- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Munteanu, Raiffeisen: Cand Euribor va creste la 3% exista toate sansele ca marja bancii sa scada, iar costul creditului sa ramana neschimbat

20 Oct, 08:00 • gecad.net
Atunci cand indicatorul Euribor care intra in componenta dobanzii creditelor in euro va ajunge la 3%, este foarte posibil ca o alta componenta a dobanzii, costul riscului de tara, sa scada, asa incat costul total al creditului sa ramana neschimbat, a declarat Razvan Munteanu, vicepresedintele responsabil de activitatea retail a Raiffeisen Bank Romania.
Munteanu, Raiffeisen: Cand Euribor va creste la 3% exista toate sansele ca marja bancii sa scada, iar costul creditului sa ramana neschimbat

In prezent, bancile calculeaza dobanda pentru creditele in euro in functie de indicatorul interbancar Euribor, la care se adauga o marja care include, pe langa alte costuri, si pe cel al riscului de tara.

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania a explicat ca in componenta marjei bancare intra costurile la care se imprumuta bancile pentru a procura bani pentru credite, care au crescut mult in ultimul timp, costul riscului aferent imprumuturilor, care s-a majorat la randul sau, si costurile administrative, pe care bancile au incercat sa le scada pe fondul crizei.

„La finele lui 2008 (cand au inceput sa se resimta efectele crizei financiare n.r.), fiecare banca si-a definit o strategie pe termen mediu de administrare a finantelor. Daca a luat credite pe termen mediu la costuri reduse, atunci finanteaza la costuri reduse”, a mai spus Munteanu.