- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Permisul auto fizic ar putea fi înlocuit cu cel digital, valabil 15 ani. Cum va putea fi utilizat noul document

22 Jan, 21:57 • Adrian Popovici
Uniunea Europeană pregătește o „revoluție” în ceea ce privește modul în care sunt acordate permisele auto. Mai exact, la Bruxelles este luată în calcul posibilitatea ca permisul auto în format fizic să fie înlocuit cu unul digital.
Permisul auto fizic ar putea fi înlocuit cu cel digital, valabil 15 ani. Cum va putea fi utilizat noul document

Uniunea Europeană pregătește o „revoluție” în ceea ce privește modul în care sunt acordate permisele auto. Mai exact, la Bruxelles este luată în calcul posibilitatea ca permisul auto în format fizic să fie înlocuit cu unul digital a cărui utilizare și recunoaștere ar fi una comunitară, la nivelul Uniunii Europene, transmite Antena 3 CNN.

După cum indică sursele de la vârful Uniunii Europene, pe masa membrilor Parlamentului European se află mai multe modificări ale legislației comunitare care vizează reglementările legate de circulația rutieră, inclusiv pe cele legate de permisul auto.

Mai exact, în ceea ce privește permisul auto, europarlamentarii iau în calcul opțiunea ca acesta să poată fi obținut de la o vârstă mai fragedă. În plus, permisul auto ar putea fi valabil pentru o perioadă mai lungă de timp și într-o formă digitală, folosirea și recunoașterea acestuia urmând să aibă loc în toate statele din Uniunea Europeană.

Permisul auto
Permisul auto

Citește și: Examinatorul ar putea înlocui polițistul, la examenul de obținere a permisului auto. Parlamentarii au o nouă propunere

Cum va funcțional permisul auto digital?

În acest moment, Comisia Europeană ia în calcul ca permisul auto în format fizic să fie înlocuit cu unul digital, recunoscut de autoritățile naționale din toate statele membre. Această modificare a modului în care se acordă permisul auto vizează categoriile A, B și Tr. Vornbim în această situație despre motociclete cu puterea maximă de 35 kw, cu un raport putere/greutate care nu depăşeşte 0,2 kw/kg, autovehiculele care au până în 3.500 de kilograme și pot transporta maxim 8 persoane, la care se adaugă orice utilaj agricol, forestier și tractor.

În plus, oficialii Comisiei Europene iau în calcul posibilitatea ca permisul auto să fie valabil pentru o perioadă de până la 15 ani, dar asta doar pentru vehiculele din una dintre cele trei categorii: A, B și Tr. În cazul camioanelor și autobuzelor, perioada de valabilitate ar urma să fi limitată doar la câte 5 ani.

După cum explică cei care lucrează la aceste modificări ale modului în care este reglementată obținerea și folosirea unui permis auto, emiterea acestui document într-un format digital ne va permite să îl avem mereu la îndemână atunci când suntem la volan. Mai exact, actul va putea fi prezentat de pe telefonul mobil, tabletă, laptop sau chiar de pe ecranele din mașini.

Te-ar putea interesa și: Amendă de până la 1.160 de lei pentru șoferii care nu au la ei acest act. Pe lângă această sancțiune, pot primi și patru puncte de penalizare