- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Seceta din Thailanda amenință aprovizionarea mondială cu zahăr și orez. Autoritățile cer reducerea plantării de orez la o singură recoltă

05 Jul, 10:05 • Constantin Cristina
Thailanda se confruntă cu o perioadă grea. Seceta amenință aprovizionarea mondială cu zahăr și orez, care ar putea dura mai mulți ani.
Seceta din Thailanda amenință aprovizionarea mondială cu zahăr și orez. Autoritățile cer reducerea plantării de orez la o singură recoltă

Thailanda este amenințată de o secetă majoră care amenință culturile de orez și zahăr, a transmis Agerpres.

Seceta ar putea dura mai mulți ani, iar cetățenii sunt îngrijorați. Oficialii guvernanți spun că precipitațiile căzute în sezonul musonic actual ar putea fi cu până la 10% sub medie. De asemenea, și fenomenul El Nino ar putea duce la reducerea și mai mult a precipitațiilor în următorii doi ani.

Citește și: Donald Trump, detronat de o femeie transsexuală din Thailanda! Femeia de afaceri asiatică a cumpărat Organizația Miss Universe pentru 20 de milioane de dolari

Seceta din Thailanda amenință aprovizionarea mondială cu zahăr și orez. Autoritățile cer reducerea plantării de orez la o singură recoltă

Situația Thailandei va continua în condiții mai alarmante până la debutul anului 2024, au semnalat autoritățile. Mai mult, agricultorii sunt sfătuiți să reducă plantarea de orez la o singură recoltă, pentru a conserva apa.

În privința cantităților de zahăr, se așteaptă scăderea bruscă pentru prima dată în ultimii trei ani. Pe lângă inflația cu care se confruntă Thailanda, se adaugă și seceta, ceea ce va conduce la scumpirea alarmantă a cărnii, alimentelor și legumelor.

Premierul Prayuth Chan-Ocha a cerut companiei de utilităţi Electricity Generating Authority, firmă controlată de stat, precum şi Oficiului, care ține sub control resursele naturale de apă și pun el apunct planuri de rezervă care să vizeze conservarea apei.

Thailanda
Thailanda

Încă de la începutul anului, în Thailanda ploile au fost cu 28% mai puțin decât nivelul înregistrat în aceeași perioadă, a anului trecut, conform cifrelor oficiale.

„Fenomenul meteo El Nino va reprezenta un motiv de îngrijorare mai mare asupra creşterii economice decât inflaţia. Thailanda este un mare exportator de alimente şi doar jumătate din producţia totală este consumată pe plan intern, aşa că rezervele ar putea limita impactul pe termen scurt asupra inflaţiei, pe lângă controalele de preţuri şi subvenţiile guvernamentale”, a declarat Euben Paracuelles, analist la Nomura Holdings Inc.

Producțiile afectate în urma precipitațiilor sub medie sunt culturile de zahăr și cauciuc. Livrările ar putea scădea cu o treime faţă de nivelul de 7,6 milioane de tone înregistrat în 2019, primul an din precedentul ciclu El Nino.

Trestia de zahăr este o cultură rezistentă, însă producătorii din Thailanda se așteaptă la o scădere a producției. Aceasta va duce la diminuarea ofertei mondiale şi ar alimenta creșterea prețurilor la zahărul rafinat, care au ajuns deja la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Thailanda a produs aproximativ 11 milioane de tone de zahăr în sezonul 2022-23 şi aproximativ 80% din această producție a fost exportată.

Potrivit Băncii Mondiale, lipsa de eforturi pe termen lung de contracarare a efectelor inundațiilor şi secetelor ar urma să agraveze impactul fenomenelor meteo extreme asupra Thailandei.

Alte articole: Economia mondială dă primele semne de reglobalizare. Care sunt principalele forțe responsabile de acest lucru