- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Angajări 2024. Românii vor să afle dacă primesc vouchere de vacanță încă din anunțul de angajare

03 Apr, 19:53 • Bocioacă Bianca
Potrivit unui studiu de piață, românii consideră voucherele de vacanță un beneficiu extra-salarial foarte atractiv pe care și-ar dori să-l regăsească mai frecvent în oferta de angajare.
Angajări 2024. Românii vor să afle dacă primesc vouchere de vacanță încă din anunțul de angajare

Vouchere de vacanță 2024

. Românii își doresc vouchere de vacanță, dar multe dintre companii fie nu au resurse pentru așa ceva, fie au neclarități despre cum poate fi implementat acest beneficiu extra-salarial.

Citește și: Vouchere de vacanță 2024. Greșelile care le pot aduce românilor amenzi și de 26.600 de lei

„Voucherele de vacanţă sunt un beneficiu extra-salarial care a dovedit în timp un impact real pentru cei care l-au primit. Cu siguranţă, acestea sunt un instrument esenţial pentru redescoperirea României ca destinaţie preferată de vacanţă.

În plus, sumele alocate prin voucherele de vacanţă sunt un impuls relevant pentru sectorul de turism românesc, iar un studiu realizat la nivelul Ministerului Finanţelor arată că unităţile de turism care au optat pentru acceptarea voucherelor de vacanţă au înregistrat venituri mai mari cu 9% şi au angajat în medie 4,9% mai mulţi salariaţi”, a explicat Elena Pap, preşedinte al Asociaţiei Profesionale a Emitenţilor de Tichete (APET), potrivit unui comunicat al celor două organizaţii.

Potrivit datelor colectate în cadrul studiului desfășurat de APET în parteneriat cu APT, în România, unele companii aleg să nu ofere vocuhere de vacanță pentru că nu au resursele necesare. Deși reprezintă un beneficiu avantajos din punct de vedere fiscal, presuoune un cost semnificativ care trebuie susținut de companii din resurse proprii.

Citește și: Vouchere de vacanță 2024. ”Unii pleacă în concediu pe bani publici, alții sunt storși de bani”

Vouchere de vacanță 2024

Cu toate astea, trendul în rândul companiilor private care au ales să ofere vouchere de vacanță  anagajaților este semnificativ crescător, de la an la an. Potritvit studiului, în cazul companiilor care au ales să ofere vouchere angajaților, beneficiul cel mai important a fost cel fiscal. Avantajele fiscale conferă un cost mai mic și , totodaă, creșterea șansei ca angajatorul să își poată permite oferirea acestui beneficiu.

Companiile consideră că scoaterea impozitului de 10% poate ridica atractivitatea beneficiului, în contextul includerii și taxării cu CASS 10%.

De cele mai multe ori, sumele pe care angajații le primesc prin voucherele de vacanță nu acoperă un sejur complet. Sumele acordate sunt, în medie de 2.200 de lei pe an, de aceea, angajaţii îşi doresc să le fie acoperite integral costurile pentru concediu. În medie, angajaţii îşi doresc ca sumele oferite prin voucherele de vacanţă să acopere un sejur de 5 zile pentru o familie de trei persoane (doi adulţi şi un copil), care să includă cazare şi masă într-o unitate de nivel mediu.

„Oferirea de vouchere de vacanţă are efecte asupra comportamentului angajaţilor, astfel că cei care preferă destinaţii în afara ţării adaugă şi o vacanţă în România, pe care o plătesc cu vouchere. În acelaşi timp, angajaţii care mergeau oricum în concedii în România folosesc acum voucherele pentru a acoperi cât mai mult din costul total al concediului.

Cel mai mare impact este asupra angajaţilor pentru care primirea de vouchere de vacanţă înseamnă acces la cel puţin o vacanţă pe an, dar ele contribuie şi la creşterea numărului de nopţi petrecute într-un sejur, un număr mai mare de călătorii sau sporirea calităţii unităţilor de cazare alese”, subliniază comunicatul, potrivit Adevărul.