- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Președintele Băncii Centrale Europene face un anunț radical! Se vor schimba banii la nivel european până în anul 2024!

14 Oct, 10:18 • Oprea Alina
Președintele Băncii Centrale Europene a anunțat, în decursul acestor zile, faptul că va interveni o schimbare majoră, anume schimbarea bancnotelor, ceea ce va afecta și România.
Președintele Băncii Centrale Europene face un anunț radical! Se vor schimba banii la nivel european până în anul 2024!

Până în anul 2024, Christine Lagarde, Președintele Băncii Centrale Europene a făcutul anunțul care reflectă ideea schimbării bancnotelor la nivel european. Motivul pentru care s-a recurs la această decizie este pentru accesibilitate, asta pentru că președintele a comunicat că dorește ca banii să devină mai accesibili pentru toți locuitorii Uniunii Europene. Banii care au intrat în circulație din anul 2002 vor suferi o schimbare.

Vezi mai multe despre: Prima bancă din România care oferă credit ipotecar exclusiv online. Toată procedura durează 3 luni

De ce se recurge la această decizie

În afara accesibilității pe care președintele o dorește pentru toți locuitorii Uniunii Europene, acesta dorește să combată și fenomenul falsificării bancnotelor care se întâmplă în mod frecvent. Procesul acesta de reproiectare a început încă din anul 2021 și se dorește ideea de uniformitate care să se afle într-ostrânsă legătură cu identitatea Uniunii Europene.

Pe lângă toate acestea, noile banconote ar fi mult mai bine prleucrate și pentru cei care au deficiențe de vedere, dar și dintr-un material care este mult mai rezistent. Anul în care acest proces va fi finalizat va fi, cu siguranță, anul 2026.

Banconta Euro disponibilă în România?

Sunt foarte multe problematici care împiedică trecerea la euro. Data de 1 ianuarie 2007 a fost ceacare a desemnat intrarea Românie în Uniunea Europeană, însă de pe acea dată moneda nu s-a schimbat, iar românii încă așteaptă acets lucru. Motivele sunt multiple, printre care se numără: inflația, deficitul comercial cronic, dar și datoria publică mare pe care țara o are. Singura perioadă în care România ar fi îndeplinit toate criteriile a fost 2015-2016, iar analiștii economici estimează anul 2024 sau 2025 pentru o astfel de șansă.

„Probabil că în următorii ani, cel puțin până în 2024-2025, nu se întrevede o îndreptare a situației. Din acest punct de vedere, perspectivele pentru România nu sunt imediat de intrare în mecanismul de aderare la euro. Adevărul este că nici nu a fost o prioritate acest obiectiv. S-a mai vorbit despre el de câteva ori în ultimii ani, au fost niște termene care, tot timpul, au fost încălcate sau neluate în seamă, dar nu a existat o dorință fermă”, a comunicat Dochia pentru Europa Liberă, conform susrsei citate.

Vezi și: Caz șocant! După 4 ani de achitat rate, o româncă din Iași s-a trezit că plătise doar un leu la bancă