- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

UE a decis: Ucraina, scutită de taxele vamale! Decizia riscă să provoace noi proteste ale fermierilor din Europa

20 Mar, 11:03 • Fundeanu Madalina
Ucraina, scutită de taxele vamale. Decizia UE poate duce la noi proteste ale fermierilor din toată Europa.
UE a decis: Ucraina, scutită de taxele vamale! Decizia riscă să provoace noi proteste ale fermierilor din Europa

Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu pentru a acorda producătorilor de produse alimentare din Ucraina acces liber de taxe vamale pe pieţele sale până în iunie 2025, a anunţat miercuri Parlamentul European într-un comunicat, transmite Reuters, citat de știripesurse.ro.

Ucraina, scutită de taxele vamale. Uniunea Europeană a decis!

Această decizie apare în contextul în care fermierii din întreaga Europa au protestat, iar una dintre nemulțumiri era legată exact de faptul că Ucraina exportă fără a achita taxe vamale.

Decizia corespunde unei propuneri a Comisiei Europene din ianuarie de suspendare a taxelor şi contingentelor pentru produsele agricole ucrainene până atunci, cu o „frână de urgenţă” pentru păsări, ouă şi zahăr, ceea ce înseamnă că tarifele vor fi impuse dacă importurile vor depăşi nivelurile medii din 2022 şi 2023.

Ai mai putea fi interesat și de: Guvernul, întâlnire cu reprezentanții CE. Regimul microîntreprinderilor, proiecte din energie și guvernanța companiilor de stat, pe agenda zilei

Ucraina
Ucraina

Se extinde lista produselor

Miercuri, 20 martie, legislatorii europeni au extins această listă pentru a include ovăzul, porumbul, crupele şi mierea.

În plus, Parlamentul a declarat că a obţinut angajamente din partea Comisiei Europene de a lua măsuri în cazul în care importurile de grâu din Ucraina vor creşte brusc.

„Perioada de referinţă pentru declanşarea frânei de urgenţă va fi 2022 şi 2023, indicând că tarifele vor fi reimpuse dacă importurile acestor produse vor depăşi volumele medii din aceşti doi ani”, a precizat Parlamentul.

Negociatorii Parlamentului European s-au asigurat, de asemenea, de faptul că Comisia Europeană va acţiona în termen de 14 zile, în loc de 21 de zile, în cazul în care vor fi atinse nivelurile de declanşare a măsurilor de salvgardare automată.

Săptămâna trecută, Parlamentul European a susţinut amendamente pentru a adăuga cerealele şi mierea la frâna de urgenţă şi pentru a stabili pragul la media anilor 2021, 2022 şi 2023, un nivel mai mic decât cel propus în ianuarie, deoarece 2021 a fost înainte de invazia Rusiei, când exporturile agricole ucrainene către UE au fost limitate prin tarife şi cote.

Vezi mai multe știri despre acest subiect: Negocieri la Bruxelles pentru limitarea importurilor de cereale din Ucraina. CE a propus plafonări pentru trei produse „sensibile”