru mediu a afirmat că daunele de mediu vor fi evaluate, în așa fel încât Rusia să fie trasă la răspundere pentru acțiunile și crimele sale. Ea a adăugat că Ucraina trebuie să aibă șansa de a se reconstrui într-un mod durabil, iar oamenii trebuie să aibă posibilitatea de a se reface.

„Sper că putem aduna evaluările de la ONG-urile locale, de la comunitatea științifică, de la autorități și așa mai departe pentru a crea evaluări ale daunelor de mediu care se întâmplă […] astfel încât Rusia să fie trasă la răspundere pentru acțiunile și crimele sale, iar oamenii afectați să aibă posibilitatea de a se reface, iar Ucraina să se poată reconstrui într-un mod durabil”, declară ea.

Greta Thunberg
Greta Thunberg

Prăbușirea barajului Nova Kakhovka a distrus sate întregi, a inundat terenuri agricole și a privat zeci de mii de oameni de energie electrică și apă curată. În cele din urmă, a adus daune masive mediului. Evenimentul este unul dintre cele mai mari dezastre industriale ecologice din Europa din ultimele decenii.

În momentul de față, este imposibil de spus dacă barajul s-a prăbușit fiindcă a fost vizat în mod deliberat sau dacă ruptura a fost cauzată de o defecțiune structurală. Barajul și centrala hidroelectrică se află sub controlul Rusiei. Din acest motiv, anchetatorii independenți nu pot stabili ce s-a întâmplat.

Experții din întreaga lume încearcă să reconstituie evenimentul pe baza unor dovezi limitate. Rusia a fost acuzată de dezastru de mai mulți oficiali occidentali.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Războiul din Ucraina duce economia Europei la sapă de lemn, în timp ce propulsează economia SUA. Financial Times: „Economia SUA este acum considerabil mai bogată şi mai dinamică decât cea a UE sau a Marii Britanii”