- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

„Bomba” lui Vladescu: Mai bine scadem TVA decat sa crestem salariile

02 Feb, 00:03 • Redactia DailyBusiness
Fostul ministru de Finante, Sebastian Vladescu (foto), lanseaza in dezbaterea publica o teorie care are mari sanse sa devina realitate in anul electoral 2012. El propune reducerea TVA in loc de cresterea salariilor si pensiilor, care oricum ar fi nesemnificativa, de circa 35 de lei in cazul salariului minim, la o majorare de 5%, cat se vehiculeaza in mediile guvernamentale.
Bomba lui Vladescu: Mai bine scadem TVA decat sa crestem salariile

„In momentul de fata ar fi nevoie de o reducere a TVA-ului. Ar fi mai utila pentru cetateni decat o crestere salariala de 2-3% la salarii si pensii”, a declarat Sebastian Vladescu.

Despre scaderea TVA s-ar putea vorbi in iulie, in functie de evolutia economiei. „Daca vom avea o crestere economica de 2% si peste, s-ar putea avea in vedere o astfel de masura”, a spus acesta.

Potrivit fostului ministru de Finante, daca TVA-ul ar reveni de la 24% la 19%, asta ar trebui sa determine o scadere a preturilor, deci o crestere a puterii de cumparare a romanilor. Asta in teorie, pentru ca practica e cu totul alta poveste.

“Nimic nu ne garanteaza ca acest lucru se va intampla in realitate (scaderea preturilor – n.r.)”, spune Vladescu. El da vina pe antreprenorii romani care nu actioneaza conform regulilor unei piete normale.

“In Romania, din pacate, nu se modifica marjele (de preturi – n.r.), raman aceleasi. In opinia mea este o eroare, o problema a restructurarii pietei”, a spus fostul ministru, la TMC.

El considera ca autoritatile trebuie sa analizeze cum functioneaza pietele din Romania pentru ca, spune el, “s-ar putea ca in interiorul sistemului sa fie probleme care tin de la lacomie la incapacitate”.

[b]Majorarea TVA, o mare eroare[/b]

Fostul ministru de Finante spune ca majorarea taxei pe valoarea adaugata a fost o eroare, pentru ca a amplificat socurile din economie.

“Uneori s-au luat decizii proaste, cum a fost majorarea TVA-ului. Desi a fost semnata de mine, a fost total in pofida vointei si credintei mele’, a spus Vladescu.

Guvernul a majorat TVA in iulie 2010 dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca reducerea pensiilor nu este legala. Premierul Boc a declarat ca majorarea TVA este singura solutie pentru ca bugetul sa nu intre in colaps.

Vladescu s-a opus masurii si, in cele din urma, a plecat din minister, locul sau fiind luat de Gheorghe Ialomitianu.

Majorarea TVA de la 19 la 24% a creat un val inflationist puternic si a blocat si mai mult consumul intern, principalul motor al economiei.
[quote=Sebastian Vladescu, fost ministru de Finante]Decizia de majorare a tva a fost o eroare si imi asum toate consecintele acestei declaratii[/quote]
Fostul ministru de Finante remarca faptul ca in Romania nu exista, in acest moment, solutii pentru relansarea economica. “Avem doar solutii de stabilitate, dar nu de crestere. Statul trebuie sa vina cu niste decizii care sa impulsioneze cresterea economica”, afirma Vladescu.

“Pe termen lung sunt multe lucruri care trebuie facute si unele dintre ele tin de politic, de administratie, de fiecare dintre noi”, mai spune acesta.

Potrivit fostului ministru, protestele de strada, nemultumirea generala fata de nivelul de trai este data, in principal, de lipsa de perspectiva.

«Ce nu se ofera este lipsa de perspectiva. Sa se spune. Inca 2, 3, 5 ani vom avea probleme, dar apoi va fi bine”, considera Sebastian Vladescu. El recunoaste insa ca “din pacate, nimeni nu poate sa faca o predictie economica, ce se va intampla cu euro, cat de grava va fi criza, ce se va intampla cu fluxurile financiare globale”.