- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

UE plăteşte Poloniei 6,3 miliarde de euro din fondul de redresare post-covid, România plăteşte miliarde pentru vaccinuri nefolosite

15 Apr, 18:55 • Dobran Viorel
Ministrul polonez însărcinat cu Fondurile şi Politici Regionale, Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz a salutat tranşa şi a subliniat că valoarea aderării la UE este mai presus de bani.
UE plăteşte Poloniei 6,3 miliarde de euro din fondul de redresare post-covid, România plăteşte miliarde pentru vaccinuri nefolosite

Uniunea Europeană (UE) a plătit Poloniei 6,3 miliarde de euro, în cadrul ajutoarelor de relansarea economică, în urma pandemiei covid-19, cea mai mare plată de până în prezent făcută Varşoviei, anunţă luni ministrul însărcinat cu Fondurile şi Politici Regionale, Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz, relatează The Associated Press.

Fostul Guvern naţionalist şi consevator polonez, îndepărtat de la putere în octombrie, a impus reforme ale sistemului judiciar polonez prin care a încălcat statul de drept, acuză UE, care a decis să blocheze aceste fonduri.

Comisia Europeană (CE) a anunţat că este necesar ca Varşovia să atingă anumite ”jaloane” în independenţa puterii judiciare, pentru a obţine acces la aceste fonduri.

România se pregătește de „război” cu Pfizer. Guvernul angajează o echipă de avocați pentru a ne reprezenta în procesul intentat vaccinurilor din 2021

Un sistem judiciar independent este esenţial în respectarea normelor democratice europene, sublinia CE, iar tribunale independente consolidează încrederea investitorilor în capacitatea Poloniei de a tranşa diferende comerciale, potrivit unor analişti.

Ministrul polonez însărcinat cu Fondurile şi Politici Regionale, Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz a salutat tranşa şi a subliniat că valoarea aderării la UE este mai presus de bani.

UE plăteşte Poloniei 6,3 miliarde de euro din fondul de redresare post-covid, România plăteşte miliarde pentru vaccinuri nefolosite
”A face parte din UE dă roade, dar UE nu înseamnă doar bani, lucru pe care predecesorii nioştri l-au uitat”, scrie ea pe X. ”Suntem uniţi prin valori: democraţie, oportunităţi egale, stat de drept, libertăţi civile!”, subliniază ea.

Coaliţia prouerupeană de trei partide de centru-stânga condusă de către Donald Tusk a obţinut o victorie în alegerile parlamentare în octombrie şi a preluat puterea în decembrie.

Ea succede Partidului Lege şi Justiţie (PiS, consevatori) după opt ani în care a impus reforme controversate în sistemului judiciar, drepturile de reproducere şi presă, care au intrat în coliziune cu valorile UE.

CE anunţa în februarie că urma să înceapă să efectueze plăţi, în urma unor angajamente ale fostului preşedinte al Consiliului European Donald Tusk de a restabili norme democratice.

Acest fond – Recovery and Resilience Facility – a fost înfiinţat în 2020. UE a adoptat un an mai târziu un plan de relansare economică în valoare de 672,5 miliarde de euro în vederea ajutării statelor membre să-şi revină mai uşor după pandemia covid-19.

Polonia urmează să primească granturi în valoare de 25,3 miliarde de euro şi împrumuturi în valoare de 34,5 miliarde de euro în planul de redresare post-covid.

Ministerul Finanţelor anunţă, marţi seară, că a fost stabilit un calendar al procesului dintre Pfizer şi România, iniţiat pe tema vaccinurilor anti-COVID, iar în următoarele patru luni se vor putea depune documente. În cadrul procedurii, compania farmaceutică solicită plata pentru aproape 29 de milioane de doze de vaccin.

Alexandru Rafila a fost întrebat, recent, la Euronews, despre vaccinurile anti-COVID-19 pe care le-a cumpărat România în pandemie.

Ministrul Sănătăţii a explicat că s-au contractat iniţial 94 de milioane de doze, fiind redusă cantitatea la 80 de milioane.

”S-au achiziţionat efectiv 36 – 37 milioane de doze, astea sunt doze care s-au şi utilizat. Circa 7 milioane de doze au fost distruse sau urmează să fie distruse în perioada următoare, circa 3 milioane de doze mai sunt în depozite. O cantitate de aproape 29 de milioane de doze pentru care exista angajamentul României să le achiziţioneze nu au mai fost achiziţionate, fac oboectul litigiului cu compania Pfizer”, a declarat Rafila.

Acesta a precizat că în proces a fost doar o primă înfăţişare care a dat un nou termen. ”E sper să găsim o soluie până la urmă, poate o soluţie negociată (…) Am aruncat destule vaccinuri. Unii dintre producători au fost extrem de corecţi şi înţelegători şi nu au mai continuat solicitările de achiziţionare de vaccin. Moderna de exemplu a încheiat contractul şi nu a mai solicitat achiziţionarea”, a mai declarat Alexandru Rafila.

România plăteşte sute de milioane de euro Pfizer dacă pierde procesul

La 08.01.2024 a fost transmisă şi înregistrată în evidenţele Ministerului Sănătăţii citaţia emisă de Tribunalul de Primă Instanţă francofon din Bruxelles la data de 22.12.2023, în cauza înregistrată cu nr.F5331-23, promovată de către reclamanţii PFIZER Inc., BIONTECH Manufacturing GmbH, Pfizer România SRL, împotriva României, reprezentată de Ministerul Sănătăţii, având ca obiect Contractul de achiziţie vaccinuri COVID-19, încheiat între contractant şi Comisia Europeană.

Prin această citaţie, Ministerul Sănătăţii a fost notificat să se prezinte în data de 20.02.2024, la ora 09.00, în faţa primei camere a Tribunalului de Primă Instanţă francofon din Bruxelles, solicitându-se:

  • obligarea României la executarea contractului de achiziţie prin plata preţului pentru cele 28.940.613 doze rămase pe care le-a achiziţionat în valoare de 564.341.953,5 euro, respectiv plata către Pfizer România a sumei de 2.780.851.410,07 RON, sub rezerva majorării pe parcursul procedurii, plus dobânda la rata de refinanţare a BCE plus 5 puncte;
    obligarea României la plata tuturor costurilor şi cheltuielilor de judecată aferente procedurii, inclusiv a costurilor aferente procedurii de citare şi a daunelor procedurale stabilite la 22.500 EURO (sumă de bază pentru creanţele evaluabile în bani).

”Litigiul menţionat a fost iniţiat în contextul în care Comisia Europeană, în numele şi pentru Statele Membre a încheiat cu contractanţii Pfizer Inc. şi BioNTech Manufacturing GmbH (reclamanţi) acordul de cumpărare în avans pentru opţiunile de dezvoltare, producţie, cumpărare cu prioritate şi furnizarea unui vaccin de succes împotriva Covid-19, înregistrat cu nr. SANTE/2020/C3/043-S12.838335 şi Acordurile de cumpărare SANTE/2021/C3/005 şi respectiv SANTE/2021/03/2020. Ulterior, prin Memorandumul aprobat la 01.02.2024, Guvernul României a împuternicit Ministerul Finanţelor pentru contractarea de servicii de asistenţă juridică şi reprezentare în vederea asigurării reprezentării României în cauza înregistrată cu nr.F5331-23”, a mai precizat Ministerul Finanţelor.

Potrivit comunicatului citat, Ministerul Finanţelor a realizat o analiză a avocaţilor specializaţi care asigură reprezentarea ministerului în faţa Tribunalelor arbitrale în litigiile derulate după regulile de procedură arbitrală ICSID, dar şi de Regulile de arbitraj ale Comisiei Naţiunilor Unite pentru Dreptul Comercial Internaţional.

”S-a apreciat că societăţile de avocatură selectate cu respectarea principiilor concurenţei şi transparenţei la nivelul anului 2019 pentru această activitate (şi care au mandat de reprezentare), îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru a participa la o procedură de selecţie în urma căreia să fie desemnată o echipă de avocaţi pentru cauza nr.F5331-23 (criteriul de selecţie a fost cea mai avantajoasă din punct de vedere economic). Pentru reprezentare Ministerul Finanţelor s-a adresat totodată şi societăţilor de avocatură care asigură reprezentarea în faţa aceleiaşi instanţe (Tribunalului de Primă Instanţă francofon din Bruxelles) a Republicii Polonia şi a Ungariei”, mai arată ministerul.

Instituţia precizează că ambele state sunt chemate în judecată de Pfizer Inc. şi BioNTech Manufacturing GmbH, solicitându-se obligarea acestora la plata sumelor reprezentând doze de vaccin contractate şi neachitate.

”A fost luată acestă decizie pentru că, din punct de vedere tehnic, şi aceste societăţi îndeplinesc criteriile necesare reprezentării juridice a României în faţa Tribunalului. Astfel, au fost transmise un număr de opt invitaţii de participare la precedura de selecţie, fiind primite un număr de şase oferte de reprezentare. Dintre acestea, Comisia de evaluare a ministerului a desemnat câştigătoare asocierea SCA Stănescu Vasile şi Asociaţii, Strelia CVBA”, mai arată ministerul.