- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

OMV nu ține cont de sancțiunile occidentale. Compania austriacă va continua să cumpere gaz rusesc

09 Jul, 13:54 • Lupu Alexandra
OMV va continua să cumpere gaz rusesc. Anunțul șefului companiei.
OMV nu ține cont de sancțiunile occidentale. Compania austriacă va continua să cumpere gaz rusesc

OMV a anunțat că va continua să cumpere gaz rusesc, în ciuda sancțiunilor occidentale, în baza unui contract pe termen lung, informează ziare.com. Șeful gigantului energetic a făcut anunțul.

OMV va continua să cumpere gaz rusesc

Alfred Stern a informat că OMV va continua să cumpere gaz rusesc. Șeful gigantului energetic a menționat că importul se realizează în baza unui contract pe termen lung, în ciuda sancțiunilor occidentale impuse.

„Atâta timp cât Gazprom aprovizionează, vom continua să primim aceste volume de la ea”, a spus el.

Citește și despre: OMV Petrom a dat lovitura. Descoperirea de petrol și gaze ar putea ajunge la o valoare uriașă. Este cea mai mare descoperire de zeci de ani încoace

Alfred Stern a avertizat că sancțiunile împotriva gazului rusesc ar putea avea consecințe grave. Șeful OMV afirmă că eliminarea unor surse va afecta creșterea prețurilor. El a adăugat că societatea lui nu intenționează să iasă din contractul pe termen lung cu Gazprom, semnat încă din 2018.

„Noi avem obligația de a asigura utilizarea acestor surse, dacă sunt permise de lege”, a spus el.

Rusia a transferat în ruble plățile pentru gaz pentru țările neprietenoase, în martie 2022. Companiile din unele țări (Bulgaria, Polonia, Finlanda, Țările de Jos, Germania, Danemarca) au refuzat să folosească această schemă.

Pe de altă parte, OMV s-a conformat noilor condiții. În aprilie 2023 s-a raportat că Gazprom a furnizat Austriei 100% din volumele contractate de gaz. Societatea a fost criticată dur pentru dependența sa de energia rusă.

OMV
OMV

Ministrul austriac al energiei, Leonore Gewessler, a recunoscut că nu se fac suficiente eforturi și a cerut companiilor energetice austriece să reducă importurile de gaz rusesc. Stern a respins criticile potrivit cărora OMV a stat degeaba. El a precizat că societatea energetică a finalizat contracte pentru a asigura capacitatea de gazoducte pentru a-și transporta toate nevoile de gaz și a asigurat aprovizionarea din Norvegia, precum și terminale GNL în Olanda și Italia.

„Toate acestea ne-au oferit acces la gaze non-rusești care sunt mai mult decât suficiente pentru a ne acoperi obligațiile clienților noștri”, a spus Stern.

Stern a menționat că OMV a aprobat 2 miliarde de euro pentru punerea în funcțiune a zăcământului de gaze Neptun Deep din Marea Neagră până în 2027, în cadrul unui parteneriat cu Romgaz din România. Proiectul va aduce 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe piața europeană.

„Acest lucru va face din România cel mai mare producător de gaze naturale din UE, iar OMV unul dintre cei mai mari producători de gaze din Europa”, a declarat Stern.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Război pentru resursele naturale din România. Austriecii de la OMV Petrom a dat în judecată statul român