- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Părinți români judecaţi în Italia pentru că nu și-au trimis copilul la şcoală timp de 57 de zile consecutiv

31 Jan, 12:35 • Dobran Viorel
Doi părinți români au fost judecați în Italia pentru că nu și-au trimis copilul la școală timp de 57 de zile consecutiv. Directorul a anunțat poliția, care a declanșat cercetări.
Părinți români judecaţi în Italia pentru că nu și-au trimis copilul la şcoală timp de 57 de zile consecutiv

În Italia, e obligatoriu ca elevii să frecventeze trei pătrimi din totalul cursurilor normale de școală, adică 150 de zile din cele 200 câte are anul școlar.

Copilul român a absentat de la școală de la jumătatea lunii aprilie până la finalul anului școlar, în vara anului trecut, iar autorităţile din Italia s-au sesizat. Părinții nu aduseseră la școală nicio justificare și nici nu vorbiseră cu conducerea despre această situație. Când s-a încheiat situația școalară, directorul școlii a observat numărul mare de absențe și a sesizat poliția.

Un anunț de angajare stârnește indignare pe rețelele sociale: Îngrijitoare în Italia, plătită cu 4 euro pe oră. „Nu se schimbă nimic, dacă acceptăm”

A fost deschisă o anchetă penală, iar părinții au fost chemați în fața instanței din Italia să explice situația. Ei le-au arătat judecătorilor acte medicale în limba română care atestau că copilul avea hemoragii nazale și că ar fi fost tratat în România în acea perioadă.

Actele medicale au fost acceptate, iar părinții au fost achitați. Directorul școlii a declarat că și el ar fi acceptat acele documente dacă i-ar fi fost arătate din timp. Acum, copilul urmează clasa a șasea la școala din Italia.

Cazul din Italia, şi în România. Părinţi din Bihor, obligați de instanță să-i reînscrie la școală pe cei patru copii, după ce i-au retras în pandemie pentru a face homeschooling: Copiii încă nu s-au întors la școală, spune șeful ISJ Bihor, Horia Abrudean

Părinți români judecaţi în Italia pentru că nu și-au trimis copilul la şcoală timp de 57 de zile consecutiv. Homeschooling

Șeful ISJ Bihor, Horia Abrudean spune că părinții celor patru copii care au fost retrași de la școală, încă nu au revenit la cursuri, deși instanța i-a obligat pe părinți să îi reînscrie la școală. Decizia nu este însă definitivă și a fost atacată de părinți în data de 8 ianuarie, potrivit portal.just.ro. Amintim, Edupedu.ro a scris că cei patru copii din județul Bihor retrași de părinți de la școală în pandemie pentru a face homeschooling au mari lacune în achiziţiile şcolare și imaturitate psiho-emoţională, arată o evaluare psihologică oficială.

Forma de învățământ homeschooling este o formă de învățământ nerecunoscută în România, conform prevederilor Legii nr 1/2011 – Legea educației naționale, (n. red legea aflată atunci în vigoare), iar cursurile urmate la această formă de învățământ nu pot fi echivalate conform învățământului românesc.

Italia introduce o taxă de 2.000 de euro pentru rezidenții străini. În ce condiții se aplică noua lege

La o zi după publicarea articolului despre sentința instanței, Ministerul Educației a transmis inspectoratelor școlare să sesizeze organele de cercetare dacă părinții își retrag copiii de la școală. Cei patru elevi din Bihor retrași de la școală în pandemie de părinți, pentru a face homeschooling nu s-au întors încă la ore, deși instanța a decis să îi oblige pe părinți să reînscrie copiii la școală și câte 4 luni de închisoare cu suspendare.

“Am sunat la școală în urmă cu două săptămâni și mi-au spus că elevii nu au revenit la ore. Școala așteaptă justificarea instanței dacă îi obligă acum pe copii să revină la școală sau când îi obligă”, a spus șeful ISJ Bihor, Horia Abrudan, pentru Edupedu.ro.

Decizia instanței, dată la finalul lunii decembrie 2023, nu este finală și a fost atacată de părinți în data de 8 ianuarie 2024, potrivit portal.just.ro.

Inițial, instanţa “se orienta spre pedeapsa cu închisoare”, conform legii, însă pentru dezvoltarea copiilor, s-a decis ca pedeapsa să fie de câte 4 luni de închisoare cu suspendare și obligația ca cei 4 elevi să revină la școala în sistemul românesc educațional, se menționează în hotărârea instanței.

Iată ce scrie în decizia din 21.12.2023:

“În acest sens, conform disp. art. 86 alin. 3 din Legea nr. 1/2011, părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru școlarizarea elevului, pe perioada învățământului obligatoriu, iar nerespectarea din culpă a acestei obligaţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, în timp ce nerespectarea obligaţiei cu intenţie constituie infracţiune.

Astfel, conform art. 380 alin. 1 Codul penal părintele sau persoana căreia i-a fost încredințat, potrivit legii, un minor și care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

(2) Fapta nu se pedepsește dacă înainte de terminarea urmăririi penale inculpatul asigură reluarea frecventării cursurilor de către minor.

(3) Până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare inculpatul asigură reluarea frecventării cursurilor de către minor, instanța dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru aceasta.

Informații de context
Cei doi părinţi din Bihor, care au ales să-şi educe acasă toţi cei patru copii de vârstă şcolară, au primit câte 4 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, pentru împiedicarea accesului la învățământul obligatoriu – o premieră în România.

Părinții i-au retras pe copii de la școală pe motiv că au dificultăţi de acomodare la noile condiţii impuse de pandemie și au ales să le predea ei copiilor, prin sistem homeschooling, potrivit hotărârii instanței, dată pe 21.12.2023.

Copiii aveau la vremea respectivă 8, 10, 11 și 13 ani și doar unul dintre ei era la gimnaziu, în clasa a V-a. Doi copii erau în clasele a II-a și a IV-a, iar despre cel mai mic copil nu se precizează clasa de studiu, dar se face referire că era tot în clasele primare.

Vârstele nu corespund claselor la care de obicei copiii frecventează școala. Un copil care ar fi început cel târziu la 7 ani clasa pregătitoare, ar fi trebuit să aibă cel mult 12 ani în clasa a V-a. În acest caz, copilul avea 13 ani în clasa a V-a.â

Fenomenul de homeschooling a luat amploare în România în pandemie, când mulți părinți și-au retras copii de la școală.

Edupedu.ro a scris de cazul din Timiș, unde peste 50 de elevi, din care 28 dintr-o singură comună, au fost retrași de părinți de la școală pentru a învăța în sistem homeschooling, iar șeful ISJ anunța că va cere instituţiilor statului să ia măsuri.

Cei mai afectaţi sunt elevii de clasa a VIII-a, care nu vor putea susţine examenul de Evaluare Naţională, spunea șeful inspectoratului școlar județean.

Un alt caz semnalat a fost în Bihor, în 2022. Șeful ISJ spunea că “sunt preponderent copii ai căror părinți se regăsesc în zona cultelor neoprotestante“.

Ligia Deca spunea despre homeschooling, în cadrul dezbaterilor pe legile educației în 2023: “Nu considerăm, în acest moment, că este o opțiune fericită pentru a asigura dreptul la educație“.