- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Economia creste cu minim 5,7% in 2007, previziuni diverse pentru 2008

03 Mar, 00:01 • gecad.net
Analistii financiari estimeaza ca majorarea produsului intern brut (PIB) pe 2007 s-a situat intre 5,7 si 5,9%, iar previziunile pentru anul in curs variaza de la o crestere franata, de 5,4%, pana la una accelerata, de 6,5%.
Economia creste cu minim 5,7% in 2007, previziuni diverse pentru 2008

Institutul National de Statistica (INS) va prezenta marti, 4 martie, datele referitoare la cresterea produsului intern brut in trimestrul 4 din 2007, si pe intreg anul trecut.

O eventuala incetinire a cresterii produsului intern brut (PIB) ar putea fi o veste buna, corelata cu scaderea inflatiei si a deficitelor, considera analistii financiari.

Millenium Bank anticipeaza o crestere a economiei de 6,1% in trimestrul 4 din 2007, ceea ce ar insemna ca in ultimele trei luni din 2007 s-ar fi inregistrat cea mai puternica majorare a PIB, comparativ cu celelalte trei trimestre ale anului anterior. Rezultatul din 2007 ar conduce la majorarea PIB la 5,9% in 2007, conform estimarilor Millenium Bank Romania

Ultimul trimestru este de asteptat sa aiba cea mai mare crestere, in raport cu celelalte trei trimestre, in principal datorita consumului, care accelereaza la final de an, a spus pentru DailyBusiness Ciprian Dascalu, trader Millenium Bank Romania.

Motorul cresterii economice in 2007 au fost constructiile, apreciaza analistul financiar, care sustine ca acesta va fi unul din segmentele cu aport important la PIB si in 2008.

„Speram ca in cazul constructiilor sa se puna mai mult accentul pe lucrarile din infrastructura. Totodata, aportul industriei se va imbunatati in 2008, ca urmare a deprecierii leului, in raport cu 2007”, a spus Dascalu. El crede ca o surpriza placuta ar putea veni in 2008 si din partea agriculturii: „In conditiile unui an agricol normal, aportul acestui segment la PIB este de asteptat sa fie unul consistent”.

In ce priveste evolutia PIB pe 2008, analistul Millenium Bank isi mentine prognoza de crestere de pana la 6,5%.

Pe de alta parte, sustin alti analisti, nu trebuie neglijat impactul pe care inasprirea din ultimul timp a politicii monetare il va avea asupra PIB in 2008. Majorarea dobanzii cheie si implicit a dobanzilor la credite va conduce la reducerea consumului, ceea ce va afecta cresterea economica in majoritatea ramurilor, afirma Radu Craciun, director de investitii al Interamerican Romania.

„In ceea ce priveste aportul pe care productia agricola il va avea la cresterea PIB in 2007, nu cred ca se poate anticipa nimic. Rezultatul agricol, al carui pondere in PIB este semnificativa, este in fiecare an marea necunoscuta”, sustine Radu Craciun.

Analistul financiar anticipeaza ca in 2008 cresterea economica va frana in raport cu 2007, ceea ce este o veste buna. „Nu ne putem astepta la o corectie a deficitelor si inflatiei, cum se anticipeaza in 2008, fara sa avem o incetinire a economiei”, a subliniat Craciun.

Banca italiana Unicredit estimeaza in cel mai recent raport trimestrial ca in 2008 cresterea economica va fi de 5,4%, in scadere fata de nivelul estimat pentru anul trecut, de 5,7%.

Departamentul de cercetare si strategie al Bancii Comerciale Romane estimeaza o crestere a economiei cu 5,7% in 2007, anticipand o accelerare a acesteia pana la 6,1% in 2008.