- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

S-a impus serviciul militar obligatoriu pentru femei. „Ne reînarmăm pentru a evita războiul”

14 Mar, 18:29 • Stefan Simion
Serviciu militar obligatoriu pentru femei într-o ţară din Europa. Iată unde s-a luat această decizie.
S-a impus serviciul militar obligatoriu pentru femei. „Ne reînarmăm pentru a evita războiul

Serviciul militar obligatoriu pentru femei! O țară din Europa a decis ca femeile să servească în forțele armate, în încercarea de a „evita războiul” în fața agresiunii rusești.

S-a impus serviciul militar obligatoriu pentru femei

Danemarca este țara care cheamă femeile la serviciul militar, în încercarea de a „evita războiul” în fața agresiunii rusești. În acest context, Premierul Mette Frederiksen a transmis că țara sa are ca obiectiv principal să își majoreze cheltuielile pentru apărare cu 4,4 miliarde de lire sterline în următorii cinci ani „într-o lume în care ordinea internațională este pusă la îndoială”.

La fel ca multe țări din Europa, Danemarca și-a redus capacitățile militare la sfârșitul Războiului Rece, la începutul anilor 1990. În prezent însă, cu un război mult prea mare pe continent, lucrurile se schimbă.

Vezi și: Admitere liceu militar 2024. MApN a publicat calendarul și etapele concursului

serviciu militar
serviciu militar

„Nu ne reînarmăm în Danemarca pentru că ne dorim război, distrugere sau suferință. Ne reînarmăm pentru a evita războiul și într-o lume în care ordinea internațională este pusă la îndoială„, a declarat Frederiksen, potrivit Sky News.

Planurile includ prelungirea serviciului obligatoriu la 11 luni de la 4 luni și transformarea serviciului militar în serviciu egal pentru toți – ceea ce înseamnă că atât bărbații, cât și femeile vor fi chemați la datorie.

Armata daneză este formată din 7.000 până la 9.000 de soldați profesioniști, excluzând recruții care urmează o pregătire de bază, potrivit cifrelor oficiale.

Danemarca este acum a treia țară din Europa care introduce serviciul obligatoriu pentru femei. Norvegia și Suedia au făcut acest lucru în 2015 și, respectiv, în 2017, scrie politico.eu.

Războiul în Ucraina a ajuns la ziua 750. Rusia anunță că a respins noi atacuri la frontieră ale unor grupuri armate susținute de Ucraina, însă luptele continuă în cea mai mare parte a zonei de conflict.

Ai mai putea citi și: Ce bani vor primi românii care aleg pregătirea militară voluntară în 2024

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult